Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » Veronica IVANOV – 8 IUNIE 2015, NICOSIA: FESTIVALUL IEI (LA BLOUSE ROUMAINE)

Veronica IVANOV – 8 IUNIE 2015, NICOSIA: FESTIVALUL IEI (LA BLOUSE ROUMAINE)

Ramona Filip: „Este responsabilitatea noastră să promovăm IA ROMÂNEASCĂ şi o să transmitem generaţiei viitoare”

FESTIVALUL IEI la Nicosia a fost unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale anului. El marchează 55 de ani de relaţii diplomatice Cipru – România şi 20 de ani de existenţă a Alianţei Românilor din Cipru. Cristian Voicu, Ministru Consilier la Ambasada României la Nicosia a fost invitat să rostească un mic discurs la deschiderea Festivalului.

Cristian Voicu: „Comunitatea română din Cipru este una dintre cele mai dinamice şi solide comunităţi, arătând unitatea românilor de pretutindeni. Romanian Blouse Festival / FESTIVALUL IA ROMÂNEASCĂ doreşte să prezinte publicului din Cipru tradiţiile româneşti, comunitatea românească de aici contribuind totodată la dezvoltarea socială şi economică a insulei. Alianţa Românilor din Cipru a dovedit încă o dată că în ciuda crizei economice există resurse pentru organizarea unui astfel de eveniment, care este în beneficiul cultural al celor două comunităţi. Vă mulţumesc sincer pentru că vă aflaţi în această seară alături de noi!”

Prezentatoarea serii, Mihaela Stoica a invitat pe scenă pe doamna Christina Christodoulou Todea, Preşedinta Alianţei şi Directoarea Şcolii Româneşti din Cipru.

Christina Christodoulou: „Bună seara şi bine aţi venit la primul nostru Festival al IEI la Nicosia. Vrem să sărbătorim în această seară, alături de voi, cei 20 de ani de când ne-am înfiinţat ca Alianţă. Toate activităţile noastre au urmărit două scopuri. În primul rând am dorit să arătăm tradiţiile şi spiritualitatea românească societăţii cipriote, pentru a ne înţelege astflel mai bine şi a ne simţi că suntem demni de încrederea pe care ne-o acordă. Un al doilea scop este să ne întări moral, de a ne simţi rădăcinile vii şi vibrante, de a nu ne pierde identitatea românească… să simţim că aici, acum, în Sala Kastelliotissa din Nicosia pulsează inima României. În această expoziţie toate exponatele aparţin comunităţii româneşti din Cipru şi celelalte lucrări minunate sunt picturile copiilor noştri de la şcoală românească.

 

Acest Festival este de fapt un eveniment internaţional pentru că în alte ţări este deja la a II-a ediţie. Anul acesta, la Washington DC, în faţa statuii lui Lincoln va fi un festival foarte mare (între 20 -24 iunie) … unde fiecare participant va purta IA ROMÂNEASCĂ / The Romanian Blouse. Sper ca anul viitor, la a II-a ediţie din Nicosia, toţi participanţii o vor purta.


Mulţumim Ambasadei României la Nicosia, Ministerului Educaţiei şi Culturii din Cipru, profesorilor Şcolii Româneşti din Nicosia – Valentina Cican şi Anca Pericleous. Doamnei profesor Alexandrina Siminic, care a îmbogăţit expoziţie noastră cu picturi ale elevilor Gimnaziului de Arte nr. 2 din Bucureşti. Doamnelor Mariana Matei şi Elena Pintiliescu pentru bunătăţile pe care le-au pregătit pentru a fi servite, doamnei Rodica Lomnasan, pentru crearea logo-ului Alianţei şi a invitaţiei pe care aţi primit-o, magazinului
«La Grasu la Băcănie», pentru produsele oferite… şi bineînţeles tuturor membrilor Alianţei, care au ajutat la crearea acestui eveniment”.

Celebrul designer român din Cipru, doamna Ramona FIlip a vorbit despre IA Românească, ca model de inspiraţie al marilor creatori de modă.

Ramona Filip: „Mă bucur că astăzi pot să vă vorbesc despre IE, parte a folclorului românesc. Ca designer român am fost fascinată şi inspirată de această parte a folclorului românesc. Bluza românească este inspirată din cultura cucuteni, încă din perioada neolitică. Structura ei a rămas neschimbată peste secole. Este tăiată dintr-o singură bucată, în formă de cruce, din mătase, bumbac… are mânecile bufante şi este brodată manual.  Aceasta bluză are o valoare antropologică, comunicând prin broderie anumite simboluri mistice. Fiecare bluză românească are propria ei istorie. Din multitudinea de motive, unele dintre ele erau făcute pentru a proteja pe cel care o purta împotriva spiritelor rele…

 

Ia românească a devenit un lux, în timpul Reginei Maria, regina frumuseţii clasice. Bluza a părăsit satele şi a invadat oraşele… în pictură, fotografie, case de modă, case regale, iile devenind adevărate embleme ale feminităţii.

 

Între secolele XVI-XVII, în timpul Mişcării Flower Power bluzele inspirate din tradiţională IE ROMÂNEASCĂ au ajuns la modă. Dar marele BOOM a fost în 1991 când YSL a produs o întregă colecţie intitulată – LA BLOUSE ROUMAINE, inspirată de celebrul pictor francez  Henri Matisse. Mai târziu IA s-a regăsit în creaţiile lui Jean Paul Gaultier, Kenzo şi Tom Ford, care anul trecut a avut ca sursa de inspiraţie IA din zona Sibiului,  cu frumoasa brodarie cusută cu fir negru, ca principal element al colecţiei sale. Yves Saint Laurent şi-a prezentat în 2009 colecţia sa la Bucureşti şi speram că după acestă seara, într-o zi să vină şi în Cipru. Foarte multe personalităţi, nu numai româneşti, au purtat celebra IA ROMÂNEASCĂ. Alături de Nadia Comăneci putem aminti pe: Oscar de la Renta, Adelle, Anna Vissi şi mulţi alţii. Este responsabilitatea noastră să promovăm IA ROMÂNEASCĂ şi o să transmitem generaţiei viitoare.”

În aplauzele tuturor a urcat pe scenă Corul Şcolii Româneşti din Cipru, dirijor Anca Pericleous, alături de violonista Irini Pericleous, care au încântat auditoriul nu numai cu vocile lor ci şi cu felul de a purta tradiţionala IE românească. Copiii au interpretat melodii în limba română şi greacă.

În încheierea micului spectacol, Mihalea Stoica a invitat publicul să admire expoziţia de costume populare şi să servească din preparatele tradiţionale (cozonaci, plăcinte poale’n brâu, produse de post etc), pregătite special cu ocazia acestui eveniment. Diplome de Merit au primit doamnele Alexandra Siminic, Mariana Matei, Elena Pintinliescu şi Corina Gheorghiu.

Aş putea spune că Pulsul Românilor din Cipru a urcat aseară la cote înalte, în Sala Castelliotissa din centrul Capitalei. Decorul realizat din costume tradiţionale, picturi ale copiilor din Nicosia şi Bucureşti, covoare ţărăneşti, precum şi micul colţ românesc cu masă, scaune, linguri şi ulcioare, s-a integrat perfect în pereţii de piatră ai sălii. După eveniment a urmat şi o şedinţă foto, desprinsă parcă dintr-un film de epocă.

Felicitări organizatorilor!!! La mulţi ani, Alianţa Românilor din Cipru!!!

———————————————

Veronica IVANOV

membru UZPR

www.pulsul-afroditei.com

Nicosia, Cipru

10 iunie 2015