SĂRUTUL – DARUL IUBRII
„Patria sufletului este iubirea” (Gogol)
Sărutul a fost, este și va dăinui ca cel mai nobil și mai profund sentiment de manifestare a iubirii dintre două persoane cu aceeași amplitudine a stării sufletești și în același moment, ca o contopire a inimilor în intensitatea bucuriei. Acestui sentiment de dăruire și cinstire spirituală i-a fost atribuită o zi internațională, spre a fi sărbătorit: 6 Iulie – Ziua Internațională a Sărutului.
Se poate spune că Sărutul este o sărbătoare a mondenității, născută în 2006, Marea Britanie, care a crescut, s-a emancipat și a depășit granițele regatului britanic, devenind preferința de celebrare a tinerilor din întreaga lume. Această sărbătoare este o oportunitate pentru tinerii îndrăgostiți în a fi împreună, a-și declara iubire sinceră și a-și oferi cadouri, imprimând sărbătorii și o caracteristică de marketing. Știind că „scopul scuză mijloacele” și orice declarație de iubire este însoțită de un sărut, celelalte ingrediente folosite la celebrarea iubirii prin sărut, nu mai contează, indiferent cât de multe și costisitoare ar fi. Scopul sărutului este în declanșarea unor stimuli responsabili de conexiunile neuronale în producerea hormonilor fericirii – endorfinele.
Fericirea omului este strâns legată de cel mai important hormon cerebral – endorfina – un adevarat drog natural, dar nu singurul „vinovat” de producerea sentimentului cel mai plăcut. Fericirea este produsă de patru neurotransmițători: dopamină, serotonină, oxitocină și endorfine. Cheia succesului constă în prioritizarea acestor substanțe chimice, care produc o varietate de efecte de beatitudine asupra stării de spirit. Sărutul declanșează producerea acestor stimuli neuronali, în cascadă de impulsuri, care eliberează un amestec de hormoni: dopamină, serotonină, oxitocină și endorfine.
Dopamina stimulează dorința și reglează stările de spirit: comportamentul, somnul si cunoașterea.
De asemenea, dopamina se află în strânsă legătură cu motivația și recompensa, participând în procesul de luare al deciziilor precum și în creativitate. Mobilizați neuronii, dragi condeieri, să producă dopamină!
Serotonina este hormonul stării de bine și apare atunci când ne simțim importanți.
Creșterea nivelului de serotonină poate fi stimulat prin amintirea evenimentelor plăcute deoarece prin intermediul acestora sunt înlăturate gândurile negative. De asemenea, lumina acționează prin stimularea producției de vitamina D, care amplifică secreția serotoninei, iar exercițiile fizice favorizează producția acestei substanțe chimice dacă sunt exersate de plăcere, nu din constrângere.
Oxitocina este hormonul intimității și al sărutului.
Numită și substanța îmbrățișăriii sau hormonul dragostei și al atașamentului, secreția de oxitocină este cu atât mai mare, cu cât relația este mai profundă. Manifestările de tandrețe, mângâierile, îmbrățișările, vorbele afectuoase, determină creșterea cantității de oxitocină. De câte ori stabilim o conexiune cu cineva, entitate, om, divinitate se produce secreția de oxitocină. Dacă atingem sau mângâiem pe cineva, de asemenea se produce molecula fericirii – oxitocina.
Endorfinele scad percepția și intensitatea durerii. Unele endorfine sunt responsabile de diminuarea stresului. Din punct de vedere chimic, endorfinele au structura de proteine complexe, iar rolul acestora este de analgezic, vizând suprimarea durerii. Efectul de calmare a durerii este puternic, iar rezultatul este o stare de relaxare, de fericire. Există stimuli speciali, care declanșează secreția internă a acestei substanțe: expunerea la lumină, durerea, condimentele din mâncăruri, stresul sau râsul.
Adrenalina este o endorfină produsă prin practicarea sporturilor extreme, sau acțiuni care sunt dincolo de zona noastră de confort.
Beneficiile medicale ale săritului este reglarea tensiunii arteriale și reducerea nivelul de cortizon – hormon al stresului. Sărutul contribuie la îmbunătățește sistemul imunitar şi reduce reacţiile alergice.
Deşi interpretăm, de obicei, sărutul ca pe o formă de afecţiune şi, de cele mai multe ori,
Sărutul este o formă de manifestare sentimentală, perceput de oameni în context romantic şi senzual, dar el poate fi şi un semn de respect, prietenie, salut și admirație. Manifestat verbal, sarutul este un simbol al reconcilierii și intențiilor pacifiste sau chiar un mod de a transmite starea de bine.
În context religios, faţă de diferite obiecte de cult, sărutul exprimă devotament şi evlavie. Este o înălțare spirituală, echivalentă cu starea de plutire.
Sărutul ca manifestare culturală, este prezent în foarte multe opere de artă, cel mai frecvent întalnit fiind prin arta scrisului – poezia și proza. Un loc important îl ocupă sărutul în pictură și sculptură.
Constantin Brâncuşi a exprimat această formă a afecţiunii umane în seria de sculpturi „Sărutul”, precum şi în lucrarea monumentală „Poarta Sărutului”.
*După cum este benefic și plăcut sărutul, ziua lui ar trebui să fie zilnic.
Terapia prin sărut nu costă bani, ci sentimente, la îndemâna oricui.
Sărutul este darul iubirii și al vieții, deoarece „unde dragoste nu e, nimic nu e”.
*Sursa de documentare: Internet
*6 Iulie – Ziua Internațională a Sărutului
Maria Filipoiu
![Urmareste-ne pe Facebook Facebook](https://armoniiculturale.ro/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/48x48/facebook.png)
![Distribuie pe Twitter twitter](https://armoniiculturale.ro/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/48x48/twitter.png)
![feather](https://armoniiculturale.ro/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/icon.png)