Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Mihai Ciobanu, revenit pentru că ne iubește și pentru că îl iubim, în serile Festivalului Național de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023

Mihai Ciobanu, revenit pentru că ne iubește și pentru că îl iubim, în serile Festivalului Național de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023

„Mihai Ciobanu – artistul care, prin puterea harului, ne convinge că viața merită trăită și că-i păcat să fii supărat pe ea, chiar dacă vremurile sunt potrivnice omului. Mă simt minunat în cântecul acestui fermecător cântăreț care vine din Bujorul Hânceștiului răsfrânt în apele eterne ale Prutului.” (Grigore Vieru)

Sunt atât de frumoase și pline de alte cuvinte subînțelese cuvintele acestea puține dar nestemate ale poetului Grigore Vieru, el și cel căruia i se adresează, frați de suflet într-o Basarabie cu sufletul însângerat, încătușat și-nrobit de rusul crud și nesătul, încât încă un alt cuvânt, oricare ar mai fi și oricine l-ar mai spune n-ar fi decât un clar de lună deasupra unei raze de soare – farmecul lunii și splendoarea soarelui sunt fiecare câte o uimitoare și egală creație a Lui Dumnezeu și o mirare a omului cu privirile-i mistuite în luminile platinei și aurului.

Mai bine absorbim din cuvântul poetului geniul și îngerul ce-l populează…!  „Mă simt minunat în cântecul acestui fermecător cântăreț care vine din Bujorul Hânceștiului răsfrânt în apele eterne ale Prutului.” Aici nu este doar o frază, doar un verset…, nici doar o maximă, nici doar un poem…, este o antologie poetică, un domeniu al filozofiei, un gen de trăire sufletească profundă…!

Pentru Grigore Vieru cântecul artistului Mircea Ciobanu este o patrie spirituală în care poetul se întâlnește cu propriile-i cuvinte și stă de vorbă cu ele, cu propriile-i sunete dulci lăuntrice și cântă cu ele, cu propriile-i idealuri și se unește cu ele, cu propriile-i lupte și se avântă cu ele, cu propriile-i iubiri și se cuprinde-n brațe cu ele, cu propriile-i versuri și le încredințează cântărețului ca să-mbrace în ele poezia cântecului…!

Poetul Grigore Vieru a spus totul despre interpretul de muzică populară și folclorică românească basarabeană din „Bujorul Hânceștiului răsfrânt în apele eterne ale Prutului” în numai câteva cuvinte…! De ce-am vorbi noi într-un troian de cuvinte despre aceeași poveste de viață și de cântec a unui artist cu har fără seamăn și omenie în conduita interumană, necuprinsă?!

Ar fi și inutil și arogant. De aceea, în ce mă privește, am căutat în minte și inimă cuvinte despre Mihai Ciobanu, le-am aflat și le spun: Cântecele cu lumină și înger în ele, revărsate din minunat de plăcutul glas al lui Mihai Ciobanu sunt melodiile și poemele amintirilor mele așa cum le-am trăit…!

Mirabilele seri ale Festivalului Național de Folclor „Benone Sinulescu” de la Buzău, din zilele de 17 și 18 iunie 2023, au fost înmiresmate și catifelate de glasul fascinant al artistului de peste Prut Mihai Ciobanu. Mesajele poetice ale cântecelor sale au vibrat în suflet ca iubirea și dorul de patrie, de părinți, de frați și de prieteni cu inima ruptă în două de destin și istorie…!

Cu atât mai mult, Primăria Municipiului Buzău, Consiliul Local, primarul Constantin Toma, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman au meritul de a-l fi invitat pe artistul Mihai Ciobanu să revină printre noi, pentru că ne iubește și pentru că îl iubim, dar și pentru că glăsuiește fermecător cântec pentru suflet și minte…!

(Aurel V. ZGHERAN)

 

 

 

 

Facebooktwitterby feather