Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » CARTI » Pelerin pe Calea Luminii – 101 sonete creștine (lansare)

Pelerin pe Calea Luminii – 101 sonete creștine (lansare)

Pelerinul… spre inimile cititorilor

Lansarea cărții: Pelerin pe Calea Luminii – 101 sonete creștine
Târgul Internațional de Carte – GAUDEAMUS 2019

Într-o zi de toamnă mohorâtă, cu ploaie, vânt vijelios și spic de lapoviță, inima mea clocotea de bucurie și emoție. Am plecat de acasă cu fiul cel mare – Dan Flamanzeanu – realizatorul veșmântului de copertă la cartea ce urma să primească „Botezul”, pentru a porni pe cale nesfârșită spre inimile cititorilor.
Începeau lansările la Târgul Internațional de Carte – GAUDEAMUS 2019, programate la standul Libris Editorial, iar eu eram printre primii, cu „Pelerin pe Calea Luminii – 101 sonete creștine”, a șaprea carte publicată și a doua la Editura Libris Editorial, după „Recurs la Unire – Centenarul Marii Uniri” / 2018
De emoții n-am simțit asprimea vremii, iar de la intrare în Romexpo ne-a întâmpinat o atmosferă de gală, ca în Regatul Cărții, cu labirinturi de covoare roșii, cu muze ascunse în paginile cărților și ochii vizitatorilor ațintiți spre ele.
Am ajuns la standul în care erau asezate cochet, pe masa de onoare, și cărțile mele printre vedetele publicate în 2019, pentru a-și lua zborul către privirile cititorilor.
Știam că acolo își aștepta scriitorii un reprezentat al editurii – Horia Nilescu, pentru a modera evenimentul fiecărei cărți, ce ne-a întâmpinat cu noblețe și căldură sufletească, dar emoțiile nu-mi dădeau pace.
Ca la toate manifestările publice, ochii celor prezenți erau ațintiți asupra persoanelor aflate în centrul atenției.
Toți „pruncuții” își așteptu tăcuți „părintii și nașii”, dar și invitații, ce veneau perechi sau în grupuri, în ținută impecabilă, vestimentară și morală.
Fiecare „trăgea cu ochiul” la grupul celuilalt, cât este de numeros și ce cuvinte magice rostește fiecare.
Atunci mi-a trecut prin minte un citat despre noroc:
„La orice trebuie să ai noroc în viață, dar mai ales la oameni.” – Ileana Vulpescu
Și am avut noroc „Slavă Domnului!”, că la scurt timp a sosit un prieten al cărtii, filolog și profesor universitar Ştefan Lucian Mureşanu, pe care nu îl cunoscusem personal, doar prin bogăția spirituală din cărți, dar care mi-a răspuns invitatiei fără ezitare. Prezentarea sa a fost cu totul specială, cu o generozitate care mi-a alungat și umbra emoției (…).
La scurtă vreme am avut bucuria de a-l primi pe scriitorul Dumitru Dănăilă, care mă onorase și la alte lansări și îmi scrisese cronici la multe cărți.
Evenimentele zilei de 21 noiembrie începeau la ora 13,00 cu lansarea antologiei de poezie: „Mișcarea Mondială pentru Poezie”coordonată de poeta Elena Armenescu, având printre invitați pe exuberanta actriță Doina Ghițescu, asupra căreia erau focusate toate privirile, iar vocea ei răsuna de voluptatea caracteristică, alocuțiune încheiată cu ropote de aplauze.
