Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Daria Trandafir: înseși marile scene ale melosului popular sunt meritate de ea

Daria Trandafir: înseși marile scene ale melosului popular sunt meritate de ea

Am trăit să o văd și să o cunosc pe Mona Lisa…! Nu tresăriți, nu este vorba despre frumoasa actriță de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București, Monalisa Basarab (e drept, o cunosc și pe ea, tot atât de drept este că-i încântător de frumoasă), nu este vorba despre superba Mona Lisa (Gioconda) de la Luvru (nu e drept însă că n-am văzut-o decât în reviste), ci este vorba despre fermecător de frumoasa adolescentă de cinsprezece ani din Buzău, adorabilă interpretă de muzică populară Daria Trandafir – îmi asum, știind că este greu să mă contraziceți să îi spun Mona Lisa…! De ce?! Răspunsul îl aflați privindu-i frumosul chip…! L-ați privit?! Dacă da, mai este necesar să adaug chiar și un cuvânt pentru a vă lămuri?!

Și totuși, eu nu rezist să nu mai aprind măcar o singură rază de soare la tabloul Mona Lisei de la Buzău. Cer iertare geniului Leonardo da Vinci, lui Giorgio Vassari, întregii pleiade irepetabile a Renașterii, dar părerea mea este că Daria Trandafir are surâsul mai suav decât enigmaticul surâs al Mona Lisei renascentiste, pieptănătura părului Dariei desăvârșește splendid de o parte și de alta a cărării pe mijloc frumusețea părului negru lucios, neted, cu efecte brun roșcate, mai atrăgător decât medievala cochetărie feminină oglindită în capodopera lui Leonardo da Vinci, rotunjimea feței Dariei creează armonia estetică mai natural și magic în comparație cu a Mona Lisei lui da Vinci ce sugerează șlefuirea forțată a formei pentru îmbinarea unitară, parte cu parte a compoziției, ochii Dariei sunt mai frumoși decât pot fi descriși, ochii Mona Lisei a reușit penelul să-i zugrăvească, privirea Dariei este dulce contemplativă, privirea Mona Lisei perforează spațiul și se ascunde în mister, obrajii Dariei sunt înfloriți cu bujori, obrajii Mona Lisei sunt ceruiți, mâinile Dariei sunt blânde și mângâietoare, mâinile Mona Lisei n-au nici blândețe nici vigoare, sunt ireal de moi, sunt suspendate, parcă nu ating nimic, sunt detașate chiar și de aer, ca și cum ar pluti inutil în imponderabilitate…!

Aș putea vorbi necontenit despre aceasta, dar sunt cuprins de teama unei blasfamii. Mona Lisa lui Leonardo da Vinci este capodoperă artistică genială, biruitoare din Evul Mediu până azi în frumusețe și tehnică picturală, însă nimeni nu-mi poate interzice admirația mea pentru frumoasa fată adolescentă Daria – spre deosebire de Mona Lisa lui Leonardo da Vinci care nu scoate de secole un sunet, Daria mai și cântă ca o privighetoare de frumos…!

La cea de a cincea ediție a Festivalului Concurs Național de Folclor „Benone Sinulescu” de la Buzău (17-18 iunie 2023), Daria Trandafir a fost piatra rară de fundamentare a principiului după care podiumul premianților nu este un perimetru pe care urcă trei concurenți, acest podium începe de la scenă și continuă la nesfârșit. Când diferențele de notare sunt niște zecimale, atunci media o rotunjește șansa. Odată trecuți de preselecție copii de o șchioapă, adolescenți și tinerii concurenți la festivalul de la Buzău sunt cu toții premiați, iar pentru acolo, pe podiumul de sus nu există viză permanentă, cine dintr-o cauză anume sau mai multe dintre o mie de cauze anul acesta nu s-a bucurat de premiere, nu avem niciun motiv să nu credem că se va întâmpla la ediția de anul viitor.

Ceea ce îi doresc și Dariei, fiind de fapt aproape sigur că se va și întâmpla. O merită. Înseși marile scene ale melosului nostru popular sunt meritate de ea, iar ele o merită! Să așteptăm, Daria va fi o stea luminoasă și frumoasă pe șiragul de lampadare ale folclorului românesc…!

(Aurel V. Zgheran)

   

 

 

 

Facebooktwitterby feather