Cartea intitulată „Exerciții folosofico-sociologice (cu și fără tentă politică) – vol. I” a eseistului și jurnalistului maramureșean George PETROVAI – noua apariție editorială ce-i poartă semnătura – poate fi considerată, ca de fiecare dată, o carte eveniment. Și acest lucru îl afirmăm cu maturitate și în deplină proprietate asupra cuvintelor. În contemporaneitate, sub așa-zisa stare de „libertate de exprimare”, nu se află altceva decât intenții ori fapte malefice, care oprimă și îngrădesc de fapt libertatea, care restrâng liberul arbitru, care nu conduc în final la nimic constructiv pentru noi ori pentru semenii noștri.
Rarisim vom putea identifica un om capabil să se exprime asupra unor probleme de o gravitate cutremurătoare, cu o atât de înaltă erudiție și acribie pentru cuvântul scris, așa cum este jurnalistul George Petrovai. Analizele sale sunt operații chirugicale de foarte mare finețe și acuratețe, care au menirea de a exciza și exorciza răul, de a îndrepta pe cât posibil lucrurile sau măcar de a deschide ochii celor care nu vor sau nu mai au puterea să vadă starea de fapt în care se scufundă planeta.
Globalismul, războaiele, pandemiile, toate aceste rele – create/ iscate și nu venite din neant – au ca intenție finală decimarea populației globului, dispariția de rase, popoare, națiuni și, de ce nu, migrarea omenirii către alte orizonturi din univers, sub hegemonia liderilor noii ordini mondiale. Sună, desigur, a teoria conspirației, dar realitatea trăită zi cu zi de fiecare dintre noi ne face să resimțim mai acut acest sentiment.
Lecturând eseurile lui George PETROVAI, îi vei redescoperi erudiția, multe dintre ideile sale fiind extensii ale unor idei filosofice care au marcat devenirea umanității. Marile lecturi ale unui om educat – J. P. Sartre, A. Camus, I. Kant. A. Schopenhauer, A. Comte, Fr. Herzberg, Fr. Nietszche și mulți alții – sunt prezente prin ideatica profundă pe care gânditorul George Petrovai le expune în cartea sa, punându-și amprenta asupra stilului său scriitoricesc, căpătând inclusiv nuanțe profetice.
Temele sunt variate, printre tematicile cu tentă pamfletico-politică, își fac loc și teme de un idealism inefabil, pe care cititorul le va descoperi, fără rezerve. Dacă i s-ar cuveni pe drept o sintagmă care l-ar defini dintre toate titlurile eseurilor din propria-i carte, atunci am putea spune că George Petrovai reprezintă „Curajul de a fi oameni prin stăruitoarea susținere a adevărului”.
Recomandăm cartea jurnalistului și eseistului maramureșean, ca pe un duș scoțian, care are puterea de a scutura din temelii și de a trezi la realitate, așa cum este ea, cu adevărul sau neadevărul ei, cu bunele sau cu relele ei. Să nu uităm nicio clipă să apreciem la adevărata lor valoare pe cei care au curajul de a rosti cu glas tare adevărul, neluând în calcul nicio clipă posibilele consecințe asupra lor, ci doar serviciul pozitiv, în ultimă instanță, pe care îl pot face altora.
Mulțumim, George PETROVAI, pentru românismul tău, pentru dragostea și râvna pe care o pui clipă de clipă în slujba binelui general! AVE!
Gheorghe A. STROIA
by