„POEZIA este Lacrima de Sărbătoare când Sufletul se întâlneşte cu DUMNEZEU… ” (by MARIN MIHAI, Spania)
***
PLOIEŞTI.Casa de Cultură„I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti organizează luni, 21 martie 2016, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, programul cultural „Caravana Poeziei”. La eveniment vor participa elevi ploieşteni şi membri ai trupei de teatru liceal şi studenţesc „Atitudini”, coordonaţi de profesor Iulia Dragomir, redactor al revistei „Atitudini” şi colaborator al Casei de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului Ploieşti.
Elevii vor recita poeme la busturile scriitorilor I.L. Caragiale, Nichita Stănescu şi Mihai Eminescu, iar membrii cenaclului „Atitudini” vor lectură din creaţiile proprii. Tinerii vor împărţi trecătorilor flori, exemplare ale revistei „Atitudini” şi cărţi. Fiecare participant va purta câte un carton inscripţionat cu un fragment al poeziei „Poem” de Nichita Stănescu.
Potrivit ph-online.ro, Programul „Caravana Poeziei” va continua în perioada 27 – 31 martie 2016, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, locul desfăşurării fiind Parcul „Nichita Stănescu” din centrul Municipiului Ploieşti.
PIATRA NEAMŢ.Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ invită publicul nemţean luni, 21 martie, la un dialog poetic susţinut în faţa statuii lui Mihai Eminescu din faţa instituţiei. Într-o atmosfera vegheată de prezenţa simbolică a poetului nepereche, iubitorii de poezie vor avea şansa de a se reîntâlni cu poezia, prin intermediul unor mici ravaşe cu versuri pe care, dacă se simt „inspiraţi“, le pot citi, ca omagiu, „la statuie“, informează ziarulceahlaul.ro
CRAIOVA.Ziua Mondială a Poeziei va fi marcată la Craiova, la Teatrul Naţional Marin Sorescu. Luni, 21 martie, la sala “Ia te uită!” a teatrului, poeţi craioveni se vor reuni într-o sesiune de lectură, urmată de o dezbatare privind soarta unor scriitori aflaţi în detenţie în ţarile lor.
Vor fi evocate acţiunile represive ale unor state împotriva unor scriitori, deţinuţi de conştiinţa, ca Ashraf Fayyadh, poet palestinian, condamnat în Arabia Saudită, iniţial la moarte, ulterior la detenţie şi la pedepse „unusual and cruel” (800 de beţe pe spinare, ceea ce poate aduce moartea).
Participă la eveniment poeţii: Ionel Ciupureanu, Nicolae Coande, Horia Dulvac, Toma Grigorie, Ioan Lascu, Liliana Hinoveanu, Ion Maria, Petrişor Militaru, Ion Munteanu, Gabriel Nedelea, Lorena Stuparu. Intrarea publicului este liberă,a anunţat radiocraiova.ro.
SUCEAVA.Luni, 21 martie, de Ziua Mondială a Poeziei, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, împreună cu PEN Romȃnia, organizează o acţiune de susţinere şi de prezentare a mai multor poeţi care sunt privaţi de libertate,cenzuraţi şi supuşi suferinţei în diverse părţi ale lumii: Ashraf Fayadh, Mahvash Sabet, Liu Xia, Amanuel Asrat, Mohammed Ibn al-Dheeb al-Ajami, Fatima Naoot, Aron Atabek. Monitorulsv.ro. anunţă că intalnirea va avea loc în Amfiteatrul ”Dimitrie Leonida” al Universităţii, din corpul D, etajul 2, la orele 12.00, unde Mariana Boca şi Mircea A. Diaconu, alături de alţi invitaţi, vor răspunde întrebării: „Mai pot fi astăzi încarceraţi şi condamnaţi la moarte Poeţii?”. Se vor citi texte din cărţile poeţilor evocaţi. Acţiunea se va desfăşura simultan cu numeroase alte evenimente similare din Romȃnia şi din toate ţările unde este prezenta PEN Internaţional.
VIENA.Irina Wolf şi Dan Mircea Cipariu vor citi poezii în limba română în cadrul evenimentului organizat de Ziua Internaţională a Poeziei la Institutul Cervantes din Viena (Schwarzenbergplatz 2, 1010). Manifestarea are loc în data de 21 martie, de la ora 18.30, iar programul cuprinde poeme de Ana Blandiana, Mihai Eminescu, Marin Sorescu, Tristan Tzara şi Dan Mircea Cipariu, precizeaza rador.ro.Ziua Internţaională a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în dată de 21 martie, drept o recunoaştere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.
LUGOJ.Luni, 21 martie 2016, la Cinematograful „Bela Lugosi”, se va desfăşura „Ziua Mondială a Poeziei”, eveniment aflat în Calendarul UNESCO din 1999.Manifestarea, organizată de Fundaţia Culturală „Orient Latin” Timişoara, Consiliul Municipal Lugoj, Casă de Cultură a Municipiului Lugoj şi Cenaclul „Anotimpuri”, a ajuns la cea de a XI-a ediţie.Sunt invitaţi scriitori din Lugoj, Timişoara, Arad, Bocşa, Anina, Oraviţa, Reşiţa, Bozovici, Caransebeş, Deva, Hunedoara, Făget şi Haţeg,a anunţat ziarulactualitatea.ro
CHIŞINĂU.Pentru al doilea an consecutiv, poezia devine pentru o zi moneda de schimb. Julius Meinl va invită şi în acest an, pe 21 martie, să va alăturaţi campaniei-manifest „Plateşte cu poezie”, eveniment ce va avea loc în 21 de locaţii-partenere din Chişinău,informează diez.md.
Campania „Plăteşte cu Poezie” a început în România în dată de 25 octombrie 2013, când consumatorii din toată ţară au plătit cu poezie în 80 de locaţii Julius Meinl şi au strâns în total 6.300 de poezii. În 2014, de Ziua Internaţională a Poeziei, s-au scris nici mai mult, nici mai puţin de 15.365 poezii în cele 150 de cafenele Julius Meinl ,participante din două ţări – România şi Croaţia. Anul 2015 a însemnat lansarea globală a campaniei în peste 1.100 de locaţii partenere Julius Meinl, în 27 de ţări, pe patru continente, fiind scrise peste 100.000 de poezii. Tot în 2015, pentru prima dată locuitorii şi oaspeţii ţării noastre au fost invitaţi să-şi plătească cafeaua cu o poezie în 15 locaţii participante, fiind adunate 1.462 de poezii.
În 2016, consumatorii din 34 de ţări vor avea parte de experienţă de a primi cafea şi ceai în schimbul unor versuri, chiar de Ziua Internaţională a Poeziei.
În 2016, evenimentul îl va avea pe Robert Montgomery în calitate de ambasador global. Aceasta face poezia relevantă în viața cotidiană. Folosind media, lucrările lui apar ca neașteptate panouri uriașe, sculpturi și poezii de foc.
Grupaj de știri realizat de M.M.
–
In foto: Scriitorul si artistul plastic Cristian Petru Balan (SUA), autorul singurului grup statuar din Romania,amplasat la Casa de cultura din Boldesti-Scaieni ,reprezentand pe poetii Veronica Micle si Mihai Eminescu.Sursa : http://mihaimarin.wordpress.com
REPLICI de MIHAI EMINESCU /Muzica: Ilie Stepan :
https://www.youtube.com/watch?v=1S9wTLH3EBg


![]() |
Referinţă Bibliografică |