20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI
SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITOAREA CORINA MATEI GHERMAN, IAȘI
SMA: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteți spune câteva lucruri despre dumneavoastră?
CMG: Născută la 30 martie 1967, în Comuna Erbiceni, judeţul Iaşi. Şcoala primară în Comuna Erbiceni. Liceul la Iaşi. Apoi Facultatea de Marketing,Universitatea de Vest, Timişoara. Doctor în economie, Specializarea Marketing,Publicitate,Comunicare. Masterat în Managementul Marketingului, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachiˮ Iaşi, Curs Postuniversitar de Perfecţionare în Specializarea Cultură Organizaţională şi Integrare Europeană în Industrie, Administraţie şi Servicii, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Iaşi, România, Cursuri postuniversitare Analiza şi controlul riscurilor (abordări noi), Centrul de formare analiză în ingineria riscurilor, Facultatea de Matematică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, România.
Titlul de Poetă a Iaşului în cadrul Festivalului Internaţional Poezia la Iaşi,25-31 mai 2015. Deţinătoare a unor premii literare, între care amintesc: Premiul naţional Liviu Rebreanu,1998, Premiul Revistei Dacia Literară, Premiul internaţional de poezie,1999, Uzdin, Iugoslavia, Premiul Internaţional Lucian Blaga, 1999, Sebeş, Alba, Premiul pentru debut în proză 2002, Târgul Neamţ, Premiul acordat de Societatea scriitorilor „Costache Negriˮ, filiala Ploieşti 2003, Premiul III, Dropia de aur la Concursul Naţional de poezie, proză, eseu, reportaj, epigramă, artă plastică, Localitatea Dor Mărunt, Judeţul Călăraşi, 2015, Trofeul de excelenţă pentru cercetare ştiinţifică 2012, Trofeul scriitorul anului, 2012, şi numeroase distincţii până în prezent. Poetă şi prozatoare.
Am lucrat ca director economic şi de marketing la S.C. Maticonst, Iaşi, apoi Profesor Asociat la Facultatea de Economie şi Admistrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, România, Lector la Facultatea de Marketing, Universitatea „Gheorghe Zane”, Iaşi, România, Lector la Facultatea de Comunicare şi coordonator al departamentului de Analiză şi Prognoză Organizaţională Universitatea „Apollonia”, Iaşi, România. Coordonator Departament Programme Asociaţia Cultural Ştiinţifică „Pleiadisˮ.
SMA: Citindu-vă biografia mi-am dat seama că, în fața mea, am un scriitor cu o activitate literară complexă! De când pasiunea pentru scris? Este talent nativ sau moștenire de familie?
CMG: Mi-am petrect copilăria în satul natal, unde împreună cu copii de vîrsta mea, am colindat pădurile, lacurile şi locurile frumoase din împrejurimile Erbiceniului. Adesea, l-am însoţit pe tatăl meu la vînat iepuri ori raţe de baltă, la pescuit şi chiar la munca cîmpului. Îmi plăcea să ascult poveştile pe care le spuneau oamenii în clipele de popas şi îndeosebi poeziile pe care le recita tata cu ocazia şezătorilor care se organizau în zilele lungi de iarnă. Mama ne învăţa să împletim, să coasem costume populare moldoveneşti. Înclinaţia spre poezie datează din acea perioadă. Anii copilăriei vor rămîne mereu surse de inspiraţie pentru mine.
SMA: Povestiți-ne despre debutul literar!
CMG: Debutul în revista liceului, apoi editorial, am ieşit în luminile rampei în luna martie 1998, cu cartea de versuri „Flori de primăvarăˮ. Mergeam la Casa Pogor din Iaşi, unde îmi plăcea să ascult scriitorii/prozatorii de atunci. Nu îndrăzneam să spun că scriu. La o întâlnire literară fica mea Ana şi soţul meu Victor, i-au comunicat Domnului/Criticului Literar Ioan Holban că am şi eu nişte mici încercări. Atunci, m-a chemat lângă Domnia Sa şi mi-a zis, că a doua zi să merg la Teatrul Naţional, era şi director acolo, cu tot ce am. Aveam de două cărţi poezie cu rimă populară şi o carte pentru copii.Nu voiam să merg. Dar soţul m-a încurajat şi cu inima în dinţi am intrat în cabinetul Domnului Ioan Holban. Cu un glas blând m-a îndemnat să iau loc, mi-a luat foile şi mi-a zis să trec peste trei zile. Am plecat gândindu-mă ce caut eu în lumea asta. După trei zile m-a sunat şi mi-a spus: Fetiţ-o apucă-te de lucru. Scoate primele două cărţi şi axează-te şi pe poezia pentru copii. Este un gol aici şi îl poţi completa. Cu puţină neîncredere, cu emoţie, am păşit în acestă lume a scriitorilor. Bineînţeles, lansarea primei cărţi s-a făcut la Palatul Culturii, având alături pe scriitorul Adam Puslojić -Iugoslavia, Grigore Vieru –Republica Moldova,Profesor Universitar Dr. Ioan Solcanu, Academicianul Mihai Ciompoi, Acaememicianul Constantin Ciopraga, Academicianul Valeriu Cotea, ş.a. Emoţii la cote înalte. Aşa a fost debutul meu. Cu oameni mari care ştiau să te încurajeze.
