Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Alexandra Condrea, spre făgașul nestemat al muzicii, în serile Festivalului Național Concurs de Folclor „Benone Sinulescu” de la Buzău (17-18 iunie 2023)

Alexandra Condrea, spre făgașul nestemat al muzicii, în serile Festivalului Național Concurs de Folclor „Benone Sinulescu” de la Buzău (17-18 iunie 2023)

Frumoase-s serile de vară când se aprind în cer miliarde de miliarde de lumânări albe de nuntă…! Razele de lună albă se îmbisericesc și cunună la altare cosmice,  miliarde de miliarde de mirese albe. Înflorește cupola ovală a lumii cu miliarde de miliarde de astre și miliarde de miliarde de ochi de îngeri, căci sunt petrecute întru nuntire cu poeme și melodii de nuntă miresele albe,  cerești…!

Frumoase-au fost și serile de 17 și 18 ale lui iunie celui de foc în bunul an îngăduit a ne fi încă o durată de trafic al nostru prin propria viață, 2023. La Buzău, Festivalul Național Concurs de Folclor „Benone Sinulescu” le-a transfigurat într-un ceremonial mirific de joc și cântec…! A fost sărbătoarea muzicii populare unificate cu „Drăgaica”, patroana Buzăului și cu fericirea, patroana celor ce iubesc jocul, cântecul și poezia cântecului…!

Frumoase au fost artistele, frumoși au fost artiștii concurente și concurenți la Festivalul de folclor care nu a avut niciun pierzător, numai și numai câștigători. De altminteri, toți au fost căștigători, copiii cei mai mici, copiii cei mai mari și concurenții la categoria de vârstă de 17-25 de ani, publicul, chiar și juriul care a avut prilejul să examineze cu plăcere și speranță pe candidații de mâine la gloria frumoasă și mirabilă a interpretării melosului popular românesc profesionist – chiar și artiștii consacrați, cu notorietate, s-au considerat câștigători, unii dintre ei oferindu-și satisfacția de a asista la premiere sau chiar la microrecitalurile susținute de concurenți. Buzăul rampă de lansare a sărbătorii spectacolului muzical elevat a fost așezământ reședință pentru câteva zile a muzicii celei menite ca o grație a face parte fiecăruia dintre iubitorii ei de iubire…!

Cu raze de soare, cu bătăile inimii, cu susurul sufletului, cu vibrația pleoapelor, cu lumina ochilor, dacă s-ar putea, ar trebui să se scrie un eseu frumos dedicat concurentei ca zânele de frumoasă, ca florile regine de frumoasă, ca stelele aprinse de frumoasă, ca poemele mioritice de frumoasă, ca viața patriarhală de frumoasă, ca iubirea netrădată de frumoasă, ca focul sărutului de frumoasă, ca lumina soarelui de frumoasă, ca zăpada albă de frumoasă, ca luna argintie de frumoasă, ca marea albastră de frumoasă, ca pădurea verde de frumoasă, ca Moldova istorică de frumoasă, ca Dumnezeu, bunul, de frumoasă…, Alexandra Condrea. Ea a concurat la categoria de vârstă de 17-25 de ani și a cucerit locul al doilea (locurile I, II, și III, precum și cele speciale, n-au separat la distanțe radicale valoarea concurenților, nici nu a fost foarte ușor pentru juriu să facă departajările, dar pentru că în orice concurs se impune un clasament s-a chibzuit și s-a chibzuit din multe perspective de observații fără ca pozițiile de pe podium să despartă trei lumi, dimpotrivă să aducă trei șanse cât mai aproape una de cealaltă).

Alexandra Condrea a cucerit ireversibil! Atât de frumoasă, cu un port popular atât de frumos, cu un glas atât de frumos a prefăcut fiecare frumusețe a sa în superbitate și haruri…! În vocea sa sălășluiește o îngeriță, în ochii ei ard două stele, în obrajii ei înfloresc doi trandafiri, în gropițele obrajilor ei sunt două minuni frumoase de surâsuri, în umbrele surâsului ei din colțurile gurii sunt doi nourași albi urcând din mirarea copilăriei înspre dezlegările năvalnice ale tainelor peste pragul ieșirii din timp a adolescenței…!

Are douăzeci și unu de ani, s-a născut în satul vasluian de pe malul Prutului, Broscoșești – Lunca Banului. Este, din anul 2021, studentă la Universitatea de Arte ,,George Enescu” din Iași, Secția Interpretare Muzicală – Canto clasic – a absolvit, între 2017-2021 Colegiul Național de Arte ,,Octav Băncilă”, de asemenea din Iași, și de asemenea Secția Interpretare Muzicală – Canto clasic.

A urcat pe scenă la vârsta de nouă ani, era cât trei trepte, dar a urcat sigur, cu har, cu iubire de cântec și cu multă seriozitate din prima clipă. A fost și este, se vede că este harnică, nu doar nesfârșit și necrezut de talentată. Nu știe să piardă, la fiecare concurs își asigură cu firman pe merit un loc pe podium. Deja, are un repertoriu frumos, valoros, autentic. Repertoriul i-a clădit succesul, succesul i-a înflorit în conștiință iubirea, iubirea îi este o patrie în care s-au statornicit împreună și în armonie ea și muzica populară…!

Numai cuvintele din cuvinte pot vorbi despre cât de minunat cântă Alexandra. Aceste cuvinte sunt miraj, farmec, frumusețe, încântare…! Melosul popular și folcloric moldovenesc continuă prin Alexandra Condrea să aibă o stea, o floare, o zână care să îl întruchipeze.

Stea, floare și zână este Alexandra. O stea, o floare, o zână într-un glas și-ntr-un suflet, într-o frumusețe și o iubire au răpit inima publicului buzoian la Festivalul Național Concurs de Folclor „Benone Sinulescu” din Buzău, în zilele de 17 și 18 iunie. Steaua, floarea și zâna se numesc Alexandra Condrea…! Ea s-a ivit ca trei minuni frumoase, într-una singură și-a îmbobocit din stele (florile cerului) și din flori (stelele pământului) florăria muzicii populare românești moldovene.

Frumoasă, minunat de frumoasă…! Cu har, necuprins de mult har…! Veselă, fermecător de veselă…! Luminoasă la minte, sclipitor de luminoasă…! A fost ziua mea bună ori mai bine spus am fost eu varianta mea rară cu noroc să o întâlnesc, să o văd, să o ascult. De acum cred în adevăr, de acum știu că frumusețea nu trebuie căutată niciodată unde nu există. Ea se arată singură. Când nu o cauți disperat, frumusețea e întotdeauna cu un pas mai aproape.

Pentru Alexandra Condrea universul sonor românesc  luminează de acum făgașul cel mai nestemat către marea scenă a muzici noastre populare și folclorice…! (Aurel V. ZGHERAN)

 

Facebooktwitterby feather