De Sfânta Maria Mare, așa cum i se spune în popor sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, la 15 al lui Gustar, am pornit de dimineață, după o scurtă documentare prealabilă, spre ineditul pentru noi MUZEUL AL SATULUI VRÂNCEAN.
Din păcate, pentru noi, auziserăm despre el doar cu puțin timp înainte, așa că datele privind programul, traseul, taxa de vizitare, ne erau necunoscute. Mai aflaserăm că drumul din Focșani spre Petrești este în reabilitate, ca și tot Crângul Petrești, de altfel, ceea ce ar fi însemnat că nu știam dacă vom avea sau nu șansa să îl vizităm. Am pornit într-un noroc, dinspre Adjud, spre Focșani, la stânga în primul sens giratoriu al Focșaniului, spre Petrești. Asfaltul s-a terminat foarte repede, iar drumul era cu adevărat în reabilitare, destul de accidentat, cu circulație doar pe un singur sens, pe o porțiune destul de lungă…
În sfârșit, pe dreapta, se vedea deja Crângul Petrești, un loc despre care nu știam încă nimic. Nu se putea intra în Crâng datorită lucrărilor, așa că am lăsat mașina la intrare și am mers pe jos, până la muzeu.
O poartă din lemn, de secol XIX, ne-a îndemnat parcă să călcăm pragul muzeului, cu emoție și curiozitate. Curat și îngrijit, amplasat în mijlocul unei păduri cu arbori tineri și arbori seculari, MUZEUL SATULUI VRÂNCEAN este o bijuterie etnografică, reunind un ansamblu de 73 de construcții (case de locuit și dependințe), unele din secolul al XIX-lea. Casele micuțe, ascunse în dosul gardurilor înnegrite de vreme și ploi, au interioarele frumos decorat cu obiecte autentice, de patrimoniu, dându-ți impresia unei veritabile călătorii în timp, în vremurile când viața era mai simplă, iar oamenii se mulțumeau cu puțin, dar aveau bucuria rostuirii, a muncii și lucrului bine făcut.
Obiectele tradiționale precum, lada de zestre, ulciorul de apă, ciubărul, șiștarul de lapte, straițele moldovenești, masa circulară cu blide de lut și linguri de lemn, melița, războiul de țesut, vârtelnița, furca și fusul de tors, dar și perdele de borangic, ștergare, velințe, scoarțe și covoare cu motive populare, ne-au încântat, la propriu. Nici nu bănuiam câtă frumusețe și cât inedit poate ascunde frumoasa noastră casă – Vrancea. Fiecare gospodărie are curte proprie, ici-colo vezi și câte o cușcă de câine sau un leagăn de copil. Aleile largi ale MUZEULUI – gândit ca un veritabil muzeu al satului, o expoziție permanentă în aer liber, te răsfață cu umbră și bănci, pe care să te odihnești în voie. Cățelul nostru TOTO a fost fascinat, pe aleile parcului era, pentru el, Raiul Cățeilor.
Tot aici veți putea vedea PIVA, MOARA DE APĂ, MOARA DE VÂNT… UN HAN (Odobești)… și multe alte minunății tehnice ale vremii. Există aici Școala, Primăria, din păcate satul nu are și o biserică tradițională, măcar una de lemn. Ar merita o bisericuță, ca recunoaștere a faptului că satul vrâncean a fost caracterizat dintotdeauna de credința sa nestrămutată, în Dumnezeu, și a fost stavilă de netrecut năvălirilor barbare ori moderne ale istoriei naționale!
Ne-am bucurat din tot sufletul de o așa întâlnire cu trecutul, care nu te domină, ci îți inspiră acea tăcere frumoasă, înțeleaptă, în lumina căruia țăranul român și-a trăit viața și și-a sporit moștenirea și zestrea spirituală. Un loc minunat de plimbare, în care aveți multe de văzut, cu siguranță fiecare colțișor al muzeului vă va trezi nostalgii, o nostalgie plăcută a vremurilor de altădată. Ne gândeam că pentru copii de grădiniță sau de școală primară și nu numai, MUZEUL VRANCEI ar fi un loc minunat de descoperit, având în vedere că puțini dintre noi au fost binecuvântați să-l descopere.
Mi-aș dori ca lucrările din Crângul Petrești să se termine mai repede, pentru ca să ne putem bucura de un parc imens în Vrancea noastră mioritică și pentru a facilita accesul la MUZEU. Pentru Muzeu mi-aș dori mai multe expoziții temporare, cu tematici diverse legate de tradițiile Pascale, de Iarnă, să mai fie animat din când în când de proiecte de creație și artă populară, pentru ca toți copiii să aibă acces la o lume cu totul nouă pentru ei. În SĂPTĂMÂNA ALTFEL cred că se pot organiza excursii la MUZEUL SATULUI VRÂNCEAN… o minunăție de plimbare printre atâtea lucruri vechi, dar și noi, în același timp!
Muzeul Satului Vrâncean din Crângul Petreşti dezvăluie publicului larg imaginea unei întregi tradiţii tipice româneşti. VENIȚI SĂ ÎMBRĂȚIȘAȚI TRADIȚIA VRÂNCEANĂ, PARTE A TRADIȚIEI ROMÂNEȘTI UNIVERSALE, pe care nici timpul nu o va putea demola ori transforma în uitare! Suntem extraordinari de încântați să descoperim că avem în Vrancea astfel de locuri, pe care trebuie neapărat să le arătăm copiilor noștri! BUCURAȚI-VĂ! VENIȚI LA MUZEU!
Gheorghe A. Stroia
15 august 2016