Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » CARTI » CRONICI » Festivalul „CineCopilăria”, dedicat superb și grandios regizoarei Elisabeta Bostan, în orașul ei natal, Buhuși

Festivalul „CineCopilăria”, dedicat superb și grandios regizoarei Elisabeta Bostan, în orașul ei natal, Buhuși

La Buhuși, oraș al florilor, cu istoria veacurilor împăturită de la întemeietori vrednici până azi când peste tot în țară parcă se zidește mai palid la temelii și mai festivist la creastă, primăvara își împlinește menirea de a lăsa inimile să-și ia singure de la natură superbitatea florilor, cântecele păsărelelor, strălucirea soarelui, flăcările verzi ale codrului, aroma catifelată a ierbii crude…, iar toate aceste să cânte tuturor oda dulce a bucuriei vieții estetizate…!

Și aici, nu se putea să nu, cotidianul îmbracă tricouri pestrițe în culori și imprimeuri cu sloganuri și sigle partidice căci țara fierbe într-un an în care unii de până acum trebuie să țină strâns în mână ce au agonisit ca imagine favorabilă, dacă au agonisit, iar alții trebuie să-și croiască o cale a începutului ori a întoarcerii, ca să făurească ei altceva și altfel, după cum spun, uneori dărâmând ce este deja făcut bine și de perspectivă…!

La Buhuși, iată o ctitorire culturală de anvergură națională, formidabilă, cu izvoare de motive în istorie, temeiuri onorante de existență în prezent și aspirații responsabile în continuitate: Festivalul CineCopilăria, ediția a III-a, organizat la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” în zilele de 26, 27 și 28 aprilie (2024) și dedicat cu prețuire și admirație Elisabetei Bostan, magistrei gărzii de aur a cinemaului românesc, o personalitate inegalată în universul cineast, născută în Buhușiul antebelic în care spiritul frumos al acelei epoci s-a păstrat, s-a continuat ori s-a renăscut la oamenii frumoși, cu dragostea și educația de a-și respecta personalitățile, concitadinii cumsecade, oamenii civilizați, oamenii cuminți, oamenii harnici. Doi dintre ei sunt sufletul și motorul acestui act cultural atât de important și atât de frumos: primarul orașului, Vasile Zaharia și Elena Mitrea, directoare a Casei de Cultură „Elisabeta Bostan”, fostă senatoare în Parlamentul României, acum om pentru oameni care în câțiva ani de când coordonează funcționarea instituției ce poartă azi numele celebru al unei regizoare remarcabile pe genericul unor capodopere cinematografice, a pus în funcțiune un ceas elvețian al unor evenimente culturale atractive, interesante și folositoare binelui sufletesc al locuitorilor orașului.

Sigur, aceste două persoane reprezintă două instituții, dar cel puțin din perspectivă oficială, funcționarea festivalului are în compunerea organizatorilor și sprijinitorilor Primăria Orașului Buhuși, Consiliul Local al Orașului Buhuși, sponsorii, și împreună, unii pentru ceilalți dăruitori și primitori de frumusețe sufletească, artiștii protagoniști și publicul…!

Trei zile, așadar de meritat, grandios și solemn omagiu pentru fiica orașului Buhuși, Elisabeta Bostan, octogenară astăzi, personalitate luminoasă a României, între cam puținele personalități ce se bucură de recunoaștere de această factură și la această anvergură din partea cam puținilor oameni de azi de pe plaiurile noastre românești – căci în alte locuri personalitățile sunt însemne naționale…!

Nimic mai frumos, nimic mai onorabil pentru făuritori, deplin cuvenit pentru cineasta omagiată și în același timp pentru publicul buhușean ce reînvață să își respecte personalitățile adevărate și să se mândrească mărturisit cu ele…!

O cronică la un astfel de eveniment cu care istoria culturală a unui oraș se înveșmântează ca într-o mantie voievodală nu poate fi atotcuprinzătoare, dar e de datoria acelora ce știu să scrie frumos să o facă, iar a acelora îmbătați de delir de personalitate și care critică tot, oricând și pentru orice, să tacă…!

