Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » FILO-STUDII » ALEXANDRU IOAN ENACHE: O IDEE…

ALEXANDRU IOAN ENACHE: O IDEE…

Plecand de la premisa ca Europa, mai ales UE, nu poate sa mentina un echilibru de forte pe continent(criza din Crimeea, anul 2014) si nici sa diminueze criza economica inceputa in 2008, caci UE pe zi ce trece este tot mai divizata intern, iar rezolvarea problemelor se ingreuneaza, negasindu-se solutii eficiente si ferme in fata rascrucii actuale, dar si a viitorulul apropiat…

Motorul Uniunii Europene fiind doar cel franco-german, nu reuseste sa satisfaca toate nevoile celorlalte state membre, datorita faptului ca la ora actuala piata intrarilor si iesirilor de pe continent se imparte decat intre cele doua sfere, Occident si Rusia agresiva a lui Dughin/Putin.

UE are o mare greseala inca de la formarea sa, deoarece nu toate statele membre sunt reprezentate in mod egal in parlamentul UE, datorita faptului ca locurile parlamentului sunt direct proportionale cu populatia fiecarui stat membru, ceea ce inseamna ca UE nu e conceputa pentru a sprijini statele mai mici care sunt in curs de dezvoltare, asa cum promoveaza.

In aceste conditi, infaptuirea unei Uniuni Central-Europene este vitala pentru continentul nostru, prin faptul ca poate mentine echilibrul de forte in Europa, excludand sfera occidentala, cu cea ruseasca care tot timpul tind sa detina hegemonia pe continent.

Astfel ca, aceasta noua Uniune Central-Europeana avand un statut asemanator cu UE, potentialul motor al ei ar putea fi cel romano-polon, pentru ca multe evenimente istorice au creat momente de apropiere sau de distantare a celor doua state ce au unele viziuni si interese in comun, asa cum a spus si Beck. (fost ministru de externe polonez in cel de-al doilea razboi mondial)

Aceasta noua uniune creata, in cazul in care reuseste sa indeplineasca toate proiectele propuse in folosul statelor membre, o sa treaca la un nou statut, acela al unei federatii, aidoma unui INTERMARIUM. Alte modele de state dupa care s-ar orienta, ar putea fi SUA, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord(desi este regat, trebuie sa faca parte din randul statelor model), Elvetia(chiar daca este confederatie, merita sa fie data ca model), Germania, India etc, avand ca forma de guvernamant republica prezidentiala.

O constitutie si un sistem bancar inspirat dupa cel din SUA, bineinteles, adaptat la cerintele, valorile si traditiile Europene care sa asigure buna functionare a societatii, dar si a institutiilor publice ale uniunii ar fi necesar.

Scopul final al acestei noi formatiuni politice, militare si economice este acela de a oferi fiecarui stat membru o reala dezvoltare, si unitate durabila.

Cateva puncte benefice ale infintarii Uniunii Central-Europene:
– Numar egal de locuri in parlament pentru fiecare stat membru.
– Dinamizarea econimiei ce merge lent, datorira supraproductiei.
– Deschiderea de noi piete pe continent care sa angreneze mult mai usor capitalul autohton si strain, in afara de cel al UE si Rusiei.
– O forta politica si militara care sa medieze confictele dintre Occident si Rusia asigurand securitatea, pacea si buna intelegere pe continent.
– Sporirea concurentei si a calitatii serviciilor pe piata.
– Asigurarea si cresterea nivelului de trai al tuturor cetatenilor din uniune.

ALEXANDRU IOAN ENACHE

Facebooktwitterby feather