Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » INTERVIU » Emanuela Burcea-Costel Păun-Sculptor în piatră de râu

Emanuela Burcea-Costel Păun-Sculptor în piatră de râu

Reporter: Domnule Costel Păun, ce înseamnă pentru dumneavoastră sculptura în piatră de râu?

Costel Păun: Pentru mine sculptura în piatră de râu, pur și simplu este un hobby, am făcut artă. Se poate face artă din piatră de râu, și chiar o artă foarte importantă, foarte interesantă, numai dacă stai să studiezi anumite pietre, poți să-ți dai seama ce anume lucrare poate fi realizată din acea piatră de râu.

Reporter: Vă considerați un artist complet?

Costel Păun: Nu! Nu mă consider un artist complect.Mai am încă foarte mult de învățat, foarte mult de lucru, deși am început foarte târziu sculptura, și nu cred că există un artist, care să se simtă complect niciodată.

Reporter: Ce v-a determinat să alegeți sculptura în piatră?

Costel Păun: Datorită materialului, care pur și simplu se găsește peste tot. Am fost prin diverse expoziții, muzee, și am observat că asemenea  material, nu se lucrează.

Reporter: Ce simțiți atunci când  lucrați?

Costel Păun: Da este un lucru normal, vezi lucrarea deja în piatră, înainte de a te apuca să o realizezi. Știi ce ai de făcut, după mărime, culoare, textura materialului, știi ce ar putea să iasă de acolo.Ești în contact cu ea, simți ce trebuie să faci de la prima vedere.

Reporter: Puteți să ne spuneți pe scurt povestea unei sculpturi preferate?

Costel Păun: Nu am o sculptură preferată. În general lucrez non-figurativ. Dar ceea ce m-ia plăcut în mod deosebit, a fost o lucrare cu îmbinare, cu înfințare în altă lucrare.Este o lucrare unicat, nu s-a mai realizat așa ceva, o astfel de lucrare, am descoperit că se pot face mai multe tipuri de îmbinări, fiind , lucrări unicate, și apreciate foarte mult atât de către sculptori, cât și de publicul larg.

Reporter: Ce ne puteți spune despre picturile realizate de dumneavoastră?

Costel Păun: Pictez de obicei pe perioadele de iarnă, când nu se poate sculpta din cauza frigului, sau în pauzele de sculptură. Realizez picturi non-figurative, puțin figurative, dar pictez mai mult pentru mine. Am de altfel și o expoziție permanentă, în municipiul Roșiorii de Vede, la Centrul Cultural, atât de pictură cât și de sculptură în piatră de râu.

Am început inițial cu tempera, pe carton, urmând după aceea pe pânză în ulei.

Reporter: Când a-ți descoperit această dragoste pentru modelarea pietrei de râu?

Costel Păun: A început în 2011, în momentul când am fost trecut în somaj.

Întâmplarea a făcut să fac o vizită domnului Ciocan Dumitru, unde am văzut două lucrări de sculptură. Și de atunci am început și eu să fac sculptură în piatră de râu.

Reporter: Cine v-a fost mentor?

Costel Păun: Domnul profesor Ciocan Dumitru de la noi din localitate, m-a îndrumat mai bine spus către sculptură. Dar m-am documentat si eu pe parcurs, și am lucrat în continuare să lucrez în piatră de râu.

Reporter: De unde vă procurați materialul?

Costel Păun: Materialul îl procur de pe străzile din localitate, la noi se decopertează în permanență, se fac lucrări de asfaltare, se scot deci pietre foarte multe, și de acolo mi-am procurat materialul.

Reporter: De unde ideea de a lucra Piatră de râu, și nu alt fel de material

Costel Păun: M-am documentat prin diferite expoziții, și am văzut că acest material nu s-a mai lucrat, deoarece este un material foarte dur, un material care se lucrează doar cu anumite aparate.

Reporter: Cât timp vă ia în general o lucrare?

Costel Păun: O lucrare îmi ia foarte mult timp de lucru, nu se lucrează la daltă , se lucrează, cu polizorul unghiular, cu disc diamantat, dar durează mult șlefuirea, practic se face mai mult manual, și mult mai puțin mecanic, deci lucrez mai mult manual.

Reporter: Și încă un lucru inedit domnule Costel Păun, dumneavoastră ați început să lucrați să faceți artă din deșeuri metalice. Cum v-a venit această idee?

Costel Păun: Da , la mine acasă sunt foarte multe deșeuri de acest gen.

Tatăl meu a lucrat în domeniul mecanic, fratele meu la fel, și am strâns foarte multe materiale, de la mașini de spălat, de la dozatoare, biciclete, care trebuiau să meargă la fier vechi, și eu m-am gândit să fac niște obiecte de artă.

Reporter: Aveți până acum expoziții din aceste materiale?

Costel Păun: Da am deja două expoziții de acest gen , din materiale recuperabile, plastic metal , lemn, din materiale pur și simplu recuperate, au fost foarte interesante, apreciate de copii, au venit foarte mulți copii să vadă asemenea îmbinări de materiale, deci de fapt obiecte de artă.

Reporter: Ce ne puteți spune despre expozițiile dumneavoastră din afara țării.

Costel Păun: Am mers în Bulgaria, la Gorynya , am trei expoziții acolo cu sculptură în piatră de râu, a fost practic o tabără de 7 zile ce se organizează pe fiecare an, și a fost și de pictură și de sculptură.

Eu am participat cu ambele, obținând de fiecare dată premiul I . A fost foarte frumos, o experiență plăcută, am întâlnit artiști din toată zona Europei, acolo fiind o tabără internațională, a fost o comunicare între artiștii din zona învecinată țării noastre, o experiență deosebit de plăcută.

Reporter: În ce zone ale țării ați mai avut expoziții?

Costel Păun: Am mai avut în Pitești, Craiova, București, la noi în Teleorman bine înțeles, fiind în jur de aproximativ de 43 de expoziții, din 2011, până în prezent.

Reporter: Vă mulțumim frumos domnule Costel Păun!

Costel Păun: Cu multă plăcere.

Vă ofer în continuare câteva lucrări ale sculptorului Costel Păun: