Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Janet Hârbu. Căutarea valorilor umane numai acolo unde există

Janet Hârbu. Căutarea valorilor umane numai acolo unde există

Janet…! Nu se poate ca numele ei de familie să mi se pară întrucâtva evitabil dintr-un simplu motiv de asprime sonoră a rostirii lui, ori al explicației substantivului, pentru că un nume este totuși un nume în neconformitate justă cu preferința personală a cui îl poartă. Dar, iată, frumoasa protagonistă a eseului acestuia și-l înrâurește foarte pozitiv, dovadă a faptului că până și un nume aparent repulsiv poate fi transformat într-un apelativ ce induce acomodare agreabilă – în cazul acesta, haideți să ne distrăm: nu e rău să fii oale și ulcele, e chiar rezonabil, dar să fie de porțelan de Saxa…, cum nu poate fi considerat neatrăgător și inutil nici un hârb de cariatidă de la parchetul de mahon al unei catedrale bizantine până la crugul candelabrelor de sub bolți, ori un hârb de frescă bizantină sau de anforă antică. Ce dacă e hârb, de ce-ar părea mai prețios întregul dacă ar fi inestetic și inautentic?

Ce profundă meditație filozofică pe seama unui nume…! Dar, dacă nu v-ați dat seama, vă atrag atenția că rândurile de mai sus sunt un preludiu de umor la o arie nu sobră, poate solemnă, nimic mai mult. Să revenim la subiect. Tot ce înconjoară și străpunge tema eseului acestuia ce cu recunoștință vreau să cred că vi-i plăcut să-l citiți, nu face decât să argumenteze că un om nu este frumos  pentru că se zvonește că este frumos, pentru că numele său are o sonoritate inefabilă, cu rezonanță în sublim, pentru că el are faimă de cine știe ce ștab, figură publică foarte evidențiabilă, celebritate artistică ori sportivă, om de afaceri prosper, om între oameni cu notorietatea cea mai proeminentă și așa mai departe…! Nu…! Omul frumos este frumos pentru că este frumos, omul frumos este frumos și atât…! Oricum l-ar chema, de oriunde și oricine ar fi, orice ocupație, onorabilă sau deprimabilă ar avea, dacă ar avea un impresionabil sau dezolant capital financiar, condiția frumuseții e una…! Splendoarea omului frumos este chiar el, omul, nu ce-l acoperă decorativ pe el.

În ce o privește pe protagonista rândurilor acestora pe care tocmai ne lunecăm privirea ca pe un cer albastru, senin, pe care, strălucitoare, lucesc două stele frumoase, nu să revărsăm un imens desfășurător biografic, exagerat de împăunat cu date tip fișă de evidență este relevant, ci să spunem doar ceea ce îi înnobilează cert identitatea. Să începem cu ceea ce cred neclintit că îi șade cel mai exemplar în puterea oglindirii valoarei de principii, de viață în act și aspirații, de acțiuni consecvente și eficiente întru consolidarea și dinamizarea a toate acestea, Janet Hârbu, tânără, dezvăluind încă o frumusețe a sa în însoțire armonioasă cu tot ce o caracterizează: este monarhistă, susține forma de guvernământ a Monarhiei Constituționale și Regalitatea românească, activează cu prezența și sprijinul personal la diverse evenimente, în acest sens, este fidelă Majestății Sale și Coroanei.

Aceasta-i în primul rând superbitatea unui portret în cuvinte al constănțenei de obârșie moldoveană moineșteană, Janet Hârbu. Este profesoară de Educație Fizică și Sport (a absolvit și Facultatea de Drept și Administrație Publică) în magnificul oraș de la malul mării, Constanța, în care este stabilită și compune cu soțul ofițer maritim și trei fiice adorabile o familie pilduitor de onestă social, armonioasă și frumoasă familiar.

Cuprindem în acest tablou uman afectiv doar atât, deocamdată, pentru că acest eseu nu se vrea a fi o notă de relații cu o cronologie densă și exact relevantă (locul unei astfel de expuneri se cere să fie și va fi într-o carte cu texte mai elaborate fixate pe o axiologie biografică a unor personalități). În paginile prezente s-a scontat pe o ilustrare spirituală a omului Janet, nu personalității cu notorietate locală și națională, în mediile sportive, culturale, administrative, sociale, civice, umane etc.

Deși insuficient în orice context, așternem totuși, în textul acesta, succint și punctual, pe lângă funcționarea ca profesor, doar următoarele:

Inspector Superior, Serviciul Promovare Proiecte, Direcția Generală de Proiecte – UAT Județul Constanța, Consiliul Județean Constanța;

Voluntariat la Crucea Roșie Constanța (absolvent al cursurilor de prim ajutor organizate de această instituție);

Susținerea Casei Regale și implicarea în acțiuni de informare istorice în societate în rândul tinerilor, membru ANMR Constanța;

Promovarea sportului național oina în Japonia și nu numai. Implicare activă și susținerea sportului național oina în perioada de lucru atât în calitate de Instructor sportiv cât și în calitate de Secretar General al FRO și promovarea acestui sport prin diferite proiecte și competiții.

Revenim, evidențiind iarăși faptul că nu integrăm în paginile de față ale unui portret eseistic dedicat profesoarei Janet Hârbu, o biografie riguroasă. Dar în ce mă privește, am cuprins deplin atât cât am putut prelua din toată ființa mea în cuvânt, îngăduindu-mi să îndemn să descopere aceasta, instant și inocent și cei ce vor citi…! Janet se transfigurează din această privință în oglinda cea mai curată emoțional a propriei conștiințe a fiecăruia dintre noi cei ce nu căutăm frumusețea umană, onoarea, demnitatea, profesionalismul și afecțiunea interrelaționară decât acolo unde există.

(Aurel V. Zgheran)

Galerie foto Janet Hârbu (în fotografii mai apar: Majestatea Sa Margareta, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria, Excelența Sa Constanța Iorga, Șeful Casei Majestății Sale, Generalul Eugen Porojan, Aghiotant regal, Dan Grigore, Marina Voica, Denise Rifai, Aurel V. Zgheran…)

.  

Facebooktwitterby feather

Parerea ta...

You must be logged in to post a comment.