Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide

Calendar Crestin Ortodox

Dacă nu ştiaţi...

Clic aici pentru a vedea toata galeria: Cartile Armonii Culturale

Proză

Istorie

 • GHEORGHE CONSTANTIN NISTOROIU: TRAIANII noştri DACI (partea a IV-a)
 • Ioan POPOIU: SFÂRȘITUL ROMÂNIEI MARI
  Ioan POPOIU: SFÂRȘITUL ROMÂNIEI MARI

  În urmă cu 80 de ani, se petreceau evenimente grave…

  Vara anului 1940 a reprezentat, pentru neamul românesc, unul din cele mai dureroase momente ale istoriei saie frământate!

  La 23 august 1939, la Moscova, a fost semnat Pactul de neagresiune între Rusia bolșevică și Germania național-socialistă! Pactul conținea un protocol adițional secret (s-a aflat despre el după război), care prevedea delimitarea „sferelor de interese” între Rusia și Germania, în zona cuprinsă între Marea Baltică și Marea Neagră. Acordul avea aplicativitate imediată!

  La 1 septembrie 1939, Germania a atacat Polonia, Varșovia a fost bombardată, armata poloneză înfrântă, iar la 17 septembrie, armata rusă a invadat estul Poloniei, care a fost anexat Rusiei (o suprafață de peste 150.000 de km2).

  La 30 noiembrie 1939, Rusia a atacat Finlanda, micul dar eroicul popor finlandez s-a apărat cu vitejie, provocând mari pierderi rușilor, dar în martie 1940, înfrântă, ea a cedat Rusiei Karelia.
  În iunie 1940, pe când Germania era angajată în războiul cu Franța și nu putea interveni, Rusia a atacat țările baltice, Lituania, Letonia și Estonia, pe care le-a ocupat și anexat (în protocol era vorba doar de Lituania!).

  Pactul dintre Germania și Rusia a produs în România un adevărat șoc, practic țara noastră era condamnată, posibilitățile ei de acțiune s-au redus drastic. Izolarea ei internațională a intrat în faza finală! La începutul verii 1940, România se afla în plină izolare politică, diplomatică și militară, lipsită de orice sprijin dinafară, fiind pândită din toate părțile de mari primejdii.

  După capitularea Franței, la 22 iunie 1940, eveniment care în România a avut „dimensiuni înspăimântătoare” (a fost un adevărat cataclism!), țara noastră, șocată, înfricoșată, urmărea cu sufletul la gură acțiunile Rusiei.

  Și nenorocirea a venit, într-adevăr, la ceas de noapte, la 26 iunie 1940, ora 22, Molotov a înmânat ambasadorului Gh. Davidescu, ultimatumul rusesc privitor la cedarea Basarabiei și Bucovinei. Efectul ultimatumului rusesc la București a fost devastator. România, pusă cu spatele la zid, a apelat, în disperarea ei, la aliatele ei din Înțelegerea Balcanică (Iugoslavia, Grecia și Turcia), la Germania însăși, dar în zadar! La 27 iunie 1940, ora 12, s-a întrunit primul Consiliu de Coroană, în problema cedării Basarabiei, cu participarea a 27 de miniștri și consilieri, dintre care 11 au votat împotriva ultimatumului, 10 pentru și restul au propus negocieri. Mareșalul Palatului, Urdăreanu, a propus atunci și Consiliul a hotărât mobilizarea armatei române!

  Dar, inainte să fie semnat decretul de mobilizare, în aceeași zi, seara, la ora 21, a fost convocat al doilea Consiliu de Coroană, în care 19 membri au votat pentru acceptarea ultimatumului, iar 6 împotrivă! Era o schimbare diametrală de atitudine! Ce se-ntâmplase?

  La al doilea Consiliu, printre cei prezenți, s-au aflat și generalii Tenescu și Ilcuș, care au arătat, cu date și cifre, că România nu poate rezista unui atac militar rusesc! Situația era aceasta: armata română cuprindea 40 de divizii, or Rusia mobilizase pe Nistru 120 de divizii, plus unități de tancuri și aviație! Toți cei prezenți au rămas inmărmuriți în fața acestor cifre zdrobitoare, rezistența ar fi însemnat distrugerea întregii armate, fără a putea salva Basarabia, dar mai era de apărat Transilvania și Dobrogea. În aceste condiții, la 28 iunie 1940, s-a decis evacuarea generală a Basarabiei, în aceeași zi, la ora 12, trupele rusești intraseră deja în Chișinău, Cernăuți și Cetatea Albă! Când s-a anunțat în Consiliu că, la această oră, trupele ruse se află pe pământul Basarabiei, toți cei prezenți, în frunte cu regele, au izbucnit în plâns, de neputință și disperare. Aceste detalii le-am aflat din „Jurnalul lui Petre Andrei”, participant la Consiliu, pe când eram student la Iași, jurnal pus la dispoziție de profesorul meu, Emilian Bold! Evacuarea Basarabiei, fără luptă, s-a încheiat la începutul lui iulie 1940, România pierdea o suprafață de 50.762 km2, incluzând aici Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța!

  Dar pierderea Basarabiei era numai începutul nenorocirilor, Ungaria și Bulgaria aveau și ele revendicări teritoriale față de România și s-au adresat Germaniei, pentru a fi susținute de aceasta. La 15 iulie 1940, Hitler adresa o scrisoare regelui Carol II, prin care recomanda României o înțelegere directă cu cele două țări, altfel avertiza că ar putea surveni „distrugerea României”!

  La 19 august 1940, la Craiova, au început tratative româno-bulgare, unde România a cerut să păstreze o parte a Dobrogei de Sud, dar Bulgaria, susținută de Germania, a respins categoric propunerea. Consiliul de Coroană, din 23 august 1940, sub presiunea Germaniei, a decis să cedeze Bulgariei întreg sudul Dobrogei cu cele două județe, Durostor și Caliacra (7000 de km2!).
  Read More

 • GHEORGHE CONSTANTIN NISTOROIU: Mircea Vulcănescu – deţinut religios şi martir al Neamului dacoromân (partea a II-a)

Tableta

Interviu

Aniversari

Magic

Contact Armonii

EDITURA ARMONII CULTURALE

Adjud, Vrancea (RO)

Str. Siret, bloc 28, ap. 30,

 

Tel.: +40 0374-064.594,

Mobil: 0741-078.627

E-mail: geocosynus@gmail.com

URL: http://www.armoniiculturale.ro

Un cuvânt... Înainte

 • Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături și nutrim speranța că ne veți putea fi aproape și de acum înainte, pentru a aduce un serviciu pozitiv de imagine românului și României, în speță, prestigiu atât de denigrat, în ultima vreme. Românul este genial și mai are enorm de lucruri bune de arătat lumii întregi. Familia Armonii Culturale se regăsește în faptele bune și valoroase ale fiecărui român, tot ceea ce poate deveni reprobabil nu ne reprezintă. Materialele publicate nu reprezintă și punctul de vedere ale revistei, responsabilitatea asupra conținuturilor acestora revenind, în totalitate, autorilor.

Maxime AC

Iubesc cărțile, apropo, mai mult decât filmele. Filmele îți spun ce să gândești. O carte bună te lasă să-ți alegi singur o parte din gânduri. Filmele îți arată casa roz. O carte bună îți spune că există o casă roz și te lasă să decorezi tu o parte din ea, poate modelul de acoperiș sau să-ți parchezi mașina în fața casei. 

Karen Marie Moning