Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » CARTI » ION N. OPREA: Copyright, nu-i CENZURĂ?, spuneți-vă, vă rog părerea!

ION N. OPREA: Copyright, nu-i CENZURĂ?, spuneți-vă, vă rog părerea!

Tocmai citisem cele trei pagini din Formula As nr.1308, martie 2018, rubrica Medicina naturii, unde Dr. Didi Surcel, referindu-se la prezentul și viitorul medicinei, pledează că „Geomoterapia vindecă orice boală”, inclusiv cancerul, și chemarea de jurnalist mă împingea să popularizez deschiderea care mi se înlenise, când…

Când, nu vă spun cum, intrasem în posesia cărții semnate de Mihaela Palade Gheran, al cărei titlu ”Există VIAȚĂ după CANCER”, Editura PIM, Iași, 2018, sub același impuls gazetăresc îmi chema condeiul la treabă, când…

Când, deschid cartea, 121 de pagini, cu un cuprins fără CUPRINS, cu foto-culori, pe personajele cărții, text și literă ispititoare, nu trebuie să te „cheorăști„ și DEDICAȚIE pe măsură: „Tuturor persoanelor diagnosticate cu cancer: Nu poți să alegi când și cum să mori. Poți să alegi doar intensitatea cu care trăiești. Acum.”, semnătură, autoarea Mihaela Palade Gheran, dar…

Dar, față în față cu deviza încurajatoare „Există viață după cancer!” a Asociației Psihico-Medicală „Bucuria de a fi”, parteneră a volumului, chiar deasupra casetei de editare,  am dat peste Copyright, față de care iar scriu, nu-i cenzură ?, spuneți-vă, vă rog parerea, că vrem să scriem o carte cu părerile dvs, cititorii:

”Această carte, – începe  textul obișnuit și cunoscut, – este protejată prin copyright. Reproducerea integrală sau parțială, multiplicarea prin orice mijloace și sub orice formă, cum ar fi xeroxarea, scanarea, transpunerea în format electronic sau audio, punerea la dispoziția publică, inclusiv prin internet sau prin rețele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informațiilor, cu scop comercial sau gratuit, precum și alte fapte similare săvârșite fără permisiunea scrisă a autoarei reprezintă o încălcare a legislației cu privire la protecția proprietății intelectuale și se pedepsește penal și/civil în conformitate cu legile în vigoare”.

Text față de care, întreb autoarea care a aderat la Copyright, atunci de ce atâta dorință de relatare, dacă demersul și-l vrea secret, îndosit, nefolosit?

Față de asemenea opreliști, tip Copyrigvt, eu întotdeauna, în relatările mele, n-am solicitat autorul – dacă ai ieșit în public, suportă consecințele! -, am folosit texul, care interesează omul-cititorul, am indicat sursa și am pus ghilimelele, când i-am reprodus spusele, încolo, eu știu că de mult în România s-a desființat cenzura de orice fel, mai ales că acum vorbim și se aplică desecretizarea în domenii mult mai fragile, dar mite în ce privește lupta omului cu cancerul…

Când afli crudul diagnostic și ai CARTEA în mână, fie și cu vagi soluții ca să te pui la adăpost față de pericolul de a-ți pierde viața  cauți  psihoterapeutul, autorul, să-i obții acceptul să culegi informația ori te repezi la prima-poștă ca să-ți ducă mesajul salvator, la mama sau către tata, oameni suntem?!

Apoi, ceea ce am redat mai sus și ați citit,este deja consumat, adică total nerespectat, cum reiese din carte, cum s-a scris deja în ziare, în Ziarul de Iași, din 15 martie 2018, unde chiar din pg. I,  text și fotografii, ni se spune tocmai ce mă interesa – cum „S-au vindecat de cancer: cinci povești uluitoare”,  ca în cartea citată: „Există VIAȚĂ după CANCER”.

Așadar, digitizarea pe net, chiar în totalitate a cărții, făcută și gratis, spre folosul unor bolnavi, nu-i decât o participare, împreună cu autorul, pentru salvarea vieții.

Rod al muncii ei și colaboratorilor, Mihaela Palade Gheran, prim-vicepreședinte a Asociației ”Bucuria de a fi”, psiholog și psihoterapeut cu 20 de ani activitate la clinică, ea însăși pacient diagnosticat cu cancer, scriind, ceea ce mă interesează „Există VIAȚĂ după CANCER”, singură spune că scopul proiectului ei a fost și este  de a motiva , susține și încuraja, a sădi speranța de viață în sufletul unor pacienți diagnosticați cu cancer, a lor și a familiilor lor, a societății

Cităm direct autoarea din ceea ce susține în „Cuvânt introductiv” fără să-i fi cerut avizul: ”Există o zi, o săptămână, o lună, ani sau zeci de ani… și dacă ar fi să existe doar o zi este acea zi în care poți face pace cu tine, poți să spui tot ce ai de spus, să faci ce tot ai amânat să faci, să te pregătești să te întorci Acasă…”. Sau din titlurile ori frânturile lor care vor bucurie în casa fiecăruia:„Bucuria ca medicament” p. 72, „cum să te vindeci cu ajutorul minții” p. 81 și 85, suita de maxime și aforisme plantate sistematic, propriile versuri, unele patetice, p.50,67,71,75…, mulțumirile către cei care au aderat și susțin proiectul și speranța de viață…, p.23-30.

O CARTE scrisă bine, din suflet și pentru suflet, care, pentru cititori aflați în situația personajelor ei, merită citită și povestită la orice colț de drum, fie  și fără de voia celei care ne-a dăruit-o și-i mulțumim.

 Chiar cum spune în prefața la carte profesorul doctor Eugen Carasevici, însuși:  „Afirmația că ”Există Viață după Cancer” este un apel  și o mână întinsă celor care trăiesc experiența acestui diagnostic și caută un tărâm al speranței”, față de care, întreb, se cuvine să contra-punem pretenții dispărute, credeam, în decembrie 1989?. „Există viață după cancer” este un jurnal, o carte despre curaj și iubire. Curajul  de a-ți aduna sentimetele și de a le împărtăși cu ceilalți. Curajul față de tine, atunci când te recunoști înfrânt sau victorios”, cum spune într-un eseu al ei Maura Anghel, jurnalistă. De ce să condiționezi accesul la jurnalul vieții tale care se cere salvată?

Revin, ”Copyright, nu-i cenzură?”, mai ales în cazul descris.Așa, vă invit, indiferent de profesie sau vârstă, de locul unde vă aflați,  după ce ați citit cartea, trimiteți părerile proprii sau ale cunoscuților, ce scriu cărțile,  pe adresa Cenaclului nostru până la începutul lunii mai 2018.

                                                                             Ion N. Oprea

Facebooktwitterby feather