Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Aurel V. Zgheran: Începe să fie alb și pur în Parcul Regal de la Săvârşin

Aurel V. Zgheran: Începe să fie alb și pur în Parcul Regal de la Săvârşin

Simfoniile nu au nevoie de cuvânt; sunetul, culoarea, vibrația, formele și spiritul, lumina, penumbrele, întunericul… sunt cuvântul dincolo de cuvânt transfigurat în simfoniile și beatitudinea muzicii, picturii, sculpturii, poemului, eseului, lucrului mirabil al mâinii și desfătătoarelor priveliști ale naturii, ivite de Dumnezeu pentru îngerul din om…!

Crâmpeie de miracole ale zăpezilor modelate în bijuteriile imperiului iernilor de diamant din torentele de nori albi, afânați și plutitori ca niște clăi uriașe de flori de bumbac, deasupra Parcului Regal de la Săvârșin, se-nveșnicesc în feerice priveliști fotografice făurite de către Majestatea Sa Margareta, Alteța Sa Regală Radu, Principele Consort al României și Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României. Ele ne strigă și ne opresc să ne minunăm, ne incită să privim adânc în noi și-n ce e afectiv, mișcător și armonios în viața noastră sufletească.

Începe să fie alb și pur în Parcul Regal de la Săvârșin, de parcă de aici izvorăsc simfonia albului, liniștea și emoția lumii…! Doar clădirile anexe ale domeniului sunt ca niște igluri ocru-cenușiu-gălbui-roșcate într-un peisaj arctic, alb lucios și neclintit; doar băncile și scoarța copacilor, gri-întunecat rup nonculoarea albă, exaltând și mai reliefat luciul albului parcului învăluit de lava de diamant fluid; doar cățelușa Alma, albă ca o hermină, își alunecă propria-i umbră cenușie prin zăpadă, ca și cum trupu-i de pluș alb, pătat în gri palid perceptibil și mat își urmează umbra și nu umbra pe ea…! E totul fermecător iarna, în Parcul Regal de la Săvârșin! Dintotdeauna, iernile au fost aici de diamant…! Peisajele lor cântă simfonii și oricât s-ar cădea să nu le tulburăm cu seci cuvinte, o dulce înmărmurire a glasului ne ispitește să înșirăm măcar câteva impresii într-un afectiv eseu…!

Pe un mic regat glaciar, la Săvârșin, iarna de diamant aprinde un foc de iubire. Cu atât mai mult cu cât, deși nu se vede, prezența Majestății Sale Margareta cu Alteța Sa Regală Principele Radu, nu e lipsită. Majestatea Sa și Alteța Sa Regală răpesc mirajul naturii în lumina ochilor și vibrațiile sufletului, apoi le înveșnicesc în priveliști fotografice artistice, superbe, mirabile. Căci, în frumosul brut al naturii coexistă frumosul profund, iar de aceea trebuie căutate celule minuscule, pline de energie și minune, pe care artistul fotograf să le extragă și să le încadreze în imagine fotografică, măiestrit și cu dragoste, ca și cum ar privi vesel și fericit o floare gingașă, ar rupe-o lin, ar inspira adânc și i-ar sorbi parfumul, apoi ar pune-o la ureche și ar râde…!

Un fotograf pasionat și cu talent e un hoț romantic ce fură din realitatea înconjurătoare flori frumoase, firave și magice, ale universalității, ca și cum ar face-o pe furiș, în criză de timp, pentru că în următoarea clipă dispar zânele, iar minunea pe care ar vrea să o surprindă, s-ar spulbera. Un fotograf cu înger în el nu ia totul de-a valma din natură, ca și cum ar cosi o câmpie și ar aduna brazdele în șire, ci alege de pe această câmpie pâlcuri și coline cu ochiuri de cer și flori, și iarbă, și gâze, pe care le culege cu mâna.

Întocmai aceasta făuresc Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu ai României în Parcul Regal de la Săvârșin, acum când iarna de diamant sosește întârziat la Săvârșin, în miezul încă lugubrului timp din pricină nefastă, înfiorătoare a cotidianului românesc și mondial, trist și îngrijorător…!

Este vorba despre o superbă colecție de fotografii reprezentând prima cădere de ninsoare la Săvârșin, ce-n aceste condiții de adâncă scufundare în proprii neliniști, sunt un dar de fericire vizuală, de suflet, o rază de speranță, o certitudine de solidaritate cu națiunea din partea Familiei Regale. De la cernerea negurii acesteia maladive și, ca și cum n-ar fi fost destul, a norilor negri de la Răsărit, ce răpun optimismul întregii planete, Familia Regală a României a fost zi cu zi, clipă de clipă alături de inima națiunii române reazem de readunare a nădejdilor, mână de ajutor și deopotrivă neînvinsă aspirație împreună, spre restaurarea speranței și învingerea decadenței vremurilor, înverșunate, dar temporale ca un vis planetar urât…!

Și totuși, ce frumos a nins peste țară…! Și totuși, ce minunat de frumos, priveliștile feerice din Parcul Regal de la Săvârșin ne retrezesc speranțe și alinări sufletești…!

 (Proprietate foto: Familia Regală a României)

 Aurel V. ZGHERAN  

 

 

Facebooktwitterby feather