Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » 20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI: SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITORUL ILIE SEREDIUC, IAȘI

20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI: SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITORUL ILIE SEREDIUC, IAȘI

20 DE ÎNTREBĂRI – 20 DE RĂSPUNSURI

SIBIANA MIRELA ANTOCHE – INTERVIU CU SCRIITORUL ILIE SEREDIUC, IAȘI

SMA: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască, ne puteți spune câteva lucruri despre dumneavoastră?

IS: Desigur, am scris despre persoana mea în toate volumele publicate până în prezent, care conțin întâmplări adevărate ce se desfășoară în locuri reale și cu personaje adevărate. M-am născut într-o noapte de joi spre vineri a anului 1950, în luna lui cuptor, în data de 20 iulie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește urcarea la cer a Sfântului și Marelui Proroc Ilie Tesviteanul. Zodia Racului sau Zodia Tigrului de Metal (în zodiacul chinezesc) a fost și este o zodie bună pentru mine fiindcă mi-a dat noroc și înțelepciune să mă pot înțelege cu toți oamenii, indiferent de nație, limbă, culoare a pielii, ori religie. Cursurile primare și medii le-am urmat la școala din satul Slobozia, unde m-am născut, iar cursurile liceale le-am urmat în orașul Suceava la vestitul liceu bucovinean ”Ștefan cel Mare”. În anul 1974 am absolvit cursurile Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași, ca inginer al ”Facultății de Construcții Căi Ferate, Drumuri și Poduri”. Am debutat ca inginer în județul Bacău, unde am primit diferite funcții, apoi am continuat la ”Trustul de Construcții Industriale” Iași unde am construit o parte din ”Combinatul de Utilaj Greu”. Perioada de vârf a activității ca inginer și conducător al unor grupuri mari de oameni (de ordinul miilor!) am desfășurat-o în exteriorul României cu firma ARCOM – ”Antrepriza Română de Construcții Montaj” București, în Iraq, Armenia și Rusia, la șantierele din Mosul, Basrah, Sînjar, Al Qaim, Stepanavan, Erevan, Astrahan și Maloiaroslaveț. Sunt mândru de lucrările realizate sub conducerea mea: fabrici de ciment, fabrică de echipamente de protecție antichimică, poligoane de prefabricate, mii de apartamente de locuit, policlinici, școli, grădinițe, etc. Sunt mulțumit sufletește că am contribuit la dezvoltarea României prin aducerea în țară a zeci de miliarde metri cubi de gaze naturale și zeci de mii de tone de petrol pentru Rafinăria Midia. În perioada 2000-2010 am realizat în Moldova și Ardeal alimentări cu apă potabilă, stații de epurație și canalizare în zonele rurale, la peste o sută de sate și comune.


SMA: Citindu-vă biografia mi-am dat seama că, în fața mea, am un scriitor cu o activitate literară complexă! De când pasiunea pentru scris? Este talent nativ sau moștenire de familie?

IS: Pasiunea pentru scris a început încă din fragedă tinerețe, din anii de gimnaziu, când profesoara de limba română ne dădea ca lecții pentru acasă diferite teme de compunere. Prima temă de compunere a fost o piesă de teatru pe care am scris-o în câteva zile, inspirat fiind de închisoarea comuniștilor ilegaliști ”Doftana”. Piesa de teatru ”Zidurile Doftanei” a fost apreciată de profesoara de limba română și de directorul școlii, am primit nota zece cu felicitări și, în toamnă când începeau activitățile artistice ale căminului cultural, piesa mea, regizată de un profesor, s-a jucat pe scenă de către o echipă de actori amatori ai școlii. Eu jucam rolul unui temnicer al închisorii. Piesa de teatru a ținut o stagiune și a avut mare succes la publicul din satele situate pe malul Siretului. În aceeași perioadă, clasa a primit ca temă pentru acasă compunerea unei poezii. M-am prezentat la școală cu mai multe poezii inspirate de natura Bucovinei, dar și de poetul Vasile Alecsandri, un apropiat al bunicului meu dinspre tată și al mătușii Aglaia Vornicu, care a fost nașa de botez. Talentul scrisului l-am căpătat și ca moștenire din partea mamei mele, ai cărei frați și surori erau foarte înzestrați și au devenit scriitori, căntăreți de operă, cântăreți folk, pictor.


