Pentru a savura gustul catifelat al fructelor și aroma lor ce parfumează simțurile nu trebuie să le culegi decât atunci când sunt coapte…! Descoperirea acestui adevăr nu este departe de valoarea autentică a creației. Dar îl putem noi transfigura din formă metaforică în condiție când este vorba, de pildă, să încurajăm un artist debutant ori dimpotrivă este necesar să îi acordăm șanse și să ne bucurăm odată cu el în toți pașii devenirii lui până la succes și celebritate?!
Nu, sigur că nu…! Un adevăr este un adevăr, nu poți aprecia ceea ce nu există, dar poți și trebuie să predestinezi talentul când este vorba despre copiii care promit. În acest caz, adevărurile despre înzestrarea sensibilă artistic muzicală, să spunem, căci despre un tânăr interpret de muzică populară este vorba în rândurile ce urmează, nu sunt nule ci doar anticipative. Nu ar fi nici corect nici de folos să economisești astfel de adevăruri pentru a le desfășura și expune când deja poate fi prea târziu pentru ele din moment ce nu au fost afirmate atunci când trebuia.
Este toxic a minți în chip absolut, dar a încuraja un tânăr artist pe propriu-i drum al propriei cizelări nu este o minciună ci o aserțiune necesară unui act de sprijinire justă atunci când faptul de a cocheta un pic adevărul este mai important decât faptul de a-l etala în substanță pură…!
Adevărul ce nu are în sine și ceva din componența aproximativului nu este adevăr uman, este axiomă rigidă supraumană. Așadar, tinerii artiști cu talent încă necopt, odată porniți spre idealul constructiv al afirmării nu au nevoie de rigoarea matematizată a verdictului critic, ci de îndemnul și sfatul artiștilor cu notorietate…!
Or, Festivalul Concurs de Folclor „Benone Sinulescu” de la Buzău, în toate cele cinci ediții organizate foarte competent și cu multă implicare sufletească de către Primăria municipiului și Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, în centrul lor, în fața lor, în urma lor, peste tot și în fiecare moment cu dinamul viu uman competent și dăruit, Constantin Toma, întocmai aceasta făptuiește. An cu an juriul festivalului, o veritabilă flotație ce separă aurul de materialul steril, laurează stele în devenire ale muzicii populare românești pe temeiul unei jurizări cinstite și competente.
Anul 2022 a aprins un lampadar din Țara Chioarului pregătit magna de minunata artistă Angela Buciu. Se numește Daniel Breban. El nu este chiar așa timid cum pare, el chiar se întrece cu gluma, rade tot ce se numește concurs din calea sa – a obținut și la emisiunea concurs „Vedeta Populară” locul al treilea – acolo poate că a fost încă și mai greu ca la festivalul de la Buzău, dar a biruit.
Și, Doamne, cum poți luneca în păcatul greu al invidiei, căci, deși-l sorb din privire și-n adâncul sufletului pe acest tânăr artist pentru certa lui valoare, tenacitate, seriozitate și hărnicie, la cea de-a cincea ediție a Festivalului de Folclor „Benone Sinulescu” de la Buzău, organizată în zilele de 17 și 18 iunie a răzbătut acolo unde eu nu am reușit și a primit ceea ce mie nu mi-a surâs norocul: a urcat pe scenă în timpul recitalului admirabilei Niculina Stoican, împreună cu frumoasa și talentata lui colegă Sabrina Maria Aiacoboaie, premiată la prezenta ediție a festivalului…, au oferit artistei un buchet frumos de flori și au primit o îmbrățișare pe care dacă aș primi-o eu aș avea certitudinea unei vocații eroice în ce mă privește.
Doi tineri frumoși, Sabrina Maria și Daniel au fost îmbrățișați și apreciați pentru că merită și pentru că Niculina Stoican îi iubește, chiar de către Niculina Stoican. Aceasta nu se uită, este un moment frumos și vibrant din viață – pentru Sabrina Maria și Daniel, un imbold și o încredere…!
Serile Festivalului de Folclor „Benone Sinulescu” au fost mirabile și la cea de a cincea ediție (17-18 iunie 2023). Tânărul interpret Daniel Breban a avut un aport ce va împături în istoria culturală a Buzăului scrisă în timpul contemporan un traseu de parcurgere impresionantă a muzicii populare prin și printre obstacole de sus și de jos…!
(Aurel V. Zgheran)



Vă mulțumim, prieten drag al Armoniilor Culturale, pentru modul constant în care vă regăsiți în paginile revistei noastre. Sunteți un membru important al familiei noastre culturale. Apreciem și prețuim!