Festivalul CineCopilăria s-a desfășurat pe parcursul a trei zile mirabile, între 26 și 29 aprilie, cuprinzând următorul program:

Vineri, 26 aprilie

18 – Deschiderea oficială

discursuri inaugurale

lansarea MasterClass de realizare scurtmetraje susținut de conf. univ. dr. Izabela Bostan (UNATC București) – un minut, o poveste, ediția a II-a

lansare competiția oficială de scurtmetraje, ediția a II-a

vernisajul expoziției de fotografie Amintiri din copilărie – Universul lui Nică (60 de ani de la lansarea filmului)

18.30 – prezentare making of CineCopilăria, ediția a II, 2023, realizator Ramona Lazăr

Interviu (rezumat) cu Elisabeta Bostan – realizator Andrei Giurgia, producție Cinemaraton 2022

19 – Amintiri din copilărie – (regia Elisabeta Bostan), 1964 – Prpiecție aniversară – 60 de ani de la lansare

Invitați: Ioana Pavelescu, Izabela Bostan, Laurențiu Damian

Prin telefon: Ion Bocancea, cel care a interpretat rolul lui Nică în Amintiri din copilărie

Sâmbătă, 27 aprilie 2024

11 – Eroi din povești – Spectacol Abracadabra pentru copii cu Marian Râlea

15 – Amintiri din copilărie

Clipe de poveste alături de Bianca Brad

16 – Atelier de construcție de păpuși cu Ilinca Istrate. Copiii vor avea ocazia să-și dezvolte imaginația și abilitățile artistice construindu-și propriile lor marionete unice

18 – proiecție film – Chiar super – (regia Rasmus A. Sivertsen, Jean-Luc JULIEN), 2024 – AG/Dublat în limba română

Duminică, 28 aprilie 2024

11 – Sarea în bucate – Spectacol de teatru pentru copii

(regia Erica Moldovan) – O producție Ateneul Național din Iași

15 – proiecție film – Superpietonii Zurlii

(regia Cătălin Dascălu, Mirela Retegan), 2023 – AG

Proiecție scurtmetraj Pupăza din tei – (regia Elisabeta Bostan)

Moment surpriză cu baloane, face painting oferit de Animatori KinderFest

17.30 – Festivitatea de închidere a Festivalului CineCopilăria, ediția a III-a

Prezentarea și premierea scurtmetrajelor câștigătoare, înscrise în competiție

Prezentarea scurtmetrajelor realizate în timpul MasterClass-ului susținut de Izabela Bostan și marking of

Concluziile ediției

Lesne de observat: un eveniment cultural de excepție, la Buhuși, la care au pus umărul cu pricepere, dăruire și pasiune Administrația locală a orașului, primarul în decursul unor ani rodnici în expunerea de dovezi a susținătorilor de bună credință, răi, distuctivi (măcar și numai festivalul prezentat acum dovedește că nu), din categoria de păreri a detractorilor, Vasile Zaharia și directoarea Casei de Cultură „Elisabeta Bostan”, foarte activă și cu rezultate admirabile profesional, om frumos în conduita interumană, Elena Mitrea.

Artiștii au fost o încântare pentru publicul de toate vârstele, din rândurile cărora cei mai entuziasmați au fost candidații la umanitate azi, garda de mâine a cetățenilor localității, mâine, ce merită și este necesar să aibă repere de valoare în persoanele celor care îi educă să trăiască frumos, să reprime lumea gălăgioasă, obraznică, ipocrită, o lume a oamenilor lupi ai oamenilor. Pentru ei, actorul Marian Râlea a realizat în sala de spectacole un program interactiv fascinant de vesel și agreabil, așa cum actorul Marian Râlea știe să o facă și se dăruiește pentru aceasta cu trup și suflet, întotdeauna la cota de sus a bucuriei și frumuseții spectacolului cu copiii și pentru copii…!

