Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » Ionuț Cocoș, plăcerea auzirii și privirii recitalului său în serile Festivalului Național de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023

Ionuț Cocoș, plăcerea auzirii și privirii recitalului său în serile Festivalului Național de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023

Ca și inima ce bate din prima până în ultima clipă de viață, cântecul popular este încă un suflet al ființei noastre, ce susură de la primul gângurit al fiecărui român până la ultimul său vaiet. Ce poate oglindi mai frumos, mai demn și mai întrupat în condiția de apartenență la spiritualitatea, istoria, cultura, tradiția, credința unui neam și unei patrii?!

Serile Festivalului Național de Folclor „Benone Sinulescu” atât în edițiile anterioare cât și în aceasta a cincea, din 2023 (17-18 iunie) – prezentul text culege și prezintă oglindiri de la fața locului în legătură cu recenta ediție a festivalului – reliefează un portret în cuvinte al unui interpret de muzică populară și folclorică în ale cărui evoluții artistice de până azi se vădesc implacabil astfel de vocații frumoase și meritorii: Ionuț Cocoș.

De obârșie din comuna ialomițeană Vlădeni, Ionuț Cocoș, tânăr, a spus atât de mult și de mirabil încât ce se va mai adăuga de acum va completa nu o biografie ci o odisee.

A absolvit Seminarul Teologic „Cuviosul Dionisie Exiguul” din Constanța și Facultatea de Teologie Ortodoxă, de asemenea din Constanța. Se pare că a fost absorbit în mirajul muzicii populare la vârsta de patru ani, ceva mai târziu începând să și agonisească premii (nouăsprezece primul loc și douăsprezece locul al doilea), precum și trofee la festivaluri naționale, nu mai puține de șaisprezece.

Dar este vorba aici despre artistul Ionuț Cocoș – punctual, despre recitalul pe care l-a susținut la cea de-a cincea ediție a festivalului de la Buzău. A impresionat prin acuratețea pronunției, prin melodicitate și forță a vocii, prin impecabilitate, frumusețe și originalitate a portului popular, prin comunicare interactivă cu publicul…

Poezia cântecului pe care îl interpretează, a fiecăruia dintre ele zugrăvește foarte plastic, emoțional, vibrant, cu tonuri vesele sau melancolice, în culori optimiste ori terne, bogate în vizualizări imaginare foarte comice decupate din viața sătească, din cultura, tradiția, obiceiurile satului satirizate de hâtri veseli, protagoniști ai texului, ori chiar aduse în actul prezentului și în persoana interpretului.

Este un interpret foarte simpatic, blând, generos, deloc formal, dimpotrivă rupt de orice are legătură cu sine și întru totul predispus a intra în sentimentele, gândurile, viziunile publicului.

Inconfortul climatic pe o caniculă irezistibilă, a fost aproape anulat de plăcerea de a auzi și privi recitalul necrezut de agreabil al artistului mirabil ialomițean Ionuț Cocoș. O dată mai mult se cuvine cuvântul cel mai admirativ adresat Primăriei Buzău, primarului Constantin Toma și Centrului Cultural Alexandru Marghiloman.

(Aurel V. ZGHERAN)

 

 

Facebooktwitterby feather