Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » CARTI » O restituire excepţională: Preot Vasile Popovici, “Monografia comunei Pătaș

O restituire excepţională: Preot Vasile Popovici, “Monografia comunei Pătaș

În anii imediat anteriori izbucnirii Primului Război Mondial, Preotul Vasile Popovici publică, pe spese proprii, “Monografia Comunei Pătaș”.
În 2007 , “Societatea culturală ȚARA ALMĂJULUI” a republicat această lucrare, în editura Worldpress din Timișoara, sub îngrijirea doamnei  Ileana Crașovan.
Această apariție publicistică are o valoare excepțională nu numai pentru Țara Almăjului ci pentru afirmarea mișcării de afirmare a identității locale românești, a “specificului” românesc, în general.

Părintele Vasile Popovici, autorul monografiei, a păstorit în satul Pătaș din ultimul sfert al veacului al XIX-lea și până în 1929. El era coborator dintr-un șir de preoți “grăniceri” și a fost tată și bunic de preot și învățător.
Pătașul este un sat așezat în Valea Almăjului, din Banatul muntos, care nu este alta decât o “țară” românească, “un cnezat de vale”, al cărui început nu poate fi așezat altunde decât în vremea imediat post edenică. De altfel autorul arată limpede că satul, pomenit în documente încă în veacul al XV-lea, s-a alcătuit din așezări anterioare care au “roit”, dupa modelul satelor românești. Urmele acelor așezări anterioare erau vizibile la data când părintele Vasile Popovici își alcătuia monografia.

Lucrarea adresează aspecte diverse; istorie, statistică, viață economică, viață socială, viață culturală. Numeroasele statistici, informație exactă (nume de familii, de locuri), informațiile despre port, obiceiuri culinare, etc., fac din această lucrare un document istoric cu valoare și semnificație cărturărească veșnică. Fără îndoială că cele mai emoționante sunt paginile care cuprind descrierea obiceiurilor locale: la naștere, nuntă, moarte și la diferite ocazii: Crăciun,An Nou, Paște, Sfântul Gheorghe, Sânziene,etc.

“Monografia comunei Pătaș” este un document istoric excepțional. Ea este de fapt o cronică de sat scrisă cu smerenie și cu o dragoste și înțelegere a vieții românești pe care puțini o mai au azi. Împrejurarea că monografia a fost scrisă în superba și eroica limbă a intelectualității ardealo-banatice de dinainte de “Marea Unire” îi confera o dimensiune specială.

Preotul Vasile Popovici nu a făcut istorie, el a făcut ceeace doar marii poeți pot înfaptui: “cu-n fir pe care-l trag din stele/ei leagă vremile ” ntre ele.”

——————————————-

Prof. Dr. Alexandru Nemoianu

Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA