MIOARA OPRIȘAN: ÎN TEMPLUL POEZIEI
O muzică din sfere Mă cheamă-n templul tău, Ademenindu-mi, sirenă, În nopțile cu lună plină, Zborul uimit Pe aripi de lumină. Fermecătoare poezie, Cuante de restriște îmi dezbraci,…
Horațiu Mălăele: Dublă lansare de carte la Târgu-Jiu
Horațiu Mălăele: Dublă lansare de carte la Târgu-Jiu La începutul acestei săptămâni, mai precis, pe data de 24 mai, în sala Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu a…
ION MICLĂU-GEPIANU: FENEL (Teatru în versuri)
ION MICLĂU-GEPIANU: FENEL (Teatru în versuri) Personaje: TUFĂ-Toboșar la orchestre DOAGĂ- Prietenul lui Pițigoi FENEL – Fratele lui Felia FELIA – Sora lui Fenel CIORCHINE – Nevasta…
OMAGIU PENTRU BUNICA
OMAGIU PENTRU BUNICA Pe ultimul drum îți aștern petale În covor de înmiresmate flori, Cu lacrimi fierbinți le stropesc de jale, Când despărțirea îmi dă reci fiori. Pustie…
Eu știu că macii-au inventat tăcerea… de Violetta Petre
Voi știți că macii-au inventat durerea, când Dumnezeu, în roșu, i-a pictat? În roșu își învăluie tăcerea, că-s primii care mor, fără păcat… Fragili se încovoaie sub o…
George Rîurel Bălan: Dor
Floare albă de cireș cum să fac să nu dau greș? Să îi spun că o iubesc sau, abia atunci, greșesc? Sufletul mi-e tot bucăți: jumătăți din jumătăți,…
Eugen Serea – Rugăciunea lui Iisus
Eugen Serea Rugăciunea lui Iisus Acestea a grăit Ieshua și ridicând ochii la cer, A zis:–Părinte-a venit ceasul să-L preaslăvești pe Fiul Tău, Ca Fiul să Te preaslăvească,…
La moartea ursului Arthur (sonet omagial)
LA MOARTEA URSULUI ARTHUR (sonet omagial ursului Arthur) Suspină frunza în codrul secular, La vânătoarea bătrânului Arthur, Prințului străin să-i fie tezaur, Ce-n munții patriei era singular. Râvnind…
Biodiversitatea – comoară vie a naturii
BIODIVERSITATEA – COMOARĂ VIE A NATURII „Dacă vei trăi în conformitate cu natura, nu vei fi niciodată sărac; dacă vei trăi în conformitate cu părerile, nu vei niciodată…
Lacrimile BUCURIEI
Îmi port pașii pe grumazul Terrei din primăvară până toamna târziu… Ea, uriașul OMENIRII, mă suportă… ea, un bob de nisip în Infinitul Univers, mă ține în brațe…
Eugen Serea – Lumea mea
Eugen Serea Lumea mea În Lumea mea toți oamenii sunt Îngeri Cu aripi albe, lungi, gata de Zbor; Ei trec zâmbind prin Valea cea de Plângeri Și mă…
GHEORGHE A. STROIA: PRINTRE CLIPE
PRINTRE CLIPE Printre clipe, semănăm zile, pe ogorul timpului în care anii plâng sau ne zâmbesc din ramele sculptate în lemn de măslin. „Eli, eli…” se aude tânguirea…
ZBOR ASTRAL
Mi-am pus aripi cuvinte și am început să zbor spre stele licurici… din înaltul lor imi clipeau din gene și-mi făceau semne să urc prin vreme… să mă…
IOAN MICLĂU-GEPIANU : LIMBA ROMÂNEASCĂ – PREȚIOASĂ DĂRUIRE DIVINĂ!
IOAN MICLĂU-GEPIANU : LIMBA ROMÂNEASCĂ – PREȚIOASĂ DĂRUIRE DIVINĂ! Limba Românească este prețioasa dăruire divină, roditoarea veșnicei reânvieri de Neam dăruită de Dumnezeu! Aceasta este o limbă…
Eugen Serea – Dor de liniște
Eugen Serea Dor de liniște Mi-e dor de liniște, Iisuse, să nu mai văd, un veac de-acum Înțelepciune care tace când ignoranța urlă-n drum Sau pașii repezi ai…
Nădejde
Nădejde ai din fragedă pruncie La mama ce în pântec te-a purtat Mirosu-i te-a pătruns la-mbrățișat Și glasu-i blând suna ca din ancie Și ai crescut, nădejde tot…
OAMENI DE LÂNGĂ NOI
ION P. IACOB -o flacără stinsă pe altarul poeziei- Din când în când, răsfoiesc cărțile primite cu diferite ocazii, de obicei lansări de carte, de la…
Tudor Arghezi – poet, călugăr și deținut
TUDOR ARGHEZI – poet, călugăr și deținut (21 mai 1880 -14 iulie 1967) Poetul Tudor Arghezi s-a născut în București, în data de 21 mai 1880 și a…
Contradicţii
Din șocul lipsei crase de dovezi O ființä a creat demult Divinitatea C-aproape nici nu-ți vine să mai crezi că numai Zeii au precedat Umanitatea… Mai mult de-atât,…
FLORIN DRAGOMIR: Festivalul (Inter)Național de literatură ,, Doamnele metaforei ”
A fost frumos! Nu-mi permit să scriu mai multe despre acest eveniment, tocmai pentru că vreau să-mi păstrez în inimă trăirile frumoase de acolo și nu aș vrea…
GHEORGHE A. STROIA: ÎMPREUNĂ (poem aniversar)
ÎMPREUNĂ frumuseții clipei Sufletul cântă, cu acordurile viorii născute din firul ierbii sărutat de rouă. Cântă despre iubire, strânsă în pumni, ca boabele spicelor luate din soare, despre…
IRINA ROȘU: DACĂ VIAȚA NU M-A ÎNVINS, RESTUL NU AU NICIO ȘANSĂ!
,,… Am încercat să fac o retrospectivă a vieții mele… copilărie, adolescență, maturitate și am încercat să adun într-o clepsidră a timpului, greșeli, eșecuri și reușite… Sunt multe…
Eugen Serea – În Vis
Eugen Serea În Vis În Vis, pe-orizontala grea a Crucii, Unde-și pun ouă-n cuib de vulturi, cucii Și țes legende șerpii și dragonii Și urlă în clepsidre, epigonii,…
Cărări prin destin (sonet)
CĂRĂRI PRIN DESTIN (sonet familiei) În cartea sufletului meu deschisă La pagina sorții predestinate Familiei de care-am avut parte, Privesc viața-mi din papirus transcrisă. Mă viscolesc dramele succedate…
CORNELIA PĂUN HEINZEL: FABULĂ ” MĂGĂRUȘUL BARONEL”
FABULĂ „MĂGĂRUȘUL BARONEL” de CORNELIA PĂUN HEINZEL Într-un colegiu pentru rumegătoarele elite Într-o zi, a ajuns înfoiat Un măgăruș grăsuț, plin de ifose, Cu mantie, in veșminte de…
GHEORGHE CONSTANTIN NISTOROIU: Cinstire marilor CONSTANTINI şi ELENE din trunchiul STEJARULUI get
Constantin cel Mare – Împăratul creştin al lumii „Primul dintre împăraţi te-ai arătat, temelie dumnezeiască a evlaviei.” (Troparul Sf. Constantin şi Elena) În…
VAVILA POPOVICI: FILOZOFIA, RELIGIA, ȘTIINȚA și POLITICA (44) – Aldous Huxley
„Experiența nu este ceea ce ți se întâmplă; este ceea ce faci cu ceea ce ți se întâmplă.” – Aldous Huxley * Dacă în secolele trecute…
Eugen Serea – Cine?
Eugen Serea Cine? Nu-i cine să sape, nu-i cine să scurme Țărâna din inimi, parfumul din urme, Tăcerea din piatră, cuvântul din cruce Și clipa din ornic și…
IOAN MICLĂU-GEPIANU: ZAMFIR GRĂITORUL
ZAMFIR GRĂITORUL …Zamfir Grăitorul era un adevărat artist popular al comunei Gepiu. Era de neîntrecut organizator de nunți, cunoscător al obiceiurilor românilor la căsătorii, iscusit la limbă, știa…
CE-I MEMORIA ? autor Anna-Nora Rotaru-Papadimitriou
CE-I MEMORIA ? #AnnaNoraRotaru – autor Nu-nţeleg bine ce-nseamnă cuvântul Memorie, Oricât să fi-ncercat vreo definiţie să-i găsesc… O punte spre trecut sau peste timpuri o victorie ?…
ODAIA FĂRĂ UŞĂ… autor Anna-Nora Rotaru-Papadimitriou
ODAIA FĂRĂ UŞĂ… #AnnaNoraRotaru – autor Întunericul îmi domneşte în odaie… Ce n-aş da iarăşi să mai pot ieși în tindă… În ogradă să fac un foc înalt…
Eugen Serea – Ultima Punte
Eugen Serea Ultima Punte Atâtea punți, pe noi, Fiii Agapei, Ne trec de partea cealaltă a apei, Pe viscol, ploaie, ceață sau ninsoare, În freamăt de furtuni sau…
Gabriel Rusu: Constanţa. Gramatica rememorării (28) PERSONAJ – MARIAN ILIE
Acestea sunt amintirile mele, cititorule, şi mi se pare firesc să mă citez, atunci când e cazul. E cazul. Iată ce scriam, pe la început, despre două Cenacluri…
„BARBARIA” Geto-dacilor şi <> romană, Nereuşita romanizării Dacilor neliberi (partea I)
„Apărarea pământului Daciei de către poporul său a fost un IMN DE IUBIRE cum rar le-a fost dat popoarelor să-l adreseze patriei lor în primejdie.” (VASILE…
George Rîurel Bălan: Pace
Aș vrea sa-ntrezărim deodată cum Soarele pe Cer apare, iubita mea înflăcărată ce n-ai pe lume-asemănare. Aștept, ca pruncii, o poveste cu Feți-Frumoși și cu Ilene ce-s tinere…
Pr. PAVEL MACOVIE: Biserica și societatea. Filantropia creștină
Biserica și societatea. Filantropia creștină Filantropia creștină nu se mărginește doar la o simplă faptă de milostenie pe care creștinul o săvârșește cu o anumită ocazie din…
