În ciclul de evenimente organizate la Târgu-Jiu cu ocazia împlinirii a 66 de ani de la intrarea în eternitate a creatorului sculpturii moderne, Constantin Brâncuși (n. 19 febr. 1876, Hobița, Gorj, România – d. 16 mart. 1957, Paris, Franța), s-a înscris și vernisajul expoziției de pictură intitulată ”Fie să renască”, semnată de către doi legendari ai trupei Phoenix, Valeriu Sepi și Nicu Covaci, care a avut loc în data de 16 martie a.c.
Expoziția a fost organizată de către Ministerul Culturii și de Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Fundația „Inter-Art” din Aiud și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu.
Expoziția este găzduită de Muzeul Național ”Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu și este deschisă până în data de 15 aprilie a.c.
Cei doi autori erau cunoscuți publicului larg din Târgu-Jiu, mai ales prin prisma formației Phoenix, al cărei fondator (1962) și lider a fost Nicu Covaci, iar expoziția de pictură a domniilor lor adusă în orașul lui Brâncuși a atras un mare număr de participanți la acest eveniment.
Publicul a fost plăcut impresionat de reîntâlnirea cu ” legendarii” trupei Pheonix, de la a cărei înființare au trecut puțin peste șase decenii, așa cum menționa fondatorul acesteia, Nicu Covaci, dar, de această dată, în postura de creatori de artă vizuală, de pictori adevărați, de calitatea deosebită a exponatelor prezentate, de dialogul purtat și de generozitatea celor doi artiști.
Astfel, publicul prezent la această manifestare a aflat faptul că cei doi artiști sunt absolvenți ai Facultății de Arte din Timișoara și s-au dedicat acestei pasiuni, la fel ca și muzicii, se cunosc de tineri și se consideră ca doi frați. Și chiar dacă au petrecut mulți ani în străinătate, iar Nicu Covaci a sosit la acest eveniment tocmai din Spania, unde s-a stabilit, ei au fost și sunt în continuare importanți promotori ai culturii și tradițiilor românești, prin muzică și prin artă.
Ce doi amfitrioni au discutat cu publicul, au dat detalii despre tablourile expuse, s-au fotografiat cu cei care le-au solicitat acest lucru, au fost disponibili pentru interviurile solicitate de reprezentanții presei și au acordat autografe.
De asemenea, cei doi artiști au remarcat onoarea ce li s-a oferit de către Ministerul Culturii prin Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” de a expune la Târgu-Jiu, în chiar clădirea în care a locuit marele sculptor pe perioada cât a lucrat pentru realizarea minunatului Ansamblu Monumental ”Calea Eroilor”.
Gazda evenimentului și coordonatoarea acestui proiect cultural a fost doamna Denisa Șuță, iar curatorul expoziției este domnul conf. univ. Zuzu Caratănase, care au vorbit și despre arta promovată de cei doi protagoniști ai expoziției, artiștii plastici Valeriu Sepi și Nicu Covaci.
De remarcat ineditul, sensibilitatea și grandoarea cromatică, tematică și stilistică a acestei expoziții, care este de natură a-și încânta privirea și sufletul.
Expoziția poate fi vizitată până pe data de 11 aprilie 2023.
dr. Victor Troacă
Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”
by
Despre TROACĂ Victor
Născut la 28 septembrie 1959, în satul Motru Sec, comuna Călugăreni, actualmente comuna Padeș, județul Gorj. Absolvent al Școlii generale din localitatea natală (1974), al Liceului Economic și de Drept Administrativ din Târgu Jiu (1978) și al Facultății Finanțe-Contabilitate din cadrul Academiei de Studii Economice București (1983).
Doctor în științe economice al instituției de învățământ superior absolvite. Lucrează peste 36 de ani în domeniul bancar și este cadru didactic, de-al lungul timpului, la mai multe instituții de învățământ mediu și universitar din Târgu Jiu și București.
Autor sau coordonator a peste 25 de cărți de specialitate, cursuri universitare și lucrări aplicative și peste 100 de articole și studii de cercetare științifică publicate în reviste de specialitate sau volumele unor conferințe științifice, în țară și străinătate.
Acomodat cu scrisul, se apleacă din ce în ce mai mult asupra unor studii, etnografice, istorice și a literaturii. Este membru fondator al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”A. D. Șerban” Târgu Jiu, iar din anul 2011 devine președintele acesteia, calitate în care organizează diverse evenimente specifice, scrie cronici literare și recenzii de carte și se ocupă de promovarea scriitorilor locali, dar nu numai.
Din anul 2012 este membru al Societății de Gestiune a Drepturilor de Autor ”OperaScrisă.Ro”. Din anul 2017 începe să publice în revista ”Confluențe literare”.
Este inițiator, fondator și director al revistei de literatură, arte și istorie culturală ”Spicon” editată de Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. Doru Șerban” din Târgu-Jiu și locuiește în Târgu-Jiu.
Este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Opera:
1. ”Monografia Băncii de Investiții Târgu Jiu”, Banca de Investiții, Târgu Jiu, 1990;
2.”Târgu Jiu – 600. Repere de ieri și de azi” (colaborator), Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006;
3. ”Motru Sec – Studiu istoric și etnografic”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2006;
4. ”Aduceri aminte – după 30 de ani”, Tipog. Darcom Târgu Jiu, 2008,
5. ”La izvorul Motrului – culegere de versuri de ieri și de azi”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2008;
6. ”Motrișor – cântec de dor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2010;
7. ”Al. D. Șerban – Viață și destin cultural”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2010;
8. ”Omagiu aniversar – 65 de ani de la nașterea scriitorului Alexandru Doru Șerban”- coordonator, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2014;
9. ”Conacele motrișorenilor”, Editura ”Măiastra” Târgu Jiu, 2016;
10. ”Conacele motrișorenilor - ebook” Editura Digitală București, 2016;
11. ”Mișcarea rotariană – în județul Gorj”, Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2017;
12. ”Anotimpurile copilăriei. Jurnalul anului 1973” – Editura ”Măiastra”, Târgu Jiu, 2018.
13. ”Rotary Club Târgu-Jiu. Două decenii de activitate, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, ed. I - 2021; ed. II - 2022;
14. ”Profiluri de autori. Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni - Al. D. Șerban, Târgu-Jiu, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2022;
15. ”Ion Sanda – profesor, om de cultură și poet gorjean”, Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2023.
16. ”Alexandru Doru Șerban - 75 de ani de la naștere”, Tipog. ProdCom Târgu Jiu, 2023;
17. ”Omagiu: Colonel (rtr) Florea Pasăre - veteran de război”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024;
18. ”Monografia comunei Țânțăreni, județul Gorj”, coautor, coord., Editura ”Măiastra”, Târgu-Jiu, 2024;
19. ”Aniversare: Ion Trancău - profesor și critic literar la 85 de ani”, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni, Târgu Jiu, 2024;
20. ”Aniversare: Dumitru-Doru V. Fometescu - medic, poet și om de cultură gorjean -a 75 de ani”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024;
21. ”Omagiu: Printre eroii de război ai comunei Padeș, județul Gorj”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024;
22. ”Pe firul vieții. Incursiune autobiografică - 65”, Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2024;
Vezi toate articolele scrise de TROACĂ Victor →