BRĂILA LA A 656 A ANIVERSARE
La mulți ani, Brăila, frumosul meu oraș de la Dunăre! Astăzi sărbătorim 656 de ani de atestare documentară a Brăilei, menționată pentru prima dată la 20 ianuarie 1368, într-un Privilegiu acordat negustorilor brașoveni de către Vladislav Vlaicu – Domnul Țării Românești.
Oamenii Brăilei au trecut prin istorie cu un aer cosmopolit, trăind realmente în acest spațiu geografic, în pace, mai multe etnii și religii. Au conviețuit respectându-și diferențele și au colaborat, ceea ce a dus la prosperitatea urbei lor. Din sânul Brăilei au ieșit importante personalități românești în domeniul literaturii, științelor, al medicinii, al artelor e.t.c.., ceea ce dovedește că aici educația a fost și este o înaltă valoare în pregătirea pentru viață a omului.
N-am să vă prezint o întreagă listă cu personalități ale culturii brăilene, ci am să vă relatez o faptă deosebită a unei fundații patriotice a municipiului urbei Brăila, pentru ajutorarea tinerilor români de peste hotare, în anul 1868, fapt trăit și amintit cu recunoștință de scriitorul Nicolae Densușianu chiar la începutul monumantalei lui cărți „Dacia Preistorică”.
În anul 1865 tânărul Nicolae Densușianu devenise student la drept, la Sibiu, la Rechtsakade
mie. Doi ani mai târziu, în 1867, N. Densușianu își pierdu tatăl rămânând fără un suport material pentru continuarea studiilor. Astfel a înaintat o cerere către Academia Română. Vă las mai jos răspunsul din 6 septembrie pe care i l-a dat Heliade Rădulescu, care era președinte al Academiei Române în acea vreme, răspuns în graiul vechi românesc, vorbit și scris:
„Luându în considerare suplica D-Tale și atestatele cu cari e instruita, societatea academică
romana a aflatu de bine a te alege pentru de a fi beneficiatu cu un stipediu de 2000 lei pe anulu scolasticu 1867/8 din fundațiunea votata de municipiulu urbei Brăila.
Bucuresci, 6 Septembre 1867
Pres. I. Heliade R.”
Plin de recunoștință Nicolae Densușianu se grăbește a mulțumi municipalității de Brăila:
„Patriotismulu și amorea de natiune a fostu și este caracterismulu traditionalu alu Romaniloru și chiaru în anulu acesta de persecotare și tirania asupra fiiloru romani dein Transilvania. Urbea Brăila fu aceea ce tresări îndată la plăngerile și vaetele noastre în contra jugului magiaru și cu generositate nespusa ne tinsa mana de ajutoriu.Urbea Braila crea stipendia ca să mergem în Italia la tiera mamei noastre ca asia se ne salvam nu numai limba și nationalitatea ci se aducem amente că Italia a fostu leganulu nostru și că o Italia nouă avem de a ridica pre malurile Danubiului.”
De numele lui Densușianu se va afla legat pentru totdeauna ceea ce a făcut municipalitatea din Brăila, fapta generoasă de a întreține lumina adevărului și dreptății prin cultură.
La mulți ani, Brăila! La mulți ani, oameni ai Brăilei! Bată-vă inima voastră pentru neamul românesc!
Mioara Oprișan, membră a Ligii Scriitorilor
byReferinţă Bibliografică |