A urmat lansarea cărții mele: „Pelerin pe Calea Luminii – 101 sonete creștine” în fața auditului din fața standului „Libris Editorial”
După o prezentare de moderatorul Horia Nilescu – reprezentant al editurii Libris Editorial / Brașov – ca fiecare autor mi-am prezentat cartea cu glasul inimii, predând ulterior microfonul invitaților speciali.
Am avut privilegiul de a începe evenimentul lansării actrița Doina Ghițescu, la fel de exuberantă, care m-a surprins prin prezentarea laborioasă a cărții mele, încheind cu lectura unui pasaj din „Pelerin pe Calea Luminii”.
Mă așteptam la o prezentare a cărții din partea scriitorului Ștefan Lucian Mureșanu, dar m-a surprins cu o recenzie de-o profunzimea filosofică „mistico-religioasă”, despre conținutul ei, argumentând cu citate de filosofi celebri și din textele sonetelor.
A citit-o în fața auditoriului de la standul editurii, impresionand pe fiecare participant la eveniment, dar și pe cei de la standurile învecinate.
Impresionant a fost periplul scriitorului Dumitru Dănăilă prin opera scriitoarei Maria Filipoiu (eu), vorbind fără să citească:
„Țin în mână o carte, despre care, la prima vedere pot spune că stă în picioare, și iată că stă în picioare, nefiind o broșură care să fie sprijinită din alte părți. (D. D așează cartea „în picioare” pe un teanc de cărți)
Cartea stă în picioare și prin conținutul ei. Este o carte aparte și din punct de vedere tipografic, ce merită să fie citită.
Am scris despre doamna Maria Filipoiu cu mare plăcere și îmi amintesc și acum ca și atunci, precizând că excelează prin tematica operei sale. Are 7 cărți și o felicit pentru toate, am reținut din ele, înainte de toate, faptul că tratează o tematică esențială, desprinsă din ceea ce lumea de astăzi simte și trăiește cu deosebire. Din tematica aceasta, dânsa alege teme care surprind obiceiuri, tradiții romanești vechi, pe care noi trebuie să le preluăm și să le ducem mai departe, tratează teme istorice și ale marilor personalități ale literaturii noastre.
Prin aceastea înțeleg eu că se particularizează opera doamnei Maria Filipoiu.
Referindu-mă la modalitatea artistică de prezentare a temelor, pot spune că are multă sensibilitate, că tratează și acest aspect al creației sale, în mod deosebit, și îți face plăcere să citești lucrările sale.
Cartea aceasta este deosebită pentru că are 101 de sonete, deci poezie în formă fixă, și poți să o alături de marii scriitori, care au folosit această formă fixă de poezie, și nu mă duc până la Shakespeare, poate până la sonetele lui Vasile Voiculescu și la alții, care au scris sonete, dar sonetele acestea sunt deosebite, pentru că vorbesc despre ultima speranță a omului – privirea către înalt și modul cum doamna Maria Filipoiu o face, ne îndeamnă și pe noi, mai ales la vârsta la care nu prea ai multe de văzut, să privim către înalt. Omagiu pe care pot să i-l aduc eu astăzi, este acela de a citi unul din sonete și n-am să citesc unul pe care l-am ales, voi citi unul la întâmplare, ceea ce pentru cine știe, înseamnă că apreciez tot ce cuprinde această carte.” – Dumitru Dănăilă

