Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » INVITAȚIE: Lectură Publică IOAN ADAM la Biblioteca Judeţeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea

INVITAȚIE: Lectură Publică IOAN ADAM la Biblioteca Judeţeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Vineri, 28 octombrie 2016, începând cu ora 11.30, la Sediul Central al Bibliotecii Judeţene Duiliu Zamfirescu Vrancea, din strada Mihail Kogălniceanu nr. 13, istoricul şi criticul literar Ioan Adam va susţine o sesiune de lectură publică din lucrarea sa Povestea vorbelor. O istorie secretă a limbii române, apărută la Editura Paralela 45, despre care autorul mărturiseşte: „Cercetând, inventariind, coroborând, observând migraţia sensurilor, s-a conturat treptat nu doar un dicţionar explicativ de expresii (azi) enigmatice, ci şi o poveste, o istorie secretă a românilor condensată memorabil în rostirea lor. O poveste a vorbelor, dar şi una a lumii româneşti pe care o spun ele, se vrea şi această carte”. Astfel, expresii precum „mioriţă laie, laie bucălaie”, „nitam-nisam”, „a vorbi în dodii”, şi altele vor fi explicate în contextul lor istoric şi cultural, autorul relevând înţelesuri şi origini nebănuite.

Evenimentul se înscrie în programul de LECTURI PUBLICE derulat de Uniunea Scriitorilor din România, lecturi desfăşurate în universitățile, școlile şi bibliotecile publice din ţara noastră, susţinute de către membrii Uniunii. Biblioteca noastră dedică acest eveniment cultural împlinirii a 158 de ani de la naşterea scriitorului şi diplomatului Duiliu Zamfirescu.

Invitat special în cadrul acestui eveniment cultural este actorul Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal „Ghe. Pastia” din Focşani, care va lectura din opera lui Ioan Adam.

Ioan Adam este critic şi istoric literar, publicist, realizator de emisiuni radiofonice. A publicat volumele Introducere în opera lui Duiliu Zamfirescu, Planetariu, Bat clopotele pentru Basarabia, Inelele lui Saturn, Panteon regăsit. O galerie ilustrată a oamenilor politici români, Oglinda şi modelele. Ideologia literară a lui Duiliu Zamfirescu, Proba exilului, Parole în Balcania, Zidul şi Litera, Oglinda de cerneală, Afinităţi selective, ediţii critice, din scriitori clasici şi contemporani, antologii, prefeţe, traduceri. Un apropiat al Bibliotecii noastre, Ioan Adam este autorul care şi-a dedicat o parte importantă a cercetării de specialitate recuperării memoriei lui Duiliu Zamfirescu şi promovării operei acestuia în spaţiul cultural românesc.

Manager,                                                                            Relaţii Publice,

Teodora Fîntînaru                                                              Adrian Ţiglea