SMA: Povestiți-ne despre debutul literar!

IS: După ieșirea la pensie, am lucrat tot în construcții și în domeniul energiei solare. Gândurile mele la scris nu-mi dădeau pace, iar timpul trecea pe lângă mine fără a începe marele meu proiect: scriitura amintirilor. Startul l-am primit de la un coleg de facultate și prieten bun: inginerul scriitor, poet și jurnalist Dan Teodorescu, actual președinte al Ligii Scriitorilor din România, Filiala Nord-Est. La invitația lui am devenit membru simpatizant al LSR, participând la ședințele organizate de ligă. Foarte hotărât am adunat toate scrisurile, le-am ordonat și, în luna martie 2020, am debutat cu primul volum: ”Am construit pentru Saddam”, carte memorialistică, după părerea mea la debut. În prefața cărții intitulată ”Ilie Serediuc, inginer constructor și jurnalist de război în Irak”, scriitorul Dan Teodorescu spune astfel: ”Cartea de debut a lui Ilie Serediuc este de fapt un jurnal de război al constructorilor români.”


SMA: Scriitorii sunt adesea asociați cu persoanele singuratice sau care trăiesc intens propria lor singurătate, fie ea în doi! Există vreun adevăr în această zicere?

IS: Nu este cazul meu. Am fost și am rămas o persoană foarte comunicativă și veselă. Am cunoscut foarte mulți oameni prin țările unde am umblat și am locuit mai mult timp. M-am înțeles bine cu toți, fie ei arabi, indieni, armeni, turci, ruși, evrei, ucraineni, calmâci, nemți, greci, etc. Iubesc oamenii, îi respect, am învățat limba lor, am respectat religia lor și am fost respectat și iubit de cei care m-au înțeles și cunoscut. Sunt o persoană care a apreciat stilul cazon de ordine, curățenie și disciplină. Peste tot unde am lucrat în țările străine am primit oferte foarte tentante și avantajoase de a rămâne în țările respective. Am refuzat și am revenit în România de fiecare dată, fiindcă sunt un patriot de modă veche și mi-am iubit țara și locul unde m-am născut.


SMA: Ce ați simțit atunci când ați publicat prima carte? Ce sentimente v-au încercat?

IS: Primul volum publicat a fost lansat în cadrul unui spectacol cultural artistic organizat de LSR Filiala Nord Est în dealul Copoului din Iași, la Cercul Militar. Bineînțeles că am fost emoționat cu ocazia acestui eveniment și am răsuflat ușurat când publicul prezent a apreciat și aplaudat cartea și autorul ei. Am fost înconjurat de un public numeros, curios, dar și amator de citit cartea unui ”jurnalist de război”! Am împărțit cărți și autografe, am primit mulțumiri, felicitări și chiar bani de la prietenii care au încurajat continuarea scrierii amintirilor mele. Sentimentul general a fost de mulțumire sufletească, de reușita primului pas și de sentimentul ”bine că am început și am făcut-o și pe asta”!


SMA: Aveți un loc anume unde vă așterneți gândurile?

IS: Da, în biroul meu unde am liniște, iar când lucrez nu mă deranjează nimeni, nici măcar telefonul care este pus pe ”silențios”! Prima carte a fost scrisă în mare parte sub formă de ciorne scrise de mână, conform planului inițial al cărții, dar am abandonat repede sistemul ”manuscris” și lucrez direct pe calculator pentru a câștiga timp la proiectele actuale și de viitor.


SMA: Până la momentul interviului câte volume aveți tipărite?

