Scriitoarea Mariana Gorczyca își lansează romanul ,,Rubla, locul fără umbră”( editura Școala Ardeleană, 2022) într-un eveniment cultural la Însurăței, micul orășel din județul Brăila, chiar în ziua de 14 noiembrie, popular ziua de Lăsatul Secului sau ziua Iertării. Scriitoarea Mariana Gorczyca, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj și a PEN Club România, s-a născut la Însurăței, județul Brăila, iar în prezent locuiește în frumoasa cetate a Sighișoarei.
Evenimentul este organizat împreună cu Primăria Însurăței, având sprijinul d-nei viceprimar, Florentina Carșote. În sala Casei de Cultură, pregătită cu grijă de d-na Anghel Fănica
și-au făcut apariția în jurul orei 16 elevi și profesori,preotul Căprariu Laurențiu, de la Biserica ,,Sf.Ilie” din Însurăței, scriitori, jurnaliști, invitați speciali, supraviețuitori ai deportaților, deveniți eroi ai romanului ,,Rubla, locul fără umbră”. D-na Gina Bahor, reporter la Radio România, prezintă pe d-na scriitoare și jurnalistă Mariana Gorczyca, cu cele mai importante repere ale agendei d-neaei : debutul literar cu poezie, romanele ,,Parcurs”, ,,Cadență( pentru un marș erotic)”, ,,Dincoace și dincolo de tunel”, ,,Rubla locul fără umbră”.
Deși plecată de la 3 ani din Însurăței, dobândind o educație ardeleană, este atrasă de locul natal, care a botezat-o cu energia câmpiei și i-a lăsat în memorie crudul eveniment petrecut în teribila noapte de Rusalii din 18/19 iunie, 1951, cea mai sinistră acțiune cunoscută de Banat, a deportării atâtor oameni în Bărăgan, sub motiv că puneau în pericol socialismul românesc. Încă de când a dobândit harul scrisului, Mariana Gorczyca a înțeles că era datoare acestor locuri și oameni cu mărturii scrise, astfel că munca ei asiduă de cercetare, de documentare, de creație, s-a finalizat cu apariția romanului ,,Rubla, locul fără umbră”.
Și-a spus că deportarea, înstrăinarea forțată și ruperea legăturii cu pământul sunt nedreptăți și umilințe care nu trebuie uitate niciodată. Astfel a dat viață eroilor acestui roman, eroi aleși dintre ,, cei 246 de germani, 147 de români bănățeni, 39 de basarabeni și bucovineni refugiați
În România, 11 macedoneni, 19 turci și 8 sârbi” ( potrivit documentelor).
Copiii de gimnaziu, prezenți la eveniment, căutau să primească informația cu acea flămândă curiozitate ce îi caracterizează. Chiar dacă aceste evenimente istorice erau departe de experiența și înțelegerea lor( vezi programa de istorie de cls.a VIII-a), mult mai aproape de ei erau oamenii care au supraviețuit deportării: nea Ciolacu și d-ra Angelica Corcodel. Văzând zâmbetul senin ce îi brăzda fața lui nea Ciolacu, în pofida suferințelor, a umilințelor, a nedreptăților suportate acolo, copiii erau siguri că viața a învins. D-ra Angelica Corcodel, ai cărei părinți au fost deportați,a mers la școala din loc. Viziru, apoi la Însurăței, a făcut Facultatea de Litere, desfășurându-și activitatea de profesor cu generații și generații de copii, o învingătoare.
Mariana Gorczyca recunoaște: ,,Cuvintele mele au noima reparării și a vindecării.
Cuvintele sapă, sudează, vindecă…”Ce poate vindeca sau repara cartea ,,Rubla, locul fără umbră”? E drept criminalitatea regimului comunist a bătut toate recordurile în materie de genocid, zdrobind profund sufletele și spiritele. Azi,de ziua Iertării, să invocăm iertarea, ne spune poeta brăileană Mioara Oprișan, fiică adoptivă a Însurățeiului: ,,Fie ca iertarea să fie un act conștient și profund, doar așa se va institui dreptatea. Cât despre suferință,e socotită un atribut al vieții( din punctul de vedere al poetei ar trebui să dispară, înlocuită de un nivel ridicat de conștiință). Diabolic este procesul de multiplicare a suferinței, iar în acest sens suntem toți obligați să luăm atitudine.” Iată ce au mai învățat elevii prezenți la acest important eveniment, și nu numai ei. Iată cum cuvintele vindecă și repară, purtate spre nemurire de condeiul d-nei Mariana Gorczyca, de condeiul d-nei poete Mioara Oprișan, sau de condeiul jurnalistei Armanda Filipine ( Revista ,,Brăila Chirei”)
Căci ,, Adevărata dragoste este totuna cu nemurirea”, considera genialul scriitor român Mircea Eliade. Felicitări, distinsă doamnă scriitoare, Mariana Gorczyca, fiică a Însurățeiului, pentru darul care invocă iertarea, romanul ,,Rubla, locul fără umbră”! Felicitări tuturor celor prezenți, care au sorbit lumină din cuvânt, ascultând în ziua Iertării poemul ,,Iartă!”, scris de poeta brăileană, Mioara Oprișan!
IARTĂ!
Iartă toamnei desfrunzirea,
Iartă cerului uimirea,
Iartă soarelui visarea,
Iartă muntelui tăcerea,
Câmpului însingurarea,
Omului înstrăinarea,
Iartă!
Iartă vântului durerea,
Iartă apei zbaterea,
Iartă codrului doinitul,
Iartă lunii dănțuitul,
Stelelor înfiorarea,
Omului înfumurarea,
Iartă!
Iartă timpului teroarea,
Iartă gândului fervoarea,
Iartă brațului oroarea,
Iartă pasului trădarea,
Curcubeului rumoarea,
Adamului vânătoarea,
Iartă!
Iartă vămuirea milei
Absorbită de neant,
Iartă inventarea vinii
Săgetând stupefiant!
Lasă-i vieții răsuflare,
Dă-i omului remușcare,
Doamne!
Iartă iubirii preaplinul
Atârnând în cuib de cuc,
Iartă inimii veninul
Războind popor caduc,
Lasă-i Evei îndurare,
Omului răscumpărare,
Doamne!
14 noiembrie, 2022, Însurăței
Mioara Oprișan
Membră a Ligii Scriitorilor Români
byReferinţă Bibliografică |