SMA: Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice sau care trăiesc intens propria lor singurătate, fie ea în doi! Există vreun adevăr în această zicere?
CMG: Pe jumătate adevărat. Îţi doreşti să fii singur la un moment dat. Dar singurătatea nu e o soluţie. Suntem oameni în primul rând şi trebuie să comunică, să ajutăm la nevoie, să ne facem prieteni. Pentru-că la rândul nostru vrem să fim ajutaţi când va fi nevoie. Ai nevoie de cititori. Trebuie să fii în mijlocul lor. Pentru ei scriem în final.
SMA: Ce ați simțit atunci când ați publicat prima carte? Ce sentimente v-au încercat?
CMG: Când am publicat prima carte am avut o bucurie mare, ţineam în mână cartea, dar în acelaşi timp parcă pleca ceva din mine. Odată ce ai publicat o carte nu-ţi mai aparţine. Trebuie să o laşi să plece. Aparţine umanităţii. Nu o poţi opri.
SMA: Aveți un loc anume unde vă așterneți gândurile?
CMG: Locul unde-mi pun în ordine gândul e acasă, la masa de sacrificiu, pe hârtie, deşi mulţi colegi folosesc direct calculatorul. E o altă legătură când ţii în mână un pix sau creion. Diferă de conexiunea cu calculatorul.
SMA: Până la momentul interviului câte volume aveți tipărite?
CMG: Până în momentul de faţă am 45 de volume tipărite: proză pentru copii,proză scurtă, roman, poezie clasică, poezie modernă, poezie pentru copii. Unele sunt traduse în: engleză, franceză, italiană, germană, albaneză, arabă, rusă.
SMA: În afară de scris, legat tot de literatură, mai faceți și altceva? Considerați scrisul o meserie din care se pot câștiga bani?
CMG: În momentul de faţă coordonez activitatea Cercului de Literatură şi Pictură „Octav Băncilăˮ al Casei Armatei Iaşi. Scrisul este o meserie din care cândva se trăia. Acum nu se poate trăi din scris, se încearcă uneori discreditarea scriitorilor. Nu mai sunt respectaţi la adevărata lor valoare. E greu să ai o meserie de bază şi să o menţii şi pe cea de scriitor.
SMA: La care editură v-ați tipărit cărțile și de ce o considerați preferata dumneavoastră?
CMG: Am început cu Editura Tehnopress, apoi am colaborat cu Editura Sakura, a urmat Editura Timpul, Junimea, Studis, PIM, Panfilius, Universitas XXI -Iaşi, Eubeea-Timişoara, Pontos şi A.B.C – Chişinău. Nu am nici o editură preferată. În toate aceste edituri sunt oameni care pun suflet în ceea ce fac.
SMA: Participați la evenimente sau cenacluri literare? Sunteți membru al vreunei asociații sau uniuni de creație din România sau din afara țării?
CMG: De la debut şi până în prezent am participat la diverse evenimente, fie literare, fie ştiinţifice sau de altă natură. Sunt: Membră a Uniunii Scriitorilor din România; Membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; Membră a Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România, Membră a Clubului Cultural Junimea, Iaşi, România, Secretar general al Ligii Scriitorilor, Filiala Nord-Est Iaşi, Preşedinte al Cenaclului de Literatură şi Pictură „Octav Băncilăˮ a Casei Armatei, Iaşi, Vicepreşedintă a Uniunii Creatorilor de Artă, Filiala Iaşi, Membru Senior al Asociaţiei Literare „Păstorelˮ,Iaşi. Cetăţean de Onoare al Comunei Erbiceni,Judeţul Iaşi.
SMA: Se scrie mult și lucrul acesta îl cunoașteți și dumneavoastră! Există piață de desfacere în România? Cărui segment de public vă adresați?
