Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » David Zaharia, copil cu talent – câștigă frumos, pierde demn și recucerește perseverent

David Zaharia, copil cu talent – câștigă frumos, pierde demn și recucerește perseverent

Ce păcat că iubirea, poezia și cântecul ajung uneori în vremea de acum să fie traficate pe vânzătoare monezi de schimb. În ziua în care aceste trei haruri vor înceta să vibreze în viața noastră sufletească ne vom da seama că banii, mândria și puterea nu le pot înlocui.

În afară de moarte ce rău mai mare ni se poate întâmpla?! Căci oameni frumoși și buni dacă nu iubesc, dacă nu visează și dacă nu cântă nu există. În casa din care iese cântecul intră soarele…!

Festivalul Național Concurs de Folclor „Benone Sinulescu” de la Buzău, aflat anul acesta la cea de a cincea ediție (s-a desfășurat în zilele de 17 și 18 iunie; vârsta reală a acestui act elevat muzical cultural este de șapte ani, incluzând și perioada de întrerupere cauzată de pandemia Covid), mi-a ocazionat în chip foarte plăcut surprinzător cunoașterea unei familii frumoase în casa căreia, cum spuneam mai sus, intră soarele, pentru că din ea zboară frumos și mirabil cântecul, poezia și iubirea, trei magii ziditoare de pace, armonie și farmec cele mai apte să-nveșnicească puritatea spirituală în lumea noastră maculată de materialul steril al concurențelor efemere și iraționale.

Fără putință de tăgadă este vorba despre o familie onorabilă și în exterioritatea perimetrului domiciliar, fiind oameni de omenie și de reper prin conduita lor publică (se numește Zaharia). Dar în contextul prezentării de față, cunoscându-i, având prilejul să ne întâlnim și să stăm de vorbă în modul cel mai agreabil la Buzău, unde locuiesc, mă voi ocupa pe cât o pot face în coordonatele acestor pagini și ale îndemânării mele, de zugrăvirea în puține, alese și afective cuvinte, a portretului fiului lor de doisprezece ani, David. E un copil frumos, cuminte, educat și cu nemăsurat talent muzical vocal. Că spun eu aceasta, că spun părinții lui, poate să însemne un cuvenit cuvânt de dragoste subiectivă din partea noastră, căci toți copiii sunt frumoși. Dar a spus-o Benone Sinulescu, iar aceasta înseamnă că David s-a născut în grija unui destin ce-l va purta într-un car tras de o stea spre răzoarele înflorite și luminate ale splendidului cântec popular, act de identitate culturală, spirituală și istorică a neamului românesc…!

Da, David Zaharia este un fraged crin inocent, frumos și cu har, dar și foarte serios și harnic, pasionat de muzică, interesat să învețe, neșovăitor, curajos, cu suficientă forță interioară pentru încleștări cu izbândă la concursuri de anvergură. Primul botez artistic în focul unei astfel de încercări a fost la cea dea a doua ediție a Festivalului Concurs Național de Folclor „Benone Sinulescu” – acesta este momentul capital, în care s-a întâlnit cu maestrul Sinulescu, de la care a luat învățăminte și încurajări, căci maestrul l-a apreciat din prima clipă. A urmat ediția a patra a festivalului, la care a triumfat, cucerind premiul al doilea. Faptul nu este decât un argument pentru două realități ireversibile: David are talent, iar sfaturile lui Benone Sinulescu au rodit…!

A fost și cea de a cincea ediție, de anul acesta (2023). Ce să se fi întâmplat?! Un incident…! Li se întâmplă și starurilor. Fapt este însă că marii campioni știu să piardă cu demnitate, iar așa și numai așa pot reveni. Un festival concurs la acest nivel aduce în confruntarea artistică tinerii cei mai competitivi din întreaga țară. O clipă de intimidare, de trac, de neatenție, alegerea neinspirată a pieselor de concurs, emoțiile și mult mai multe alte cauze pot coborî un milimetru pe un copil și ridica un milimetru pe alt copil.

Nu puteau fi toți cei trecuți de preliminarii pe primele locuri, distanțierea întocmai pe aceasta s-a bazat: clipa triumfală contra clipei de slăbiciune ale unora și altora dintre copiii concurenți. Faptul că punctajul a fost foarte strâns între ei anul acesta înseamnă că valoarea tuturor a fost atât de apropiată încât nu se poate sconta pe o stabilitate ierarhică pe viață. Anul viitor locurile se pot schimba între ele, iar David, fără îndoială că va reveni. Din perspectiva lui nu e o ratare demobilizatoare. A pierdut cu loialitate, colegial, știe să piardă și știe să câștige mai târziu, la alt concurs, este stăpân pe sine, își cunoaște posibilitățile, nu poartă invidie, nu urăște, nu se încarcă niciodată cu frustrări, iar toate acestea sunt un fond de valori suficient pentru ca în anii viitori să îl felicităm pe David de pe treapta de laureat.

Îl felicităm și acum, căci o merită cu prisosință. Îi felicităm și părinții căci, la rându-le o merită. Ne felicităm și pe noi căci, acordând atenția cuvenită Festivalului Național Concurs de Folclor „Benone Sinulescu” de la Buzău, ne-am acordat nouă un formidabil bine sufletesc al unui spectacol muzical foarte agreabil. Felicităm, n-ar fi frumos să nu o facem, Primăria Municipiului Buzău, pe primarul Constantin Toma și Centrul Cultural și Educativ Alexandru Marghiloman din Buzău…!

Așadar, David, te vom îmbrățișa și anul viitor, la același festival „Benone Sinulescu”, de la Buzău…! Să nu uiți aceasta…! Nu ai pierdut nimic acum. Ai câștigat forță să revii. Și vei reveni, căci ești un voinicuț artist ce cântă minunat de frumos și este stăpân din toată ființa lui pe harul de care până acum nu s-a dezmințit niciodată…!

(Aurel V. ZGHERAN)

 

   

Facebooktwitterby feather