De la rouă, la izvoarele din fântâniţe, pâraie, râuri şi fluviu, draga Oltenie argintează văzduhul supt în ape şi culcat pe holde trudite de olteni, sau înveşmântate de natură cu minunăţii de flori crescute din dărnicia de jos, pentru oglina privirii de sus.
Până departe, la munţii Mehedinţiului, până sus la păduri şi până la Dunăre, Oltenia, în tot şi în toate domină unitatea sufletească păstrată prin legătura păcii, prin căldura iubirii şi frumuseţea cântului. Toate acestea sunt bunul atât de mare al olteanului încât de n-ar fi ele ziditoare ale bucuriei, durerea ar rămâne singură în sufletul omului, ca un catarg de copac într-o mare de cioate dintr-o pădure tăiată!
Folclorul e plămădit ca o pâine în care-s adunate zeci de spice şi mii de boabe. Toate făcute un singur trup şi un singur spirit, după măcinare, frământare, coacere.
Aşa-s şi cântecele olteneşti: unite într-o reciprocă iubire cu oltenii, cum sunt spicele şi boabele grâului plămădite într-o singură pâine pe masa multora!
Nimic nu e mai saţios la masă decât pâinea şi nicio unire între oameni nu e mai trainică decât aceea a cântecului. De ce?! Pentru că omul este cântec, iar cântecul e din umanitate!
Cum umbra nu merge prin puterea ei, nici cântecul nu se cântă singur, iar cum omul nu-şi poate şterge propria umbră, nici cântecul nu-i altceva decât soarele ce zămisleşte de sus umbra omului, acoperindu-l de lumină.
Toate acestea se văd adeverite providenţial, numai privind-o pe frumoasa fată olteancă Emilia Dorobanţu. La chipul ei a lucrat însăşi frumuseţea şi s-a copiat! Iar la spiritul ei a pus forţă vulcanul sevei ce deschide corola macilor câmpului Olteniei, şi curentul ce revarsă la Dunăre banchize bogate de zestre, de tradiţii, de cultură, credinţă şi simţiri proprii oltenilor ce convieţuiesc armonios cu Oltul, semen şi zeu al lor, culegător de perle pentru templul cântecului.
Emilia Dorobanţu e o prea tânără olteancă artistă, ce cântă muzică populară și folclorică oltenească nu dintr-un glas, ci dintr-un cosmos sufletesc. Vocea ei urcă să taie văzduhul, vocea ei e îngerul din ea, odrăslit spre a-i păstra cu scumpătate un har rar din care se ivește între cântăreţii cei mai mari ai muzicii folclorice olteneşti artista deopotrivă lor, Emilia Dorobanţu.
Ceea ce o caracterizează și mai admirabil pe tânăra și frumoasa artistă Emilia Dorobanțu este patriotismul ei reliefat în tot, de la purtarea cu dragoste a costumului popular autentic și superb, la interpretarea magnifică a melosului popular și folcloric românesc, la alegerea unui repertoriu de melodii folclorice splendide din nesecata apă vie a izvorului culturii sătești, a miturilor, datinilor, tradițiilor, istoriei, credinței neamului românesc, la recentele înregistrări de capodopere muzicale fermecătoare, cu tematică patriotică, în acompaniamentul Orchestrei Reprezentative a Armatei dirijate de colonelul Aurel Gheorghiță.
Aceste piese foarte plăcute sonor dar și cu un conținut textual foarte mișcător își au sorgintea în muzica de altădată, ferventă, îndemnătoare, însuflețitoare în războaiele Armatei Regale pentru dezrobire, eliberare și apărare a patriei.
Sunt cântece furnicătoare, cu simțire din toată ființa a celor ce cunosc și cinstesc eroismul ostașilor români, îi omagiază pe vitejii de pe front în frunte cu eroicii comandanți și sub suprema conducere a adevăraților comandanți supremi ai oștirii române, Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai…!
Cinste și onoare pentru toate acestea frumoasei și fenomenal de talentatei interprete de muzică populară și folclorică românească Emilia Dorobanțu…!
A putut fi văzută iarăși la Festivalul de Folclor „Benone Sinulescu”, ediția a cincea, Buzău, 17-18 iunie 2023. A fost privită cu drag și admirație, a fost ascultată cu emoție și iubire, a fost răsplătită cu aplauze frenetice, a fost rechemată la scenă, a fost adorată.
Emilia Dorobanțu este o artistă foarte frumoasă și talentată, pe care Benone Sinulescu a descoperit-o, a apreciat-o, a susținut-o, a chemat-o și rechemat-o la spectacolele sale. Din nou, prezența ei pe scena festivalului de la Buzău vorbește despre buna și inspirata alegere a organizatorilor între care cuvântul primarului Constantin Toma înseamnă mult, concret și deciziv…! (Aurel V. ZGHERAN)
(Foto: Descoperită, promovată și sprijinită de Benone Sinulescu, Emilia Dorobanțu…! Ea este una din tinerele interprete în care maestrul a prevăzut un viitor fenomenal și nu s-a înșelat; Frumusețea și superbitatea feminină poartă numele Emilia…! Aurel V. Zgheran cu Emilia Dorobanțu, București, Universitatea Spiru Haret, 2012)


