Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide

De Dragobete iubeşte româneşte!

Pe 24 februarie, in ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aflarea capului Sf. Ioan Botezatorul, spiritualitatea populara consemneaza si Dragobetele, zeu al tineretii in Panteonul autohton, patron al dragostei si al bunei dispozitii.

Aceasta sarbatoare este mai veche decat crestinismul. Dragobetele nostru era la origine un vajnic flacau dac. Traditiile populare stravechi il numesc fiul Dochiei, sora lui Decebal, si zeu al dragostei pe plaiurile dacilor si mai tarziu ale daco-romanilor.

 

Obiceiuri stravechi de Dragobete

In aceasta zi fetele si baietii de la sate imbracau straie de sarbatoare si porneau cutreierand in grupuri luncile si padurile. Ei se veseleau, cantau si cautau flori de primavara. In aceasta zi fetele culegeau ghiocei, viorele si tamaioase pe care apoi le pastrau la icoane pana de Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare intr-un ritual secret, aducator de noroc in dragoste.

Norocoasele care gaseau fragi infloriti puneau florile in apa de imbaiat si rosteau descantecul: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga/Uraciunile sa le desparti”. Se intampla ca, uneori, fetele sa se acuze unele pe altele pentru farmecele de uraciune menite sa inlature adversarele in dragoste.

Tot in dimineata zilei de Dragobete, fetele si nevestele tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa obtinuta pe fata si pe cap pentru a avea parul si tenul placut admiratorilor.

Citeste mai mult: ziare.com

 

De Dragobete, iubeşte româneşte! Trimite versurile tale de dragoste iar de Dragobete le citim împreună!

Dragobetele este o sărbătoare de origine dacică celebrată de români pe 24 februarie.

Sărbătoarea de Dragobete este considerată în popor echivalentul sărbătorii Valentine's Day (ziua Sfântului Valentin), sărbătoare a iubirii.

dragobete

    Numele (obligatoriu)

    Adresa de email (obligatoriu)

    De Dragobete, iubeşte româneşte! Trimite versurile tale de dragoste iar de Dragobete le citim împreună!