Doar pentru unul!
“Faptele Apostolilor 27
24 şi mi-a zis: „Nu te teme, Pavele; tu trebuie să stai înaintea cezarului; şi iată că Dumnezeu ţi-a dăruit pe toţi cei ce merg cu corabia împreună cu tine.”
25 De aceea, oamenilor, liniştiţi-vă, căci am încredere în Dumnezeu că se va întâmpla aşa cum mi s-a spus.
26 Dar trebuie să dăm peste un ostrov.”
27 În noaptea a paisprezecea, pe când eram împinşi încoace şi încolo cu corabia pe marea Adriatică, pe la miezul nopţii, marinarii au bănuit că se apropie de pământ.
28 Au măsurat adâncimea apei şi au găsit douăzeci de stânjeni; au mers puţin mai departe, au măsurat-o din nou şi au găsit cincisprezece stânjeni..
29 De teamă să nu se lovească de stânci, au aruncat patru ancore înspre cârma corăbiei şi doreau să se facă ziuă.
30 Dar, deoarece corăbierii căutau să fugă din corabie şi slobozeau luntrea în mare, sub cuvânt că ar vrea să arunce ancorele înspre partea dinainte a corăbiei,
31 Pavel a zis sutaşului şi ostaşilor: „Dacă oamenii aceştia nu vor rămâne în corabie, nu puteţi fi scăpaţi.”
.32 Atunci ostaşii au tăiat funiile luntrei şi au lăsat-o să cadă jos.
33 Înainte de ziuă, Pavel a rugat pe toţi să mănânce şi a zis: „Astăzi sunt paisprezece zile de când staţi mereu de veghe şi n-aţi luat nimic de mâncare în gură.
34 De aceea vă rog să mâncaţi, căci lucrul acesta este pentru scăparea voastră; şi nu vi se va pierde niciun păr din cap.”
35 După ce a spus aceste vorbe, a luat pâine, a mulţumit lui Dumnezeu înaintea tuturor, a frânt-o şi a început să mănânce.
36 Toţi s-au îmbărbătat atunci şi au luat şi ei de au mâncat.
37 În corabie eram de toţi două sute şaptezeci şi şase de suflete.
38 După ce s-au săturat, au uşurat corabia, aruncând grâul în mare.
39 Când s-a făcut ziuă, n-au cunoscut pământul; dar au văzut de departe un golf care avea maluri nisipoase şi au hotărât să împingă corabia într-acolo, dacă va fi cu putinţă.
40 Au tăiat ancorele, ca să le sloboadă în mare, şi au slăbit în acelaşi timp funiile cârmelor; apoi au ridicat ventrila cea mică după suflarea vântului şi s-au îndreptat spre mal.
41 Dar au dat peste o limbă de pământ, unde s-a înfipt corabia; şi partea dinainte a corăbiei s-a împlântat şi stătea neclintită, pe când partea dinapoi a început să se rupă de izbitura valurilor..
42 Ostaşii au fost de părere să omoare pe cei întemniţaţi, ca să nu scape vreunul prin înot.
43 Sutaşul însă, care voia să scape pe Pavel, i-a oprit de la gândul acesta. A poruncit ca cei ce pot înota să se arunce de pe corabie în apă şi să iasă cei dintâi la pământ;
44 iar ceilalţi să se aşeze unii pe scânduri, iar alţii pe frânturi de corabie, şi aşa s-a făcut că au ajuns toţi teferi la uscat.”
Aşa s-a făcut că pentru UN SINGUR OM, Dumnezeu a salvat alţi275!!! Şi nu numai!
Iată dar că societatea are un model de urmat! Criteriul „mulţimii” NU serveşte unei societăţi care se vrea creştin- ortodoxă. Exemplul citat este mai mult decît un îndrumar, dar, din păcate încă ne-urmat. Cel puţin la noi!
Prilejul de a cita din Faptele Apostolilor mi-a fost oferit de Dr. Pavel Chirilă a cărui conferinţă despre „ Sănătatea familiei: Factori actuali care o influenţează” s-a desfăşurat în Sala Balada din Focşani, în data de 28 aprilie 2017, ora 17,30. Cu aceeaşi ocazie Preşedinta Coaliţiei pentru familie, din cadrul organizaţiei APOR, a reiterat starea de fapt: 3 000 000 de semnături pentru precizarea în Constituţia ţării a statutului Familiei aşteaptă modificările de rigoare. Deci 3 000 000 de semnături!
Doar pentru unul singur….şi Statul este obligat să ia notă, să aibă grijă, să protejeze…îmi venea să spun!!!!Doar pentru UNUL singur…..
Abia atunci putem vorbi despre o societate civilizată!
De ce această aparentă (?!) nepăsare?!
Spre deosebire de civilizaţia orientală, civilizaţia occidentală este o civilizaţie în care principiul individuaţiei este evident. Adică principiul devenirii individuale. Care nu are nimic de-a face cu egoismul, aşa cum unii au tendinţa să spună! Este principiul conştientizării individului pentru valori. Al respectului pentru valori. Îndeosebi de ordin moral.
Doar pentru UNUL singur…[ „ Vedeţi să nu dispreţuiţi pe vreunul din aceştia mici, căci zic vouă că îngerii lor, în ceruri, pururea văd faţa Tatălui Meu, Care este în ceruri;”, Matei, 18.10]
Este important ca Statul să acorde importanţă chiar şi unui singur cetăţean. Abia atunci, valorile îşi vor avea locul cuvenit în Cetate!
Dumnezeu îl va salva! Chiar dacă mulţimile îl vor da „la lei”. Chiar dacă îl vor lapida…Biblia este plină de exemplificări. Sfinţii sunt martori.
Dacă mesajul noutestamentar este acela de a „învăţa în fiecare clipă”, după cum ne spunea Dr. Pavel Chirilă, înseamnă că în fiecare individ există o „matrice”, un potenţial virtual, individual care-l face să distingă ceea ce este bun de ceea ce este rău! Iar calea este, deci, aceea a devenirii. Prin individuaţie. Lăsînd laoparte imitaţia! Abia atunci, cînd „mentalul comun” va da dovadă de conştienţă, lucrurile se vor schimba în bine în întreaga societate! Este greu ca mentalul comun să se schimbe. Poate că este chiar imposibil, Dar Iisus Hristos este CALEA, ADEVĂRUL şi VIAŢA „pentru toate neamurile”!!!!!!!!
Conferinţa a avut un rol benefic, chiar dacă dl. Profesor a spus lucruri mai mult sau mai puţin ştiute. A făcut-o într-un stil plăcut, etic. Am aflat amănunte, discret comunicate, din modul de viaţă sănătos al obştei de călugări de pe Muntele Athos, bogata experienţă de teolog, de medic, dificultăţi întîmpinate în practica cu acurateţe a actului medical. Un exemplu viu a ceea ce înseamnă exemplul Sf. Ap. Pavel!
Mulţumim, domnule Profesor!
Virginia Bogdan
by