IS: Până în prezent am publicat cinci volume de proză cu următoarele titluri în ordinea apariției și lansării lor:
1.”Am construit pentru Saddam” – memorialistică despre constructorii români ce au construit în Irak în anii 1984-1989 sub conducerea lui Saddam Hussein și sub stare de război Iran – Irak.
2.”În sudul Caucazului” – carte memorialistică despre constructorii români ce au construit în Armenia ca ajutor umanitar pentru populația sinistrată în urma marelui cutremur de pământ din anul 1988, a războiului interetnic Azerbaidjan-Armenia și a războiului din Nagorno-Karabah. Cartea a fost premiată la nivel național de LSR-Cluj din șapte nominalizări la secțiunea ”Cartea jurnal de călătorie”. În data de 16 mai 2020, în ziarul ”Așii Români”, Filiala Nürnberg din Germania, apărea articolul ”În Armenia cu ieșeanul Ilie Serediuc, alias Ilia Vasilievici” în care autorul jurnalist Dan Teodorescu vorbește despre cartea mea ”În sudul Caucazului”.
3.”Cinci ani în Delta Volgăi” – carte memorialistică ce descrie munca și viața constructorilor români pe fluviul Volga în orașul Astrahan, din Rusia. Cartea este încadrată în categoria ”reportaj literar” de maestrul Al. Florin Țene – președintele LSR la nivel național, în articolul ”Românul Ilie Serediuc, personaj de roman în fostul URSS”, articol publicat de Liliana Moldovan în ziarul ”Așii Români”. În decembrie 2020 și în ediția din 2021 cele trei volume au fost premiate cu ”Diploma pentru roman” și ”Diploma de participare” la concursul ”Armonii Literare” desfășurat la Tg. Mureș.
4.”Anul tigrului de oțel”- cartea mea de suflet
5. ”Constructor în cuibul salamandrelor”, roman memorialistic.
Cele cinci volume au fost publicate și lansate în anii 2020/ 2021 în orașele Iași, București, Brăila, Cluj și Suceava. Despre cele cinci volume scrise și publicate s-a scris mult, iar cititorii le-au apreciat cu cuvinte la superlativ. Mai multe publicații din țară și străinătate au publicat aprecieri: Jurnalul de Israel ”Viața noastră” din 6 ianuarie 2022, articolul ”Constructor și scriitor pe meridianele lumii” autor jurnalista Martha Eșanu, Revista LSR „Nord-Est Cultural” redactor șef Calistrat Robu, ziarul ”Napoca News” autor articol Al.Florin Țene, ziarul ”Vocea Ta” din Nürnberg-Germania – redactor Dan Teodorescu, ”Revista Meridianul Cultural” din Vaslui – redactor șef Prof. Dr. Dumitru V. Marin, revista ”Surîsul Bucovinei” din Vama, jud Suceava – redactor Mugurel Sasu, ziarul ”Așii Români”, ziarul ”Sport Fan Club” și altele. M-am bucurat foarte mult că volumele mele au fost și sunt citite în multe țări ale mapamondului: SUA, Canada, Franța, Germania, Kuweit, Grecia și altele.


SMA: În afară de scris, legat tot de literatură, mai faceți și altceva? Considerați scrisul o meserie din care se pot câștiga bani?

IS: Da, în limita timpului disponibil particip la manifestările cultural-artistice organizate de LSR Filiala Nord Est al cărei vicepreședinte sunt, particip ca redactor la Revista Nord-Est Cultural, am participat activ la manifestările cultural-artistice organizate împreună cu oamenii de cultură din orașele Brăila, orașul Bălți din Republica Moldova, orașul Vaslui, precum și cu elevii și profesorii Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, al cărui elev am fost. Am participat activ la ”Ziua Europeană a Culturii Iudaice”, eveniment organizat și desfășurat de Comunitatea Evreilor și Sinagoga Merarilor din Iași. În februarie 2021 am devenit membru al Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni cu sediul în Canada și colaborez cu Asociația on-line. Colaborez foarte bine și cu ceilalți scriitori prozatori debutanți sau avansați și am scris la solicitarea dumnealor prefața noilor volume. Amintesc doar câteva:
”Un cronicar de elită, între două secole” – cuvânt introductiv la volumul ”În pragul Primăverii” de autor Dan Teodorescu,
”Dante, cronicarul anului 2022” – cuvânt introductiv la volumul ”Civilizația Prezentului”, autor Dan Teodorescu,
”Prozatoarea Vaslica Grigoraș, cercetător al culturii românești” recenzie la cartea ”Evoluția ideilor filozofice la Dimitrie Cantemir” – autor prozatoarea și poeta Vasilica Grigoraș,
”Enciclopedia Iernii” – cuvânt introductiv la cartea ”Semnificații și Mistere în zilele iernii Astronomice” autor în debut, inginerul Solo Rotenstain din Iași.
Cred că din această meserie de prozator se pot câștiga bani, dar foarte puțini. Eu am investit bani în cărțile mele și am recuperat foarte puțin. Activitatea LSR Nord Est este susținută de Cercul Militar Iași din cotizațiile anuale ale membrilor săi și din mici sponsorizări și donații a unor persoane care vor să rămână în anonimat și nu doresc publicitate. Primăriile orașelor ori guvernul nu au acordat niciun ban pentru activitățile culturale. Cel puțin până în prezent! Marii scriitori ai timpului trecut își susțineau singuri această activitate culturală sau primeau sponsorizări din diferite surse. Nu vorbim aici de activitatea jurnalistică și ziariști care au alt mod de abordare a problemelor financiare și alte surse de finanțare.