Gânduri binecuvântate
(sonet neuitării)

Pe raza din ochi am aprins lumină
Să nu îmi înghețe gândurile reci,
Să-mi însoțească pe celeste poteci
Sufletul prin lumea ce va să vină.

Mă rog de binecuvântare în veci,
Zeului de religie creștină,
Când rodește rațiunea deplină
În ritualuri din tradiții străvechi.

Închid lumina în gânduri nescrise
Pe calea vieții, ce-n apus se-nclină,
Să le nemuresc în veșnice vise.

Prin nopți vor dansa pe bolta senină,
Cu stele ce de îngeri sunt aprinse
Pe alei din a Raiului grădină.
(pag. 67)

Emenimentul a fost învăluit de gânduri călduroase, rostite în final de fiul meu – Ionuț Flămînzeanu – realizatorul copertei, ca un omagiu adus mamei pentru creșterea și educația oferită fiilor, cât și pentru realizările creațiilor din cele 7 cărți.
Cuvintele sunt sărace pentru a le mulțumi celor care și-au adus contribuția la realizarea cărții „Pelerin pe Calea Luminii – 101 sonete creștine”, pe care și-a pus amprenta criticul literar Horia Gârbea, cu o mică analiză pe coperta 4.
Presupunând că omul se află în orice clipă pe traiectoria vieții în destinul pământesc, poate avea noroc numai cu voia Domnului. În acest sens evoc precizarea scriitoarei Ileana Vulpescu din „Arta Conversației”.
„La orice trebuie să ai noroc în viață, dar mai ales la oameni.” – Ileana Vulpescu

Pentru că sănătatea e cel mai prețios dar,
mulțumirea e cea mai mare bucurie
și credința este cea mai durabilă relatie,
doresc celor care poposesc în gândurile mele:

Multă sănătate în trup!
Orizont de senin în priviri!
Încredere în sine!
Mulțumire în suflet!
Spirit luptător pentru dreptate!
Pace sufletească!
Iubire în inimă!
Fericire!
Devotament pentru adevăr!
Viață lungă!
Credință în Divinitate!
Noroc în toate!

Mulțumesc scriitorilor care m-au onorat cu recenzii și au participat la evenimentul lansării, precum și cititorilor care și-au exprimat opinia privind tematica și conținutul cărții.
Le adresez mulțumiri și le păstrez profundă recunoștință sufletească celor care au fost mărturii acestui eveniment.
Adresez mulțmiri speciale echipei Libris Editorial, condusă de Dana Anghelescu.

21 noiembrie 2019

*Cartea poate fi achiziționată de pe site:
https://www.libris.ro/pelerin-pe-calea-luminii-maria-filipoiu-LIB978-606-029-113-8–p11972751.html

*Lectură din partea editorului
https://cdn4.libris.ro/userdocspdf/1099/Pelerin%20pe%20Calea%20Luminii%20-%20Maria%20Filipoiu.pdf

Premii obținute:

– Premiul Național „Vasile Voiculescu” – pentru literatură religioasă, Ediția XXXII / 2020, acordat de Patriarhia Română și Ziarul „Lumina”

