Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » Cristina OPREA: MICA UNIRE SĂRBĂTORITĂ ÎN CADRUL CERCULUL CULTURAL ROMÂNO-AUSTRIAC „UNIREA”

Cristina OPREA: MICA UNIRE SĂRBĂTORITĂ ÎN CADRUL CERCULUL CULTURAL ROMÂNO-AUSTRIAC „UNIREA”

Cercul Cultural româno-austriac „Unirea” din Wiener Neustadt organizează o frumoasă întâlnire cu prilejul unui mare eveniment istoric petrecut în viaţa românilor – Mica Unire sau Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza realizată pe 24 ianuarie 1859. Cercul Cultural Româno-Austriac Unirea pin preşedintele său Ioan Godja a invitat la acest eveniment personalităţi din diferite ramuri ale artei. În cadrul manifestării culturale are loc un spectacol de muzică populară şi tradiţională susţinut de interpreţi valoroşi precum Maria Neag şi Răzvan Roşu.

Maria Neag vine din frumosul oraş Reghin este absolventă a Şcolii Populare de Artă din Târgu Mureş a obţinut numeroase premii la festivaluri importante de folclor, este o voce a folclorului autentic, anul trecut împlinind 15 ani de carieră.

Răzvan Roşu vine din zona Munţilor Apuseni şi este o figură marcantă, mai ales că este foarte tânăr şi doreşte să ducă mai departe tradiţia populară zonală. Impresionate sunt cercetările domniei sale în acest domeniu pentru că trebuie să menţionez faptul că este absolvent al secţiei de etnologie din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai”. După terminarea facultăţii, s-a înscris la masterat, la secţia „Istoria şi socio-antropologia epocii moderne” a Universitătăţii Babeş-Bolyai şi la departamentul de Studii Sud – Est Europene „Südosteuropastudien” Friedrich Schiller Universität din Jena, Germania unde a terminat anul trecut. Actualmente este doctorand la Universitatea Babeş-Bolyai şi îl are ca îndrumător pe profesorul Sorin Mitu. Subiectul tezei se referă la specificităţile antropolgice ale zonelor montane, cu un studiu de caz aplicat pe Ţara Moţilor, ne spune etnologul Razvan Rosu. Ca invitat special este scriitorul, poetul regizorul şi scenaristul Horia Muntenuş ce va prezenta în premieră filmul „Un arbore la mijloc de lumi – Constantin Brâncuşi”, deoarece nu trebuie uitat că pe 19 februarie este omagiat marele sculptor.

Despre Horia Muntenus trebuie să amintesc că este membru a Uniunii Scriitorilor din România, membru al Asociaţiei Profesioniştilor de Presă – Cluj, consilier al Preşedintelui Cinecluburilor din România, redactor la diferite reviste 1985-2011. Opera  literară a domniei sale cuprinde: „Ioan”, poezie, Editura E.T.A., Cluj-Napoca; „Gura de piatră” poezie, Editura Zalmoxis, Cluj-Napoca; „Dreptul la tristeţe”, poezie; „Liber” poezie, Editura Cartimpex, Cluj-Napoca; „Speranţa”, poezie, Editura E.T.A., Cluj-Napoca; „Poetul”, poezie, Editura Grinta; „Dincolo de Brâncuşi”, eseu, Editura Limes; „Pythia”, poezie, Editura Euograph Cluj-Napoca; „Sintaxa de pe Wasser”, poezie, Editura Scriptorium Baia-Mare; „Dincolo de Brâncuşi” (ediţia a II-a, revizuită/adăugită), eseu, Editura GEDO Cluj-Napoca; „Dincolo de stelele reci”, roman, ediţia I-a, Editura Azbest Publishing, Şiria Arad; „Dincolo de stelele reci”, roman, ediţia a II-a, Editura „Ecou Transilvan”, Cluj-Napoca.

Filmul „Un arbore la mijloc de lumi – Constantin Brâncuşi” cu o durată de 35 de minute are ca protagonişti pe Nucu Pandrea, George Drăghescu şi Raul Florin Marian.  Regizorul şi scenaristul Horia Muntenus a mai creat un al film despre Ansamblul de la Târgu-Jiu a  lui Constantin Brâncuşi intitulat ,,Calea Eroilor –Istoria unei capodopere”. Sperăm ca în viitorul cât mai apropiat să îl vizionăm şi pe acesta, tot în cadrul manifestărilor artistice oganizate de către Cercul Cultural Româno-Austriac „Unirea”.

Şi pentru ca delectarea sufletului să fie intreagă, la această manifestare am să particip şi eu cu o mică expoziţie de grafică. Este o a doua manifestare expoziţională a mea în cadrul Cercul Cultural Româno-Austriac „Unirea”, prima fiind cu ocazia Zilei Naţionale a României, de 1 Decembie 2015. Pentru a descrie un pic demersul activităţii mele artistice menţionez că sunt absolventă a secţiei de pictură din cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, am studii post-universitare şi un doctorat în domeniu obţinut tot la instituţia mai sus amintită. Am debutat acum 25 de ani şi am expus de-a lungul timpului la manifestări plastice atât în ţară cât şi în străinătate. Am scris şi publicat poezie, cărţi pentru copii, eseu, critică şi studii de artă în reviste din ţară şi Occident, inclusiv la Revista „Unirea” a Cercul Cultural Româno-Austriac. Sunt onorată să fiu invitată la această manifestare şi sper din suflet ca lucrările mele să încânte ochii şi sufletele tuturor participanţilor.

De aceea vă invit cu tot dragul să pătrundeţi în spaţiul dedicat pentru o seară a artelor pe data de 23 ianuarie ora 18 la Gemeindesaal Lichtenwörth, 2493 Lichtenwörth, Kirchenplatz 3. Mulţumesc din suflet organizatorilor pentru invitaţie.

——————————

Dr. Cristina OPREA

Craiova, 10 ianuarie 2016