SMA: La care editură v-ați tipărit cărțile și de ce o considerați preferata dumneavoastră?

IS: La fel ca și mine, mulți autori de cărți tipăresc cărțile și revistele la editura PIM din Iași din mai multe considerente: editura are un colectiv de oameni foarte pricepuți și serioși, respectă termenele angajate prin contracte, firma dispune de mașini performante de editare, ultramoderne, dirijate prin calculator. Tehnoredactarea la primul meu volum de debut a fost întocmită de editură, iar pentru coperți au sugestii foarte bune. Eu am preferat această editură deoarece avea prețuri foarte bune iar sediul se află în apropierea locuinței mele.



SMA: Participați la evenimente sau cenacluri literare? Sunteți membru al vreunei asociații sau uniuni de creație din Romania sau din afara țării?

IS:
 Sunt membru al Ligii Scriitorilor Români
 Vicepreședinte al LSR Filiala Iași Nord-Est
 Membru al AJRP cu sediul în Canada
 Redactor la revista ”Nord-Est Cultural”
 Colaborator cu Cercul Militar Iași, Uniunea Creatorilor Profesioniști și UZPR


SMA: Se scrie mult și lucrul acesta îl cunoașteți și dumneavoastră! Există piață de desfacere în România? Cărui segment de public vă adresați?

IS: Există piață de desfacere în România, dar consider că este foarte slabă. Astăzi sunt cărți expuse la vânzare peste tot: în supermarketuri, în mall-uri, în magazinele de papetărie, la chioșcurile de ziare și țigări, etc. În limbaj comercial putem spune că ”marfă” este, dar este greu vandabilă. Am încercat să vând cărți prin Centrul de Librării București, dar oferta lor a fost derizorie și am renunțat. Am încercat prin chioșcuri stradale și s-au vândut foarte puține exemplare. Am donat foarte multe cărți la prieteni, cunoștințe, Bibliotecii Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” din Suceava, colegilor de liceu și facultate. Cărțile mele se adresează zecilor de mii de oameni, muncitori constructori, ingineri, maiștri și specialiști care au lucrat și colaborat cu mine pe șantierele din lume, dar și tuturor constructorilor, mecanicilor și specialiștilor din industria construcțiilor și a investițiilor în construcții.


SMA: Sunteți un scriitor consacrat! Unde vă pot găsi cititorii activitatea literară și de unde vă pot cumpăra cărțile?

IS: Cărțile mele pot fi cumpărate direct de la mine prin comandă telefonică, Facebook și mail, cu plata la primirea coletului, deocamdată. Suntem în căutarea și a altor sisteme de desfacere.


SMA: Este scrisul o formă de eliberare emoțională a sufletului? Vă simțiți împlinit la finalul oricărui manuscris?

