Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » PREZENTARE DE CARTE, IOAN MICLĂU-GEPIANU: O LUME NOUĂ, AUTOR BEN TODICĂ

PREZENTARE DE CARTE, IOAN MICLĂU-GEPIANU: O LUME NOUĂ, AUTOR BEN TODICĂ

La acest titlu al noii sale carți autorul ne mai așează o sintagmă asemenea unui motto: ”Nu te grăbi! Nu te îngrijora!

Aveam întotdeauna acea convingere pe care o am și azi, atunci când vorbim de valoarea unei cărți noi, știeam că în cuprinsul acesteea se va afla întotdeauna oglinda autorului. Observam în primul rând valorile acestea cu tot ceea ce cartea ne aduce prin conținutul ei.

Știam din experiență, studiu și discernământ propriu, a găsi acel adevăr pe care autorul se străduie să ni-l așeze în cartea sa asemenea unei legități de spirit și duh creator. Astfel înțelegeam cum întradevăr este perfect valabil cuvântul de minte și înțelepciune: ”O carte este viața unui om, iar omul este o carte în scriere”.

Domnul Ben Todică autorul cărții sale, ”O LUME NOUĂ – Nu te grăbi! Nu te îngrijora! Ne dovedește cu prisosință capacitatea sa creatoare, asemenea marilor gânditori ai omenirii, prin profunzimea gândirilor sale, a unor temeinice studii, ne dezvăluie căi din cele mai pozitive, despre idei și ordine ce trebuiesc urmate pentru o viață omenească mult mai bună. Dar pentru ca acestea să se realizeze ne spune autorul, avem nevoie de voință, dragoste, unire, întrajutorare, credință, sfătuindu-ne în acest sens prin înțeleptele-i cuvinte: ”Nu te grăbi! Nu te îngrijora! În viziunea sa domnul Ben Todica prevede acea lume nouă ce are să se ridice, desigur bun cunoscător al istoriilor

vremilor trecute, și al credinței sale în adevărul creștin, adică din tot ce a creat Dumnezeu nu poate fi distrus.

Această carte valoroasă a fost publicată la Editura PIM – Iași, 2024, având – Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României.

Cartea se desfășoară pe cuprinsul celor 323 pagini.

Un -Cuvânt înainte- a fost scris de Lenuța Giukin, State University of New York at Oswego. Domnia sa afirmă despre Ben Todică a fi un călător! Spațiul, timpul, conștiința, visele sunt modalități de-a accesa seva conoștinței, a adevărurilor profund umane care definesc esența unui pământean pierdut sau poate regăsit în univers”. Opera pe care Todică ne-o dăruiește cu modestie, încredere și generozitate este un act de iubire. El ne inspiră, ne întărește încrederea în sine, ne încurajează să ne îmbrățișăm litertatea, ne îndeamnă să descoperim, adânc, în suflet, puterea de iubire colectivă”.

Omul autorul și regizorul Benoni Todică transformă acest volum într-un testament public, lăsând generațiilor viitoare opera sa drept moștenire și exemplul unui model de urmat. Fapta devine memorie,

însă memoria este cea mai puternică formă de continuitate.

Lenuța Giukin – State University of New Yaork at Oswego

De asemenea, o elevată analiză face cărții -O lume nouă- și autorului acesteea, distinsul om de cultură Cătălin Z. Afrosinei , care prin însăși întroducerea bine concepută: ”Reflecțiile culegătorului Sisif despre filosofia uraniului și nu numai”, afirmând: ”Este o carte de atitudine, autorul fiind și ziarist, o adevărată redută a patriotismului de la 20.000km. Ben Todică aparține acelor ”arheologi ai spiritului, care scormonind până sub temeliile civilizație umane, întrezărește și găsește mugurii viitorului, dincolo de Orwell. O carte despre patria metafizică din care Ben Todică, ”prinț al aventurii spirituale”, n-a plecat niciodată.

Cătălin Z. Afrosinei

De două decenii și mai bine, l-am cunoscut pe iezereanul-bănățeanul- australianul Ben Todică, în călătoriile sale ajungând și la orășelul Cringila, N.S.W, dar după ce se acomodase cu minele de minereu și uraniu la Ciudanovița, unde la vizitat, ne declară solemn Ben, zeița Nefertiti, și probabil i-a vorbit despre alte lumi, unde florile și păsările pădurilor au graiuri omenești, astfel Ben își începe calea universităților naturale, studiind cu nesaț, și din care a ieșit un geniu, precum Eminescu pe vremuri.

Ben desfășura calitățile acelei persoane, a cărui caracter, vorbire și voință, maniere înclinate spe modestie și simplitate îi dădeau acces la prieteniile celor din jur în mod necondiționat. Vedea-i în el, omul pornit pe drumul împlinirilor și a ajuns.

Dar, niciodată ”Benoni din Ciudanovița”, cum îmi place să-l supranumesc, nu a uitat mica noastră bibliotecă de familie, pe care eu am botezat-o cu numele poetului de care eu m-am îndrăgostit din copilărie, din clasele IV sau V, cănd profesorul nostru de Limba Română, Parghel Constantin, ne cerea să scriem pe tabla de lemn vopsită negru, cu creta albă cuvinte pe care noi copii de țărani nu le înțelegeam sensul(etimiologic), așa că eu scrisei cuvântul ”zaplaz”.

Domnul Profesor Parghel Constantin, intrănd ăn clasă, începu să zîmbească, zicînd: Elevul care a scris acest cuvânt ”zaplaz” cu siguranță a citit poezia ”Pe aceeași ulicioară” a lui Mihai Eminescu,

explicîndu-ne: zaplaz înseamnă gard.

Întrebând care elev a scris cuvăntul? Eu m-am ridicat în picioare, cu o oarecare mândrie, am recunoscut că eu l-am scris, fiindcă citisem acasă, poezia ”Pe aceiași ulicioară”. Întrebat dacă pot să recit din poezie, eu și pornisem: Pe aceeași ulicioară bate luna în ferești / Numai tu de după gratii / Veșnic nu te mai ivești / Și aceeași pomi în floare / Crengi întind peste zaplaz / Numai zilele trecute nu le faci să fie az /. – Frumos! Și a trecut mai departe să explice alte cuvinte.

Cer scuze de această inserțiune a mea, dar eu cu Ben mai vorbim și ore-n șir la telefon, de mai strigă și alții să le dăm telefonul.

M-am străduit întotdeauna, la rândul meu, să acord respect deplin acestu-i om între oameni, de care rar se întâlnesc în zilele de azi.

Facebooktwitterby feather

Parerea ta...

You must be logged in to post a comment.