ȘTEFANIA BRÂNDUȘĂ: Misterul morții „celui mai iubit dintre pământeni” continuă după 42 de ani
Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în comuna Siliștea-Gumești, județul Teleorman, într-o familie de țărani, având mai mulți frați și surori. În 1930 începe cursurile școlii…
Eugen Serea – Avathis
Eugen Serea Avathis Trăit-am prea multe în viața aceasta, Matroană bătrână ce face pe casta, Trădări, alianțe, surpări și ajungeri Și flori carnivore și demoni ca îngeri: Cumplită…
George PETROVAI: Teleomul, epifenomenul truditor din maşinăria televiziunii
Teleomul, epifenomenul truditor din maşinăria televiziunii Era să greşesc şi să-i spun teleomului zeul din maşinărie (Deus ex machina), când bietul de el, departe de-a fi zeu…
Pr. Cristinel Palade: Rugăciunea inimii – izvor de viață sfântă
Rugăciunea inimii – izvor de viață sfântă Nevoia de rugăciune a omului credincios este dincolo de orice îndoială. Cu cât este mai puternică credința, cu atât este…
George PETROVAI: Teodora, curtezana ajunsă pe tronul Imperiului Bizantin
Teodora, curtezana ajunsă pe tronul Imperiului Bizantin Este știut că femeile au jucat un rol de seamă în istoria omenirii şi în politica acestei lumi. Chiar dacă…
ÎNCHINARE REGINII….
Clopotul din turn anunța ora-ntarziata Pe când orologiul își îmbie chemarea către rugăciune… Inserarea se năpustește peste pamantul așteptării sufletelor pregătite Și-ntr-o pace infinita Tot natul își alege…
George Rîurel Bălan: Sinea și sinele
Chiar orb de eu m-aș fi născut, te-aș fi „văzut” cu-al frunții ochi, și-n brațe, zic, te-aș fi ținut, să-nlătur oricare deochi. Te-aș fi „citit”, ca pe de…
Eugen Serea – Calul de lemn
Eugen Serea Calul de lemn E viața asta când căluț de lemn, Când Cal Troian, de vrei s-o spui solemn, În primul caz, te crezi stăpân, călare, În…
Familia – rădăcina vieții
FAMILIA – RĂDĂCINA VIEȚII Crește viața din rădăcini de neam, Ca să rodească iubirea pe ram! Sărbătorită la fiecare 15 mai, din 1993 – Ziua Internaţională a Familiei…
SIMPOZIONUL NAȚIONAL CU TEMA „CONTINUITATEA ROMÂNEASCĂ” /TRECUTUL ISTORIC ROMÂNESC, MĂTURII CULTURALE ȘI IDENTITARE” DOAMNA NEAGA, ISTORIE VIE A NEAMULUI ROMÂNESC
Motto 1:Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor așa de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de…
Pr. Cristinel Palade: Sănătatea sufletească și trupească a credinciosului – darul lui Dumnezeu
Sănătatea sufletească și trupească a credinciosului – darul lui Dumnezeu Realitățile triste, dar proprii ființei umane, precum boala, suferința și moartea, sunt consecințele păcatului, deoarece „[…] precum…
IOAN MICLĂU – GEPIANU: ”În memoriam: Ligya Diaconescu” – Autori: Diaconescu Victoria Andrada și Mariana Popa Potaisa.
ÎN MEMORIAM: LIGYA DIACONESCU IOAN MICLĂU – GEPIANU Am primit cartea ”În memoriam: Ligya Diaconescu”- Autori: Diaconescu Victoria Andrada și Mariana Popa Potaisa. Cartea s-a publicat la…
DACĂ…
Dacă n-ai fi sădit sămânța în pântec roditor, eu azi nu Ți-aș trimite cuvânt de mulțumire și mama mamă n-ar fi fost… Dacă n-ai fi vegheat asupra sănătății…
MIHAI BATOG BUJENIȚĂ: IPOTEZE DINCOLO DE APARENŢE
Excursiile făcute cu autocarul prin Europa mi-au prilejuit mai multe vizite în oraşul elveţian Lucerna unde întotdeauna am fost invitaţi să admirăm cele două obiective turistice importante ale…