Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » LANSĂRI DE CARTE » Horațiu Mălăele: Dublă lansare de carte la Târgu-Jiu

Horațiu Mălăele: Dublă lansare de carte la Târgu-Jiu

Horațiu Mălăele: Dublă lansare de carte la Târgu-Jiu

La începutul acestei săptămâni,  mai precis, pe data de 24 mai, în sala  Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu a avut loc un eveniment inedit în cadrul căruia renumitul actor, regizor, caricaturist și scriitor Horațiu Mălăele și-a lansat două volume:  ”Poezii și vorbe-n vânt”  și  ”O poveste cam ciudată și alte două povestiri”.

Această lansare a avut loc după ce cu o seară înainte marele actor jucase pe scena aceluiași teatru în piesa ”Take, Ianke și Kadîr”, prezentată în cadrul festivalului Internațional de Teatru ”Elvira Godeanu”.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența unui numeros public, între care și mulți elevi ai Colegiului Național ”Tudor Vladimirescu” Târgu-Jiu, instituție de învățământ al cărei absolvent a  fost, cu ani în urmă, și Horațiu Mălăele.

Menționăm faptul că evenimentul a fost moderat de Iani Gârbaciu, iar despre poetul, scriitorul și actorul Horațiu Mălăele a vorbit,  cu emoție și patos, renumitul poet gorjean Spiridon Popescu – membru al Uniunii Scriitorilor din România, care a spus, printre altele: ”Este o mare bucurie să mă aflu aici alături de unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat România. Horațiu Mălăele s-a născut cu un ‹‹handicap››. El nu poate fi decât genialul actor Horațiu Mălăele. L-am cunoscut prin anii ”70, la Cenaclul Columna, care era un cenaclu adevărat la care te duceai așa cum te duci al biserică. Am fost colegi câteva luni în acest cenaclu. Ulterior, după ce am scos câteva cărți, aveam să aflu, dintr-o cronică literară, că Horațiu Mălăele recită și din versurile mele. Horațiu Mălăele este un actor genial, un caricaturist excepțional și un scriitor de mare talent”.

În cuvântul său Horațiu Mălăele își amintea cu nostalgie de  faptul că în aceeași sală debutase în urmă cu aproape 65 de ani: ”Trăiesc o emoție și o bucurie multiformă pentru că mă aflu la Târgu-Jiu, orașul în care mi-am plimbat copilăria și adolescența, că mă aflu în această sală în care debutam acum aproape 65 de ani cu poezia ”În țara lui Mură-n Gură”, cu care am avut un mare succes. Sunt două cărți pe care le iubesc foarte mult pentru că părerea mea ca scriitor este că orice carte este un semn autobiografic și, totodată  este  o concluzie a obsesiilor,  a fericirilor și a durerilor lui. Aceste lucruri le veți vedea  în aceste două cărți”.

Volumul ”Poezii și vorbe-n vânt” beneficiază de  o prefață scrisă de Dan C. Mihăilescu, din care reținem faptul că ”După cum, pe scenă, arătarea filiformă cu ochelari de adolescent miop, meșă rebelă, mers belaliu și vorbă împleticită de votcă face să explodeze instantaneu râsul sălii, tot așa, pe hârtie, crochiurile lui Mălăele – câteva linii, o buclă, un surâs, un ochi galeș sau pungaș – extrag perfect esența dintr-un caracter, un destin, un personaj. Decoct de personalitate. Aforisme executate cu precizia unei săbii de samurai”.

Cel de-al doilea volum lansat ”O poveste cam ciudată și alte două povestiri”, beneficiază de o prefață scrisă de Doru Bușcu, care, referindu-se la această carte afirma faptul că în paginile cărții sale ”… Horațiu Mălăele așterne trei povestiri kafkiene. Stranii și armonioase, tulburătoare și exacte, frumoase, simple și profunde. Scrise din vârful peniței, construite într-o cadență a scenariului de film, fiecare dintre ele ar fi putut deveni un roman. … Scriitorul Mălăele trebuie recuperat, smuls din sala cu aplauze și îmbrâncit în brațele literaturii, acolo unde talentul lui strălucește cel puțin la fel de tare.”

În cadrul evenimentului scriitorul și actorul Horațiu Mălăele a recitat, pentru publicul prezent, câteva din poeziile după care a urmat o sesiune de autografe obținute de simpatizanții săi pe cele două volume.

De menționat faptul că cele două cărți au apărut în acest an la Editura ”Bookzone” din București.

Câteva informații despre scriitor: Valentin-Horațiu Mălăele este un renumit actor, dar și regizor, caricaturist și scriitor în același timp. S-a născut  la 1 august 1952 la Târgu-Jiu, județul Gorj. Urmează cel mai renumit liceu din oraș, fiind absolvent al Liceului ”Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu. Horațiu Mălăele a fost pasionat, încă de mic, de desen, a fost  susținut și apreciat iar în clasa a XII-a avea prima sa expoziție personale de desene la Casa de cultură din oraș. Deși intenționa să urmeze Institutul de Arte Plastice din capitală, optează pentru Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, al cărui absolvent devine în anul 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Conform regulilor vremii, primește repartiție la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde se face remarcat în mai multe rolului. Se reîntoarce în București, jucând pe scenele Teatrelor Nottara, Odeon, Național, Bulandra și Teatrul de Comedie. Din anul 1982 începe să regizeze spectacole de teatru, iar ulterior devine regizor de filme. Joacă în numeroase și memorabile roluri atât pe scenele teatrelor cât și în filme.  A avut peste 30 de expoziții de caricatură extrem de apreciate.  Este căsătorit și are doi fii.

Pentru munca și talentul său Horațiu Mălăele primește numeroase premii și este decorat de Președintele României cu Ordinul național ”Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Vine frecvent și cu mare plăcere în orașul său natal, unde în anul 2007 primește titlul de ”Cetățean de Onoare” al municipiului Târgu Jiu, iar în anul 2017 primește titlul de ”Doctor Honoris Cauza” al Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Cu siguranță că Horațiu Mălăele va scrie în continuare și în curând vom avea parte de alte scrieri ale sale.

Victor Troacă

Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”

Facebooktwitterby feather

Despre TROACĂ Victor

Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983). Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București. Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate. Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai. Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”. Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu. Opera: 1. ”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 2. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006; 3. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008, 4. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008; 5. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010; 6. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010; 7. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014; 8. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016; 9. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016; 10. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017; 11. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018. 12. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, în curs de tipărire la Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2021.