– Premiul Juriului „Festivalul de Poezie Religioasă – CREDO”/ 2020

Maria Filipoiu

Facebooktwitterby feather

Despre Maria FILIPOIU

Biografie de autor - MARIA FILIPOIU (Liga Scriitorilor Români) Născută cu numele de POPA MARIA la 8 Septembrie 1954, în Satul Văvăluci, Comuna Bozioru, Județul Buzău. Studii:Colegiu Național „Dimitrie Cantemir" București; Șc.Tehnică Sanitară Fundeni. * Cărți de poezie publicate sub numele de MARIA FILIPOIU: ●,,Tradiții creștine și ritualuri populare românești"(2008); ●,,Expresii populare și trăiri proverbiale”(2008); ●,,Cinstire înaintașilor-coordonator”(2014); ●,,Ecouri străbune"2015; ●,,În zodia poeziei"(2015) - „La Poarta Divinității” (2017) - „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (2018) - „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” 2019 *Peste 35 premii obținute la competiții literare: ●Premiul-I- Concursul Național de Poezie „STEAUA SEVERINULUI”(2015) ●Premiul-III- Concursul Național de Poezie „Dor de Dor-DROPIA DE AUR"(2015) ●„Premiul de Excelență", Asociația Culturală Bogdania(2015), pentru promovarea tradițiilor populare românești. ●Concurs literar „Limba Română este Patria Mea"(2013)/Guvernul României și Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova ●Premiul-Cenaclul „Grai Matern" la Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu și Academia Europeană, Secțiunea / Ediția a-II-a (2015) ●Premiul Editurii Dandes-Press, pentru vol.„În zodia poeziei” și vol.colective, 2015 ●Premiul pentru originalitate „Tradiții de Sărbători Pascale", TVR2(Ioana Drăgan) și altele * Coautor în peste peste 100 de antologii și volume colective de poezie: ●„Poezia, prietena mea”(2014); ●„Poezii, poezii”(2014); ●„Călătorie în regatul cuvintelor Vol.IV; Vol.V; Vol.VI; Vol.VII”(2014-2015); ●„Iluzii de vară”(2014); ●„Iubirea, un colț de rai”(2014); ●„Nostalgii de toamnă”(2014); ●„Cinstire înaintașilor"(2014); ●„Nostalgii de vară"(2015); ●„Privește visând, iubito”(2014);●„Scrieri pentru istoria literaturii române” (2015); ●„Versuri pentru istoria literară... de mâine”(2015); ●„Zborul frunzelor în ceruri”(2015); ●„Magia sărbătorilor de iarnă”(2015); ●„Cuvinte pe aripi de gând”(2015); ●„Ieri, ca prin vis”(2015); ●„Anotimpuri românești -Toamna”(2014); „Iarna”(2015); „Primăvara”(2015)●„În așteptarea sărutului promis”(2015); ●„Cu tine în gând”(2015); ●Antologia „Scrisul de azi: Poezie și Epigramă"(2015); ●„Să nu-l uităm...”(2014); ●,,Cauciucuri de sezon”(2014); ●,,Voci feminine”(2015); ●,,Călător prin anotimpuri” (2015); ●„Gânduri pentru mai târziu”(2015) ●„Lumina din noi-religioasă"; ●„Inefabilul iubirii"(2015); ●„Simbioze lirice, Vol.IX”(2014); „Vol.X”(2014); „Vol.XI”(2015); ●„Terapie prin poezie(2014); ●„Limba noastră eminească”(2014); ●,,Din livada înflorită a iubirii”(2014)●„Ochi de lumină-religioasă”(2015); ●„Surâsuri înlăcrimate"(2015); ●„Limba noastră cea română"(2015) ●„Pod de dor către bunici”(2015); ●„Lumina sufletului-religioasă"(2016); ●„Sub curcubeul prieteniei"(2016); ●„Perlele Domnului-religioasă”(2015);●„Colecția Olănești- Iarna”(2015); „Primăvara”(2015); „Vara”(2015); „Toamna”(2015); ●„Fiori de taină”(2015); ●„Satule, izvor de dor"(2015); ●„Căpușa"(2015); ●„Cuplul, în căutarea paradisului pierdut”(2016); ●„Ninsori albastre cerne cerul”(2015); ●„Cu tine în gând…”(2015) ●„Dor românesc”(2016; ●„Colindele zăpezilor târzii"(2016); ●„Mugurii primăverii”(2016); ●„Femeile cu trandafiri roșii în păr”(2015); ●„Renaștere"(2016) ●„ Actori printre Astre" - Armonii Culturale și altele * Colaborator și publicist peste 50 de reviste literare scrise și online: ●„Bogdania”; ●„Singur”; ●„Cervantes”; ●„Literatura de azi”; ●„Confluențe Literare”; ●„Creștin Ortodox”; ●„Grai Românesc”; ●„Prodiaspora și Rexlibris”; ●„Dor de Dor", ●„Amprentele sufletului"; ●„Starpress Internațional"; „●eCreator"; ●„Sfera Eonică”; ●„Destine Literare”;●„Steaua Severinului”; ●„Popasuri culturale românești”; ●„Cetatea lui Bucur"; ●„Rădăcinile iubirii"; ●„Nomen Artis-Dincolo de tăcere"; ●„Melidonium" și altele * Organizații din care face parte: - LSR / Liga Scriitorilor Români - USLR / Uniunea Scriitorilor de Limbă Romană - UIOC / Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație - Cenaclul Literar „Cetatea lui Bucur” - București