Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ISTORIE » VIOREL ROMAN: Geopolitica anglo-americană şi eurasiatică

VIOREL ROMAN: Geopolitica anglo-americană şi eurasiatică

1900, când lumea era direct sau indirect în mare parte a anglo-americanilor, Halfolrd Mackinder remarcă vulnerabilitatea puterilor maritime şi pune la îndoială, înlocuieşte doctrina geopolitică a lui Alfred T. Mahan, care credea că o putere maritimă globală este invincibilă. Europa, Asia, Africa sunt o imensă insula, constată el, e inima lumii, a cărei centru, pivot area, este mai ales nordul şi Asia Centrală, unde trăiesc 7/8 die populaţia globului şi se găsesc majoritatea resurselor naturale. De aceea stăpânii lumii sunt aceia care controlează această insula gigantică, nu o putere maritimă, ca cea anglo-americană.

Această concepţie geopolitică nu lasa nici o alternativă luptei pe viaţă şi moarte cu Rusia sovietică în perioada interbelică şi nici o alternativă la capitularea neconditionala în al doilea război mondial a Germania şi Japoniei. Primejdia că aceste două ţări, ambe sunt părţi ale insulei globale, să ajungă să controleza întraga insula globala, era pentru anglo-americani un adevărat coşmar. Lupta împotriva comunismului, fascismului, rasismului, antisemitismului etc. pentru democraţie, economie de piaţă face în mare măsură parte din propagandă de război, ţelurile geopolitice amintite sunt însă cele determinante.

1945, după război, Rusia ortodoxo-comunista, sub generalisimul Iosif V. Stalin îşi extinde dominaţia de la Berlin la Marea Japoniei şi din Caucaz la Antartica, cam cât Ginghis Han „Întemeietorul“. Ei sunt cei mai mari cuceritori din toate timpurile pentru că au ocupat o parte însemnată a pivot area din insula globală. În această nouă situaţie geopolitică, teoria lui Mackinder este dezvoltată de Nicholas Spykman, după care nu atât dominarea insulei globale este hotărâtoare, ci mai ales a limesului ei, a marginilor ei, aşa zisă rimland: Scandinavia, Europa Centrală, Balcanii ţările arabe, India, Goa, Siri Lanca, Indochina, Singapor, estul şi nordul Chinei, Hong Kong, Taivan, Coreea. Cine controlezaacest rimland e stăpânul lumii, sau cel puţin poate opri ascensiunea altei mari putericoncurente. Izolaţionismul este astfel depăşit şi reson de etat-ul Axel Washington-Londraeste de atunci până în zilele noastre politică intervenţionistă globală pentru a nu ajunge anglo-saxonii in nici un caz la periferia lumii.

Acest limes, rimland, margine a insulei globale sau a inimeii ei afro-asiatice, sunt, dintr-o perspectiva creştină, şi puncte de debarcare majore, la care nu se poate renunta in nici un caz, sunt zona de contact cu miliarde de oameni care aşteaptă standardele de civilizaţiemoderne, cele zece porunci, normele şi valorile judeo-creştine ale Vechiului şi Noului Testamnet pe de o parte, pe de altă parte este Rusia şi lumea ortodoxă din Balcani, Orientul Apropiat care aşteaptă si ea refacerea unităţii cu fraţii lor crestinii occidentali. În acest context intalegem mai bine importantă excepţională a Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox de la Constantinopol şi Anul Sfânt de la Roma, din acest an.

Mai toate teatrele de război recente le găsim în rimland si au fiecare desigur o componenta geopolitica, dar si una religioasa, pe care omul modern refuza sa o vada inCehoslovacia, Moldova / Transnistria, Ucraina / Crimeea, Balcanii, Orientul Apropiat, Golful Persic, India / Pakistan, Vietnam, China / Taivan, Coreea. În lumina acestei doctrine geopolitce şi practici politice, e uşor de intales dece anglo-amaricanii sunt acuma în razbpoi în Irak, Afranistan şi mai ales în Siria. Bineintales că nu-i vorba de democraţie, ci de intervenţie în rimlad. Asta vedem în reacţia condominiul ruso-chinez şi persanilor, care sunt foarte clar împotriva prezenţei anglo-americanilor în Orientul Apropiat, in Asia.

Tot aşa cum americani au doctina Monroe inca din anul 1823 (Ameria de Nord şi Sud e în sfera de interese a SUA, şi nici o alta mare putere n-are voie să intervină militar aici), condominiul ruso-chinez şi iranienii vor să impună ceva similar anglo-americanilor, să interzică intevenţia militară a unei alte puteri în sfera lor de interese eurasiatică. E uşor de intales că aste este absolut indiscutabil, intolerabil pentru Axa Washington-Londra-Ierusalim, care are cea mai mare şi bine antrenată armata din lume. După cum am văzut după al doilea război mondial, ei sunt pragmantici pot renunţă la multe, numai la intervenţia militară în rimland-ul insulei globale, conform doctrinei lor, n-au cum, nu pot, şi în nici într-un caz, aceste ţării de margine nu pot fi nici lăsate mai mult sau mai puţin democratic, quasi libere, de izbelişte, pentru că vidul de putere ar fi imediat umplut de o altă mare putere.

Amalgamarea acestor două mari concepte geopolitice, lupta modernă pentru dominaţia mondială, pentru rimland şi vechia Chestiunea Oriental au generat conflictul in Siria, Irak, Afganistan, Turcia în întregul Orient Apropiat în care este implicată şi Europa / UE, aici urmează să vină legal şi ilegal, peste zeci de milioane de refugiaţi musulmani şi idolatri.

Extras din vol. BISERICA SI STATUL, in pregatire, ed. Dr. Falk, Eppstei si ed. Artpress

www.viorel-roman.ro / viorel-roman-bremen.over-blog.de / Bremen la 28 ianuarie 2016