Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Ansamblul „Bulgare” de la Sofia, artă sublimă tradițională transcendentă în serile Festivalului Național concurs de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023

Ansamblul „Bulgare” de la Sofia, artă sublimă tradițională transcendentă în serile Festivalului Național concurs de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023

Să dansezi înseamnă să ieși din trupul de lut și să te mistui în trupul unui înger…! Dintre toate genurile dansului, dansul popular desăvârșește sublim această transcendență. Poate că nimic mai mult dintre toate artele nu își are un aport mai reliefat în rezistența față de dezrădăcinarea și risipirea fibrei culturale, tradiționale, mitice și istorice țesute în filonul etnic al fiecărui popor. Iată, de aceea nu există un dans popular al viitorului ce nu poartă după sine ca un car tras de o stea dansul tradițional. Acest gen coregrafic este poezie îmbrățișată, este ritm topit în pasiune, este înariparea iubirii, este viață, armonie, vis și speranță, este victoria zborului asupra gravității…!

În serile Festivalului național de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023, dansul popular a fost primul și ultimul cuvânt al Lui Dumnezeu despre pace, iubire și armonie adresat publicului care preț de două seri a jucat fericit și descătușat de birul propriei vieți către propriul destin pe esplanada din fața scenei, într-o conversație gestică și contopire a trupurilor cu muzica populară. Superb și minunat de atractiv, unul din momentele senzaționale ale festivalului a fost acela în care publicul a fost absorbit trup și suflet în muzica și frenezia fizică a universului de către Ansamblul „Bulgare” din Sofia.

Artele muzici și dansului nu au grai național de comunicare, au doar o exprimare interioară, ca și cum nimeni din jur nu te-ar auzi, nimeni din jur nu te-ar vedea, doar sufletul te-ar privi, doar inima te-ar simți…! De aceea, limba în care se cântă și se dansează sunt vocea sufletului și tobele inimii…! Nu trebuia să fi cunoscut limba bulgară ca să primești în toată ființa ta lumina, sunetul și vibrația spectacolului fascinant al Ansamblului „Bulgare” din Sofia.

Să îl cunoaștem mai bine acei dintre noi care am avut privilegiul să îl privim și auzim la festivalul de la Buzău și să aflăm de el acum, acei dintre noi care nu am avut acest privilegiu – unii și ceilalți să i ne predăm de bunăvoie de acum încolo ca fani ai lui cei mai fideli, căci o merită și nu e chip să găsim un altul în lume mai frumos și fermecător…!

Este un ansamblu folcloric privat bulgar, cel mai mare de acest profil din Europa, ctitorit la 1 octombrie 2020 de către coregraful Hristo Iv. Dimitrov și sora sa Elena Andersson, susținuți financiar de către Jan Charles Andersson din Marea Britanie.

Până în prezent acest formidabil ansamblu a susținut peste 2 500 de concerte și spectacole pe tot cuprinsul Bulgariei și pretutindeni în lume. A efectuat turnee de spectacole în peste douăzeci și patru de țări de pe întreg mapamondul, de referință între ele numărându-se cele de pe Broadway din New York, SUA sau din Olanda, țară în care în intervalul octombrie-noiembrie 2015 a susținut douăzeci și cinci de spectacole.

Repertoriul de până azi al ansamblului nu este unul la îndemână pentru oricine, spectacole cu genericele „Aceasta este Bulgaria!” (2003), „Bulgaria de-a lungul veacurilor” (2006), „Albena” (2007) și „Al optulea miracol” (2016), precum și câteva reprezentații de eveniment fiind argumentul. Scenariile, coregrafia și regia acestora sunt semnate de creatorul și producătorul Hristo Iv. Dimitrov – cel mai actual proiect al ansamblului este spectacolul cu genericul „Cum vor ajunge americanii în SUA?” (2018), o coproducție cu Rețeaua Națională a Antreprenorilor.

Hristo Iv. Dimitrov este un coregraf și regizor bulgar, cu notorietate artistică și foarte mare popularitate, creator și producător al Ansamblului Folcloric Național „Bulgare”, născut pe 7 octombrie 1969 la Varna, stabilit cu domiciliul la Shumen, unde a și efectuat studiile medii. În 1994, a absolvit „Direcția Coregrafică” la Academia de Muzică și Artă Dans din Plovdiv.

În componența prezentă a Ansamblului „Bulgare” sunt douăzeci și cinci de bărbați și douăzeci și cinci de femei, dansatori profesioniști și dansatoare profesioniste, iar solistă vocală este Albena Veskova – în acest spectacol, solistul instrumentist la cimpoi și alte instrumente de suflat, Veselin Kuzmov, a avut un număr comic foarte agreabil cu o frumoasă dansatoare…!

Frumoasă și talentată, solista vocală a Ansamblului „Bulgare”, Albena Veskova este, nu-i un curaj a o spune ci adevărul pur, o Polina Manoilă a Bulgariei. Iar dansatorii sunt îngeri, păsări, fluturi întrupați în oameni frumoși, talentați, încinși în dansuri folclorice, tematice, artistice, ritualice, tradiționale slave bulgărești. Fiecare dintre ele spune o poveste…!

În serile Festivalului Național de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023, artiștii bulgari ai Ansamblului folcloric „Bulgare” din Sofia au cântat și jucat uimitor de frumos, cuceritor, fascinant, mirabil…! Nici să îi fotografiezi nu a fost ușor, din cauza vitezei mișcării în pasul dansului a fost greu să stabilizezi o imagine, fără să nu iasă difuză și fără claritate. Au trebuit camere de filmat ultraperformante, de ajuns din urmă racheta, de fotografiat racheta și săgeata și fulgerul, de întrecut săgeata, de oprit fulgerul printre norii de pe cer…!

A fost o minune de spectacol. Cine a urmărit sub vâlvătăile focului din cer a cincea ediție a festivalului de folclor „Benone Sinulescu” a plecat acasă cu pielea obrajilor mai smeadă, căci sub soarele Buzăului în acele zile pesemne și suedezele s-ar fi rumenit la piele, dar mai împliniți sufletește și  fericiți. Un bravo sub chipul sincerității celei mai pure pentru program, distribuție și organizare, Primăriei Municipiului Buzău, Consiliului Local, primarului Constantin Toma, Centrului Cultural Alexandru Marghiloman.

În plus, pentru reprezentația Ansamblului de Folclor „Bulgare” o rugăminte de a-l readuce la Buzău în edițiile viitoare – o merită și el și publicul și arta spectacolului de muzică și dans irepetabil în frumusețe și autenticitate…! Nu a fost recital a fost spectacol în spectacol, stat în stat, patrie sufletească a artei muzicale și dansului popular bulgăresc. N-a fost o suită, n-a fost un șirag…, a fost un fluviu…

(Aurel V. ZGHERAN)

 

 

 

Facebooktwitterby feather