Pe data de 28 decembrie a avut loc la Buzău, la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, Consfătuirea anuală a Fundației „Origini Carpatice”
Cu acest prilej, s-a făcut un bilanț annual al activității fundației pe anul 2022.
D-l inginer Vasile Prăjescu, în calitate de președinte al fundației a prezentat principalele evenimente organizate de fundație, cel mai important fiind Simpozional ce a avut loc la Monteoru, în luna mai, 2022.
SIMPOZIONUL NAȚIONAL CU TEMA „CONTINUITATEA ROMÂNEASCĂ” /TRECUTUL ISTORIC ROMÂNESC, MĂTURII CULTURALE ȘI IDENTITARE” a reunit personalități din toată țara și din străinătate. Lucrările au pus în evidență adevărata istorie a neamului românesc, cea mai importantă fiind comunicarea d-lui profesor Ioan Birta despre istoria neamului românesc și a limbii române.
Eu, Ecaterina Chifu, am prezentat la simpozion o lucrarea despre istoria spațiilor buzoiene cu titlul: „DOAMNA NEAGA, ISTORIE VIE A NEAMULUI ROMÂNESC” care s-a publicat în volumul colectiv cu lucrările simpozionului.
Membrii fundației au participat la simpozionul „OBÂRȘIA POPORULUI ROMÂN”, la sala Nicolae Nicolae Iorga din cadrul Parlamentului ROMÂNIEI.
Eu am participat la acest simpozion cu lucrarea: LIMBA ROMÂNĂ, DOVADA CONTINUITĂȚII ȘI IDENTITĂȚII POPORULUI ROMÂN, 20 pagini, în data de 1 NOIEMBRIE, 2022 care a apărut în volumul colectiv al acestui simpozion.
Au luat cuvântul la consfătuire D-l general Mircea Chelaru, d-l Academician Nicolae Gerogescu, eminescolog, d-na profesoară universitară Maria Ionescu, d-l profesor Marius constantinescu, d-na Arhitect Domnița rațiu, d-na profesoară Margareta Cristian care au subliniat ideea de a lupta pentru a ne păstra identitatea românească.
Alți vorbitori au prezentat legătura lor cu fundația „Origini carpatice” și evenimentele la care au paricipat.
Eu, Ecaterina Chifu, am menționat faptul că sunt doar membră simpatizantă a acestei fundații, la realizarea căreia eu am pus prima temelie, căci am participat la Congresul de Dacologie de la Târgu Jiu cu tema „Mistere în Țara Luanei” și i-am invitat pe toți la Buzău să vadă în realitate Țara Luanei. Discursul meu a fost scurt:
„Țara Luanei ne-a adunat aici. Eu am făct invitație în 2011 celor de la congresul de dacologie, să vină la Buzău, să știe mai multe despre Țara Luanei. Și în anul 2012 Congresul de Dacologie a avut loc la Buzău, an în care s-a constituit Fundație „Origini carpatice” care a devenit o mișcare culturală națională cu rezonanțe internaționale, care a organizat anual congrese și simpozioane de comunicări știițăfice.
Eu propun să se treacă de la vorbe la fapte, căci am putea urma exemplul celor de la Craiova (Fundația Obârșia neamului) care au înființat Academia Zamolxiană ce adună specialiști din toate domeniile pentru Renașetrea României. Ei susțin cultul păcii, ceea ce am putea face și noi, la Buzău. Au atras oameni de afaceri și investitori pentru redresarea economică a României. ROMÂNIA se va reface prin munca noastră, a tuturor. Eu voi face auxiliare didactice electronice pentru învățarea limbii române și a limbii franceze, tradduceri din română.
Toți trebuie să înflorim pământul românesc. Iată poezia mea citită la final:
PĂMÂNT ROMÂNESC
Îmi iubesc pământul natal, nu pot sta nicăieri, printre străini, mai mult de două luni, paşii mei pornesc singuri înapoi spre ţara mea de care mi-e dor, mi-e dor.(George Enescu – interviu în Neamul românesc)
Pământ românesc, pământ mult iubit!
Câte vieţi, câte vieţi pentru tine-au pierit?
Câte inimi înflăcărate, în floarea tinereţii,
Le-ai primit în sânul tău, jertfa dreptăţii.
Pământ românesc, pământ drag al meu!
Te cuprind în suflet mereu, mereu,
Te port în gând, cum port trecutul tău,
Istoria zbuciumată a neamului meu.
Eu văd ochii celor ce-atât te-au iubit,
Chipul celor ce pentru tine s-au jertfit,
Să fim Românii uniţi într-o singură ţară
Şi limba română să ne fie comoară.
Pământ românesc, străvechi pământ!
Cu toate spicele mişcate de vânt,
Te înclini adânc în faţa Domnului,
Mulţumind pentru unirea neamului.
Pământ de dor, pământ românesc!
Câte flori dragi la noi înfloresc!
Câte frumuseţi aici strălucesc!
Cât de mult copiii tăi te iubesc!
Pământ românesc, fii binecuvântat!
În final, d-l Inginer Ștefan Davidescu a prezentat realizările editurii AlphaMedeleni pe care o conduce, printre care cărți de istorie și geografie a județului Buzău, manuale aprobate de Ministerul Educației și un album cu imagini din Buzău.
Această consfătuire a oferit șansa de a ne conoaște mai bine membrii și simpatizanți, de a ne forma în viitor o strategie de acțiune, ca să contribuim la renașterea României.
CU STIMĂ