Tot copiilor, dar nu doar lor și-au dăruit iubirea, voioșia și talentul adecvării interrelaționării afective de pe scenă spre sală, în foaier, la atelierele de creație, chiar și în exterioritatea Casei de Cultură, pe platforma largă din față ori pe stradă, artistele minunat de frumoase spiritual, Izabela Bostan, Ioana Pavelescu, Bianca Brad. Toate foarte generoase, cu nobilă artă a conversației amabile și elegante cu maturii, intrând dezinvolt în mintea și spiritul copiilor. Încă o dată le spunem numele frumoaselor artiste: Izabela Bostan, Ioana Pavelescu, Bianca Brad…, încântătoare și exemplare pentru cum îi stă omului frumos să se poarte între oameni. Alătur acestui orizont de remarci pur omenești despre oameni de valoare și totuși pur omenesc de cumsecade, pe frumoasa domnișoară Araxi Chevorchian, studentă la teatru și cinematografie, poetă cu talent, viitoare regizoare cu har, fiica Izabelei Bostan, nepoată, deci, a regizoarei născute anume pentru a ridica, alături de regretata actriță Maria Teslaru, un nimb strălucitor la blazonul orașului frumos Buhuși. Cuvinte nu mai prejos pentru formidabilul regizor Laurențiu Damian și amfitrionul festivalului, prezentator cu știință, șarm și eleganță, Andrei Giurgia. Unul și celălalt decenți, cu simplitate onorantă comunicabili, au lăsat impresia unor personalități pentru care demnitatea, amabilitatea și omenia sunt mai presus de diversele categorii de deosebire dintre oameni. Aici vorbește inteligența, modestia nobilă, cultura, respectul reciproc. Laurențiu Damian și Andrei Giurgia le au pe acestea cu prisosință, încât ar mai putea da și altora. Dar sunt valori umane pe care dacă nu le ai nativ, din educație și din învățare de carte, nu le poți nici împrumuta, nici cumpăra și cu atât mai puțin asimila forțat!

Au fost trei zile de bucurie a sărbătorii! Un spectacol mirific, ce trebuie să continuie. Să se mai curme odată și odată ura și sălbăticia celor ce se urcă deasupra ziditorilor de bine și frumos, ca să dărâme și să ridice ei la loc altceva, de cele mai multe ori decadent, căci demolatorii nu zidesc monumente, le desființează…, ori mai zidesc ceva, bun sau rău, ori nu mai zidesc, dar trăim azi sub influența unui asediu al tăunilor – uitați-vă numai la cum scriu unii, cum vorbesc sau cum se comportă, cu câtă răutate, prostie, violență și vulgaritate…! Indiferent ce va fi și cine va fi mâine, poimâine ori mai târziu în locul celor ce-au ctitorit Festivalul CineCopilăria, căci într-o zi e legea supremă a lumii și vieții ca ei să nu mai fie, iar în locul lor să urmeze alții, aceia au ca drept și obligație să lase la locul lor lucrurile bune și să le continuie.

De la București, la Buhuși, nu a fost nicidecum prea departe ca doi dintre protagoniștii desfășurătorului de program foarte agreabil alcătuit, regizoarea Elisabeta Bostan și interpretul rolului Nică al lui Ștefan a Petri, Ion Bocancea să transfigureze o întâlnire cu publicul buhușean din dorință fierbinte, mirare și plăcere în realitate prin mijloacele tehnice minunate ale telefonului. Mirabila regizoare și năstrușnicul Nică au vorbit foarte emoționant prin sunetul amplificat spre a fi auzit de la sute kilometri ca aievea. Este atât de mișcător să fii contemporanul istoriei fenomenale a răscrucii unor două veacuri și unor două milenii ce s-a scris și se scrie sub ochii tăi și cu participarea ta…!

De la Brașov a răzbătut peste Carpați înspre orașul Buhuși, unde preț de trei zile de primăvară frumoasă, însorită, caldă, a înflorit cu flori spirituale viața sufletească a oamenilor regăsiți în aceeași afinitate afectivă cu arta cinematografică românească, gândul de bine, de dragoste și de aduceri aminte din partea actorului interpret Cristian Popescu, cel ce a dublat mai multe voci în filmele „Veronica” și „Veronica se întoarce”. Doar un gând din partea sa a fost trimis la festival prin solia unui om de legătură în persoana mea, a celui ce alcătuiește această cronică, la rându-i trăitor al emoțiilor celui mai frumos eveniment făuritor de istorie culturală din toate timpurile, în orașul Buhuși…! Cei ce l-au ctitorit și-au scris numele în monografia spirituală a așezării acesteia în care, pe când lumea era mai bună și oamenii mai frumoși, a văzut lumina zilei o fiică a lui, mai bună și mai frumoasă…!

(Aurel V. ZGHERAN)

 Sursă foto: https://www.facebook.com/Cinecopilaria;

https://www.facebook.com/Cinecopilaria/?locale=ro_RO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterby feather