Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Robert Ioan Ivan, agonisiri de bine contra teribilei risipe de credință și iubire, în serile Festivalului Național concurs de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023

Robert Ioan Ivan, agonisiri de bine contra teribilei risipe de credință și iubire, în serile Festivalului Național concurs de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023

Cam puțini băieți concurenți la Festivalul concurs Național de Folclor „Benone Sinulescu” (Buzău, 17-18 iunie 2023) și încă și mai puțini ca procentaj, laureați ai festivalului. De ce oare? N-aș ști spune cu argument, dar am încercat să caut soluții pentru viitor. Nici asta n-am găsit. Pregătim noi, oare, pe fiii noștri pentru un viitor fără cântec, sătui că azi tot ce se întâmplă sus e cu cântec? Poate că da, poate că nu, dar pentru că va trebui totuși să se și cânte, atunci să cânte privighetorile acum – „privighetorii” falsează în așa hal că ciripitul e imn național și trăncănitul simfonie…!

Să nu ne întrecem cu gluma, însă, cel puțin în contextul muzical elevat al Festivalului Național concurs de Folclor „Benone Sinulescu”, ediția a cincea, Buzău, 17-18 iunie 2023. Și iată, textul de față atenuează disproporția fete-băieți din concurs aducând în lumină un concurent frumos, voinicuț, oacheș, isteț, talentat, care a cucerit premiul al III-lea la categoria I – până în doisprezece ani.

Norocos băiat, nu pentru premiu, căci premiul a fost pe merit nu printr-un joc al destinului, ci norocos că de mic este între fete lider, iar, câștigând încrederea și aprecierea unui juriu competent și cinstit, vine cu forțe artistice în măsură să alăture și Brăila onoarei de a scoate din filonul de aur al harului copii pentru ziua de mâine a melosului popular, fără de care o patrie nu are numele scris în istoria culturală, îl are însemnat pe nisip la malul mării…!

Robert Ioan Ivan este băiatul brăilean ce-aduce sub munții Buzăului melancolia cântecelor dunărene și candoarea unui torent de doruri, iubiri, bucurii, dureri, așa cum înțelege și poate un copil de unsprezece ani să le poarte în inima sa, de acolo să le reverse în voce, din voce să le cristalizeze în cântece, din cântece să ivească păsări, flori și stele ce vor îmbogăți viața sufletească a oamenilor de azi și de mâine cu  mai multă agonisire de bine dintr-o teribilă risipă de credință și iubire…!

Robert cântă ca să convingă și va cânta pentru a nu dezamăgi. Nu a obținut premiul întâi, nici pe al doilea, dar să spună cineva dacă găsește deosebiri fundamentale de frumusețe între flori…! Să spună cineva dacă stelele ce se văd din privire par una mai sus și alta mai jos…!
Sigur că toți copiii care au ajuns în această fază a festivalului și au urcat pe podium sunt copii talentați, doar careva ce nu-și mai încape sub scoarțe în loc de piele, poate și cu părinți identici, crede că a atins așa de devreme cerul cu fruntea. Nu, cerul e sus, poate că nici nu există…! Nu atinge nimeni, niciodată, ovalul cel albastru, ipotetic, suntem cu toții oameni, iar veșnicia și infinitul nu ne aparțin și nici vanitățile noastre lor.

Fiecare dintre noi, în felul nostru, avem valorile și tarele noastre. Acum vorbim despre copii cu talent de interpretare muzicală vocală, genul folcloric, iar dintre ei, câștigătorii locurilor I, II și III nu sunt decât flori înflorite primăvara devreme, ce pot fi ajunse din urmă de florile înflorite mai târziu, ceea ce nu este rău. Dimpotrivă. Iar distanțele dintre locuri sunt minuscule și mișcătoare, încât aici nu este loc de fală exagerată, cel puțin în caracterul și conduita copiilor, că părinții zidiți din temelie și crescuți din rădăcină așa nu mai pot fi mutați în altă categorie morală.

Bravo lui Robert, copil frumos, talentat, vesel, copilăros, cum se și cade la vârsta lui, premiat, cum o merită prin excepționala lui interpretare muzicală; bravo părinților lui care l-au crescut frumos și cărora li se datorează atât de mult că au adus la Buzău un voinicuț ce a cucerit Buzăul…!

(Aurel V. ZGHERAN)  

 

 

 

Facebooktwitterby feather