Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Alin Constantin: anul viitor, veți vedea, va câștiga

Alin Constantin: anul viitor, veți vedea, va câștiga

Aberațiile gusturilor și stângăcii brute ale interpretării cântecului popular fără educație muzicală (afară de rarele cazuri ce-i privesc pe artiștii nativi cu ritmul muzicii în sânge), ca și lacunele profesionale ale unora dintre cei ce fac educație muzicală, indiferent la ce vârstă, dar cu precădere copiilor, nu pot conduce decât într-o orbită certamente dezaxată pe care eșuează uneori irecuperabil aspiranții la rampa melosului nostru popular și cu atât mai mult folcloric.

Îndelungul peregrinărilor pe cursul istoriei învățământului românesc materia muzică a fost și rămâne exercițiul de neseriozitate și neprofesionalism didactic – se știe prea bine aceasta. Eșecul școlar la această oră de curs are istorie, prezent și se prezice că și viitor. Ora de muzică fie nu se susține deloc la școală, fie se susține de către cadre didactice nepregătite, fie este înlocuită ca și educația fizică sau desenul cu recapitularea lecțiilor la alte materii, exerciți la matematică, statul degeaba, taclale gălăgioase și savuros preferate de copii lăsați de capul lor.

Defectuos mod de a desăvârși actul de învățământ școlar, dar salvarea e în puterea profesorilor specialiști, referindu-ne la depistarea și cizelarea copiilor cu aptitudini, pasiune și voință de a deveni interpreți vocali de muzică populară. Fără a denumi până acum pe cineva, în acest context, o facem acum: Alin Constantin, nume suficient pentru a susține convingător ideea că educația muzicală, exercițiul vocal în grija unui profesor competent dă rezultatele cele mai strălucite.

Alin este un adolescent din Buzău, de optsprezece ani, trezorier al propriului har, explorator al propriilor opțiuni, sârguitor al propriei voințe și, firește, titular al propriului succes. Cântă mirabil, se înveșmântează frumos cu un costum popular fără exagerări decorative, cât mai aproape de originalitatea portului tradițional, este stăpân pe situație, nu clachează la deja marile competiții muzicale, obține diplome de merit și premii…, uneori, cum e și normal, ratează pentru că nu are podiumul rezervat cu firman pe viață, fiecărui candidat apt venindu-i cu dreptate rândul să câștige.

Ceea ce s-a și întâmplat la cea de a cincea ediție a Festivalului Național Concurs de folclor „Benone Sinulescu” de la Buzău, în zilele de 17 și 18 iunie 2023, când și unde, întocmai cum am spus, șansa lui și-a luat și ea un crâmpei de răgaz, clipă fundamentală pentru ca Alin să fie depășit în pas alert de alți concurenți.

Nu e un capăt de țară…! Alin Constantin are doar șaptesprezece ani, tot viitorul e în fața sa și nu-i departe ziua în care se va întoarce și își va recâștiga dreptul de a învinge.

Festivalul Național Concurs de Folclor „Benone Sinulescu” nu este o arenă cu lei, este un botez cu apă rece al competențelor artistice, purificator, un procedeu de călire și separare în același timp a aurului de argint, a smaraldelor de mărgăritare, a filonului de metal prețios de steril, a safirelor de pietre nisipoase, a florii suave de iarbă rea și așa mai departe. Un festival muzical concurs elevat și cinstit arată și deschide calea pentru cei înzestrați, o închide în același timp pentru cei înzestrați să urmeze altă cale în viață.

Alin Constantin greșește dacă se descurajează și fără îndoială, nu se va descuraja! Pentru el scena muzicii populare românești are brațe de îmbrățișat și drumuri de străbătut.

Anul viitor, veți vedea: va câștiga…!

(Aurel V. ZGHERAN)

 

Facebooktwitterby feather