CMG: Până la revoluţie exista posibilitea de distribuţie a cărţii prin editurile la care tipăreai sau individual la Centrul de Librării. După 1989, a mai existat o perioadă de contract individual cu Centrele de Librării. Acum a dispărut şi acestă oportunitate. Autorii se promovează la târgurile şi expoziţiile de profil, sau la lansările de carte pe care le organizează personal. Segmetul de public care vine la aceste manifestări este divers. Mă adresez segmentului tânăr, dar nici cel matur nu este exclus. La orice vârstă poţi rămâne tânăr, poţi fi un visător, sau un romantic.
SMA: Sunteți o scriitoare consacrată! Unde vă pot găsi cititorii activitatea literară și de unde vă pot cumpăra cărțile?
CMG: Toate premiile pe care le-am luat, m-au obligat să fiu la înălţime. Dar totodată să nu uit că înainte de a fi scriitor sunt un om. Un om/scriitor cu o activitate literară bogată. Cei din Iaşi ştiu că mă pot găsi la Biblioteca „Mihai Eminescuˮ, Biblioteca „Gheorghe Asachiˮ, la Cercul Militar, la Uniunea Scriitorilor şi la Centrul de Librării sau mă pot contacta pe pagina de facebook.
SMA: Este scrisul o formă de eliberare emoțională a sufletului? Vă simțiți împlinită la finalul oricărui manuscris?
CMG: Scrisul? Cred că face parte din noi. Şi oricât am zice că ne eliberăm mai tare ne încărcăm. Pentru-că vine întrebare: Ce fac de acum? Mă opresc sau merg înainte? Vrei să te opreşti dar te întreabă cititorul sau colegii: La ce lucrezi acum? Şi atunci nu ai voie să spui că te opreşti. Mergi înainte cu un alt proiect de carte. Manuscrisul şi împlinirea. E ca un joc, când mai vesel când mai trist. Eşti vesel când lucrezi şi îl ai alături de tine, şi trist când pleacă spre cititor. Şi bucuria vine mai târziu, când vin aprecierile.
SMA: Cum vă alegeți temele sau ele vă aleg pe dumneavoastră?
CMG: Teme sunt multe, mai ales acum în societatea modernă în care regulile/legile se schimbă de la o guvernare la alta. Dar când mă aşez la masa de scris, gândurile curg şi niciodată nu iese ce mi-am propus. Deci, trebuie să laşi inspiraţia liberă.
SMA: V-a trecut prin minte, vreodată, să renunțați la scris? Și dacă da, ce v-ar fi determinat?
CMG: Definitiv nu. Doar o mică pauză din când în când. Atunci când devii un model pentru cei care vin din urmă nu ai voie să abdici.
SMA: Considerați necesar întroducerea în manualele de literatură a poeziei și prozei contemporane?
CMG: Şi aşa în manualele de literatură este un haos la oara actuală. Asta nu înseamnă, că pe lângă scriitorii noştri mari care sunt deja, nu ar trebui să intre şi scriitorii contemporani. Dar să intre acei scriitori care au de transmis „cevaˮ noii generaţii. Mă refer la scriitori români, nu la cei străini.
SMA: Ce mesaj aveți pentru tinerele talente?
CMG: Avem tineri talentaţii. Din păcate unii pleacă din ţară. Dar pentru cei care rămân, le spun să aibă curaj să viseze, să lupte pentru a-şi împlini ceea ce vor să facă. Să nu renunţe.
SMA: Ce proiecte de viitor aveți?
CMG: Să vedem ce ne aduce viitorul. Dacă avem sănătate şi pace le facem pe toate. Proiecte sunt: de la a termina un volum pentru copii; de a face expoziţii de picură şi de a ajuta colegii artişti; să pot menţine şi partea muzicală (artiştii); colaborări, lansări personale,etc.
SMA: Perioada tumultuoasă prin care trecem v-a afectat în vreun fel activitatea literară și dacă da, în sensul pozitiv sau negativ?
CMG: Perioada tumultoasă prin care am trecut nu m-a afectat. Am avut activităţi culturale şi chiar când erau restricţii. Aceste activităţi ne-a menţinut mie şi colegilor mei mintea trează şi a oferit hrană pentru suflet.
SMA: La final de interviu, vă rog, lăsați un gând pentru cititori!
CMG: Cititorii să nu se lase duşi de valurile tumultoase. Să aibă parte de lecturi plăcute, activităţi care încălzesc sufletul şi ţin mintea trează.
Sibiana Mirela Antoche,
jurnalist, membru U.Z.P.R.