IS: Desigur, tot ce am scris mi-a creat stări emoționale foarte puternice. Cartea mea de suflet ”Anul tigrului de oțel” mi-a creat o stare deosebită în suflet prin amintirile despre bunici, părinți, colegii de școală, de liceu și facultate, colegii de internat, colegii de cămin la Iași, dascăli, profesori și alte rude apropiate și cunoscuți. Am rămas fără grai și am izbucnit în plâns când am primit prin poștă o scrisoare de la învățătoarea mea din clasa I-a, cea care mi-a pus creionul și tocul cu cerneală albastră și peniță în mână și m-a învățat să scriu și să citesc. Nu mai știam nimic de dânsa și iată că, după ce a citit cartea mea, a făcut un efort imens la vârsta de 88 de ani să pună pe hârtie emoțiile nebănuite ale regăsirii elevului ei preferat și premiant în toți anii, ajuns scriitor. Începutul scrisorii era așa: ”Scumpul meu prieten, am încercat ca să-ți scriu câteva rânduri…”. O scrisoare foarte emoționantă, care conținea și câteva fotografii vechi cu dânsa, o fată înaltă și foarte frumoasă, absolventă a Liceului Pedagocic și cu mine, un prichindel speriat, în clasă cu ceilalți copii – prima promoție a învățătoarei!! Ce pot să spun? Am avut parte de o descărcare emoțională unică și foarte intensă la finalul fiecărui volum!


SMA: Cum vă alegeți temele sau ele vă aleg pe dumneavoastră?

IS: Apar uneori momente în viață când încerci să faci inventarul anilor și a timpului trecut în mare viteză pe lângă tine. Personal, am făcut acest inventar cu ani în urmă și am hotărât să pun pe hârtie absolut tot ce am făcut în viață. Debutul ca scriitor l-am descris mai înainte. A durat mai mult timp până am început, dar apoi temele au venit una după alta și, în doi ani, am scris, editat și lansat cinci volume pe care le-am prezentat. Pe aceste teme le-am ales eu, dar sunt și alte teme care mă aleg ele. Sunt acele teme pe care le scriu la cererea prietenilor și colegilor scriitori.


SMA: V-a trecut prin minte, vreodată, să renunțați la scris? Și dacă da, ce v-ar fi determinat?

IS: Abia mi-am ascuțit penița tocului! Niciun gând nu a apărut vreodată să renunț la scris!


SMA: Considerați necesară întroducerea în manualele de literatură a poeziei și prozei contemporane?

IS: Părerea mea este că da, este necesară, dar cu o selecție foarte atentă a textelor și autorilor.


SMA: Ce mesaj aveți pentru tinerele talente?

IS: Mesajul meu este: SCRIEȚI, SCRIEȚI, SCRIEȚI! Scrieți proză, poezie, teatru, epigrame, povești pentru copii, poezii și cântece pentru cei mici! Alegeți subiecte din natură, din viața animalelor, din viața voastră de zi cu zi, din întâmplări petrecute în vacanțe, în concedii la mare și la munte, în drumeții și excursii prin alte țări, la monumentele istorice ale neamului românesc! Numai prin scris veți vedea orizontul, veți invăța istoria neamului și a lumii, veți cunoaște geografia lumii, a uscatului și apelor.


SMA: Ce proiecte de viitor aveți?

IS: Ca proiect în lucru am cartea ”Călător prin Europa și Asia”, din care primul volum va descrie cinci țări din cele peste 25 pe unde am umblat. El va apărea către sfârșitul anului 2022, iar celelalte două vor apărea în anul viitor. Iar ca proiect de viitor am în lucru culegerea de informații și documentare pentru cartea ”Iubirea mea-Elada”. Mai am și alte proiecte secrete, dar vor fi dezvăluite mai târziu.


SMA: Perioada tumultuoasă prin care trecem v-a afectat în vreun fel activitatea literară și dacă da, în sensul pozitiv sau negativ?

IS: După cum vedem, veacul XXI a venit cu multe noutăți pe care mulți dintre noi nu le-au anticipat. Din păcate, noutățile nu sunt binevenite pentru majoritatea omenirii. Să sperăm că cei care conduc lumea vor evita un război atomic, bacteriologic sau chimic. Activitatea mea literară nu a fost influențată deocamdată, dar trebuie să fim foarte atenți la evenimentele care vor apărea mai departe când se vor declanșa mișcări masive ale maselor de oameni nemulțumiți.


SMA: La final de interviu, vă rog, lăsați un gând pentru cititori!

IS: Numai gânduri bune pentru toată omenirea și pentru cititorii mei! Păstrați-vă calmul, liniștea și rațiunea, nu uzați de forță și nu încurajați violența și nici dezordinea!


Sibiana Mirela Antoche,
jurnalist, membru U.Z.P.R.

Facebooktwitterby feather