Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Sabrina Aiacoboaie, meritul și răsplata frumuseții în serile Festivalului Național concurs de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023

Sabrina Aiacoboaie, meritul și răsplata frumuseții în serile Festivalului Național concurs de Folclor „Benone Sinulescu”, Buzău, 17-18 iunie 2023

Știți dumneavoastră ce locuri și ce oameni cu miruire de rai și scânteie de genialitate sunt Botoșanii din Țara de Sus și botoșănenii ei?! Știți, cum să nu știți?! N-ar fi român acela care n-ar ști…!

Ei, dar să coborâm din istoria ieșită, uneori aruncată, din timp și să fim oaspeții, martorii, chiar făuritorii istoriei ce se clădește azi. Politica o lăsăm la o parte, e ceea ce-ar putea să ne intereseze cel mai puțin în contextul cărții de față, mai ales că politica de ieri și de azi, una și aceeași, a scris-o foarte interesant, exact, memorial și anticipativ Caragiale. Să scoatem din rădăcină buruiana politică, să culegem flori și să adunăm roade, că e și mai practic și mai frumos.

Dintre flori, iat-o pe botoșăneanca fermecător de frumoasă și mirabil de înzestrată cu talent vocal muzical, Sabrina Aiacoboaie; dintre roade, iată-le, cântecele ei și răsplata: premiul al II-lea, categoria a doua (12-16 ani), obținut la cea de a cincea ediție (Buzău, 17-18 iunie 2023) a Festivalului concurs Național de Folclor „Benone Sinulescu”.

Mult sau puțin, cum ar spune Delavrancea, floarea aceasta de fată botoșăneancă frumoasă și hărăzită la ospățul melosului popular voievodal al Bucovinei voievodale agonisite cu dragoste și jertfă pe moșie moldoveano românească, dar sfărâmată bucăți și împărțită ca pradă celor ce din pradă au apărut pe lume și cresc  până li s-o usca pământul la rădăcină și-or pieri, este raza de soare răsărit acolo unde pentru neamul românesc a fost sortit să răsară soarele chiar și pe furtună și întuneric.

Ce frumos că toți copii lumii sunt frumoși, dar ce minune că dintre ei, copiii României sunt cei mai frumoși – priviți-o pe Sabrina și să vedem dacă aveți argumentul să contraziceți aceasta…! Ce sublim că toate glasurile copiilor lumii sunt magice, dar ce misterios că dintre ele, cele ale copiilor României sunt simfoniile zânelor și odele voinicilor – ascultați-o pe Sabrina și să vedem dacă nu tăceți, și lăsați sufletul să vorbească…!

Sabrina Aiacoboaie dacă nu ar fi existat, acum șaisprezece ani tot ar fi venit pe lume un alt plod asemenea de frumos și asemenea de talentat, căci azi, locul al doilea la festivalul concurs de la Buzău, categoria de vârstă a Sabrinei nu ar fi mai trebuit să se acorde, locul acesta, la a cincea ediție a festivalului, numai și numai Sabrinei potrivindu-i-se – dacă ar fi fost posibil un tandem pentru locul întâi, Sabrina ar fi meritat să mai urce o treaptă…!

Pe mine, Sabrina m-a cucerit ireversibil – pe oricine cucerește această superbă artistă adolescentă de la Botoșani, dacă este om cumsecade și iubește să trăiască estetizat viața sa sufletească…!

Ea s-a întors acasă cu premiul oferit de juriu, dar noi, spectatorii primim pe viață premiul de bucurie, plăcere, admirație pentru copiii noștri ai tuturor, frumoși cum îi dăruiește Dumnezeu și educați cum îi creștem noi – n-am putea spune ce-ar putea să însemne între fictiv și destin ceea ce noi lăsăm mintea și inima să creadă că este refugiul lor: norocul…!

Sabrina are talent, are frumusețe, dar și muncește – se cunoaște aceasta –, și își pune în lumină frumusețea prin conduită, fără teatralitate patetică în exprimarea scenică și atitudinea cu oamenii din jur, copii ori maturi, îndrumători, mentori, spectatori, presă și așa mai departe, prin portul popular superb și autentic…, prin tot…!

Ce alt premiu, afară de cel al juriului și al celor care îi sunt deja fani, să își mai dorească?! Ce alt premiu să ne mai dorim de acum noi, cei care deja îi suntem fani?!

(Aurel V. ZGHERAN)

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterby feather