Eveniment expozițional: ”Icoana – Contribuții iconografice la
tezaurul spiritual din Gorj”
Zilele trecute am primit, din partea unui cunoscător al fenomenului muzeal și cultural, invitația de a vizita o expoziție interesantă organizată, în orașul care găzduiește renumitul Ansamblu sculptural al lui Constantin Brâncuși, de către chiar instituția muzeală care îi este dedicată de câțiva ani, și anume Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu.
Am fost primiți cu mare disponibilitate de către reprezentanții instituției muzeale amintite și am fost conduși spre expoziția pe care o găzduia.
Este vorba de expoziția de icoane intitulată sugestiv și explicativ ”Icoana. Contribuții iconografice la tezaurul spiritual din Gorj”, unde vizitatorul ia contact cu universul lumii spirituale creat de trei artiști iconari din Gorj, respectiv Iliana Gheorghiu, Florin Gheorghiu și Pompiliu Ciolacu.
În fapt s-ar putea spune că expoziția deși are aceeași tematică religioasă, din punct de vedere a modului de realizare al acestor opere care te impresionează, se poate spune, cel din partea celui care scrie aceste rânduri, faptul că reflectă două abordări diferite.
Un prim mod este cel al soților Iliana și Florin Gheorghiu în care icoana pictată apare în mijlocul unui tablou imens și frumos sculptat pe mai multe rânduri sau cercuri, funcție de forma pe care autori au dorit să o dea icoanei și care ține locul de ramă. Privind la aceste icoane înrămate, parcă în tablouri din lemn frumos sculptate, precum sculpturile tradiționale ale meșterilor populari gorjeni realizate pe stâlpii pridvoarelor caselor de odinioară, a meselor, scaunelor, lăzilor de zestre și a altor podoabe pe care le întâlnim din ce în ca mai rar, gândul te duce imediat la sculpturile marelui Constantin Brâncuși, și el inspirat din această ancestrală tradiție gorjenească.
Toate icoanele sunt efectiv opere de artă care îți încântă privirea și sufletul. Dintre acestea menționăm doar câteva icoane : ”Înger păzitor”, ”Giulgiul lui Iisus Christos”, ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, ”Cina cea de taină”, ”Înger păzitor” (2), ”Maica Domnului cu Pruncul Iisus Hristos”, ”Maica Domnului cu șapte săgeți” ”Sfântul Arhanghel Gavril”.
De subliniat faptul că icoanele soților Gheorghiu sunt create în tradiția bizantină, înnobilate cu sculptura decorativă tradițională. Icoanele au dimensiuni și forme variate iar tehnicile de pictură folosite de artiști sunt tempera cu emulsie, culori acrilice cu mediu acrilic sau culori de ulei.
Această tradiție unică de împodobire a icoanei definește identitatea artistică a familiei Gheorghiu. Studiile de artă bizantină ale Ilianei au ajutat-o să-și dea seama unde se află ca artist și ce mai are de făcut, iar abordările sculpturale decorative cu origini în tradiția arhitecturii populare, l-au ajutat pe Florin Gheorghiu să redimensioneze estetic aceste icoane.
Iliana Gheorghiu este absolventă a secției de Artă Murală a Facultății de Arte Plastice, Decorative și Design a Academiei Naționale de Artă ”George Enescu” din Iași, (2002) și are în palmares numeroase premii și distincții dintre care amintim: premiată la Salonul de Toamnă al UAPR Gorj (2009); premiul III – Iconografie Bizantină la Expoziția Națională de Artă Populară (Craiova, 2013); premiul Artistului (UAPR Tg Jiu, 2013); premiul I pentru Iconografie (Craiova, 2013); etc.
Florin Gheorghiu s-a născut la Bârlad la data de 5.03.1976 și este absolvent Universității de Arte din Iași, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, a participat la mai multe expoziții zonale, naționale și internaționale și este posesorul a mai multor premii.
Cea de-al doilea mod de abordare în crearea icoanelor expuse este ce al artistului Pompiliu Ciolacu și este vorba de icoanele de vatră.
Pompiliu Ciolacu a descoperit pasiunea pentru icoana de vatră încă din anii de liceu și de atunci s-a perfecționat permanent. Dintre icoanele create de Pompiliu Ciolacu aflate în expoziție amintim câteva: ”Buna Vestire”, ”Fecioara Maria”, ”Sfântul Ierarh Nicolae”, ”Triptic: Răstignirea Mântuitorului”, ”Troiță”, ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, ș.a.
Pompiliu Ciolacu s-a născut la 29.05.1956 în orașul Târgu-Cărbunești, județul Gorj, este absolvent al Facultății de Științe Sociologice, specializarea ”etnologie” din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și a participat cu operele sale, de-a lungul anilor, la mai multe expoziții locale, regionale și naționale. De asemenea, a îndrumat și a contribuit la dezvoltarea talentului, în arta sacră și a frumosului, a tinerilor elevi de la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu cu care a participat la numeroase expoziții și de unde s-au întors cu numeroase premii.
Totodată remarcăm faptul că Pompiliu Ciolacu a participat cu lucrări ale sale și la câteva expoziții internaționale din Franța, Cehia și Polonia organizate prin grija Institutului Cultural Român, Muzeului Național al Satului, Muzeul Țăranului Român, Ministerul Turismului și Centru Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
De subliniat faptul că toți cei trei artiști prezenți cu creațiile lor în expoziția de icoane sunt membrii ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu-Jiu și singurii iconari din județul Gorj care, prin munca lor, contribuie la menținerea și îmbogățirea tezaurului spiritual gorjenesc.
Și spre final, subscriem punctului de vedere al cercetătorului și istoricului dr. Albinel Firescu, conform căruia ” Iconarul este prin excelență un om religios”. Dar prin ”modul de viață dedicat, iconarul poate fi considerat … un creator. Rodul muncii sale, … icoanele, sunt copii săi!”, iar piesele prezente în expoziție sunt rezultatul a ”două tehnici consacrate: pictura și sculptura”.
Interesant este de remarcat și faptul că pentru această expoziție, organizatorul, respectiv Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a editat și un excelent catalog de prezentare a tuturor operelor celor trei artiști.
Apreciez că am avut prilejul să parcurg o expoziție de înaltă calitate și de trăire spirituală care merită a fi văzută.
dr. Victor Troacă
Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni
”Al. D. Șerban” Târgu-Jiu
by