„Într-un dialog cu Bianca Vlad, pentru alcătuirea unui interviu destinat publicației „Matca”, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României concluzionează just și adevărat, dar plasticizat în felul admirabil de a se exprima, al Alteței Sale Regale: „România este o mină de aur pentru surprinderea unor imagini captivante.”!
Nu vom putea restrânge în această acuarelare textuală o prezentare cuprinzătoare a realizărilor Principesei în toată consistența lor de valoare, deplin circumscrise afirmației de mai sus. Dar, cu beneficiul informațiilor riguros oferite de Alteța Sa Regală, de folos și spre interesul nostru organizate explicit în interviu de către realizatoare, tabloului eseistic de față, ce poate fi reeditat mai aplicat printr-o documentare punctuală și o reprezentare fotografică dintr-o vastă galerie de fotografii artistice, documentare și profesioniste, cu o spicuire orientativă a ceea ce a făptuit cu suflet, pricepere, dragoste și talent Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României, întru sprijinul cauzelor umanitare și cultivarea vocației Sale artistice cert afirmate și dovedite, spre binele sufletesc al celor ce se ospețesc cu splendorile artei.
„Ultima expoziție vernisată la București a Alteței Sale Regale a debutat cu un album fotografic publicat la Curtea Veche Publishing, «Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex» care explorează moștenirea industrială a României. Dar preocupările Alteței Sale nu se opresc aici, acordând un interes deosebit temelor sociale, precum educația de mediu, alfabetizarea copiilor sau rolul femeii în societate, cărora le dedică inițiative și proiecte în care se implică profund, în speranța că fiecare efort și activitate întreprinsă va contribui la bunăstarea țării și a românilor.” (Bianca Vlad). Cartea este bilingvă, titlul în engleză fiind: „Of Stone and Steel. A Voyage into the World of Urbex”.
Cu mulțumiri cuvenite, deschidem astfel oglindirea prescurtată a tabloului proiectelor laborioase și faptelor în act ale Alteței Sale Regale, pe care însăși propria-i descriere o prezintă: „Înainte de toate, sunt un om care aparține artei.”.
Începutul datează din chiar întâile zile ale primei veniri pe pământ românesc, alături de Alteța Sa Regală Principesa Margareta (titulatură regală de atunci), în 1990, de când începe să participe împreună cu Principesa Moștenitoare, la consolidarea secretariatului Majestății Sale Regelui Mihai, iar apoi la proiectele Fundației Regale Margareta a României, ca vicepreședinte, contribuind la „identificarea unor proiecte majore, în campanii de strângere de fonduri în Statele Unite, precum și de ajutor umanitar, înlesnind promovarea activității Fundației pe scena internațională.” (citat din interviu).
Întru sprijinul celor afirmate de către Alteța Sa Regală Principesa este menționabilă scrierea unei colecții de cărți pentru copii, publicate în 1995, la București. Sumele obținute din valorificarea acestor cărți au fost donate Fundației pentru întrajutorarea copiilor.
Prima expoziție fotografică a Alteței Sale Regale Principesei Sofia a fost vernisată în vara anului 2011, la Castelul Tronjoly într-un sat breton din apropierea localității de domiciliu, de atunci, a Principesei. În scurt timp, fotografiile expuse, în număr de 50, reprezentând peisajul rural și coasta bretonă, sunt văzute și apreciate de 15 000 de vizitatori, succesul fiind înlesnit și de un festival folcloric local și un târg de carte. Vrednic de amintit în legătură cu aceasta este faptul că una din fotografii a apărut pe coperta unei reviste din Bretania, în 2013.
Triumful, firește, înaripează, conferă încredere și pasiune…! Ceea ce nu lasă loc de excepție nici în ce o privește pe Alteța Sa Regală…! Încât, prezența Sa publică nu doar continuă, ci își și croiește un drum progresiv valoric, cu publicări fotografice în altă revistă, iar de acum înainte, galerii internaționale de la Paris, SUA sau Japonia vădesc interesul tot mai consecvent pentru creația fotografică artistică, a Principesei.
În arta profesionistă și prestgioasă, prezentul este cel mai nesigur postulat, dinamica succesului transbordându-l în cel mai scurt provizorat, astfel că, în ce o privește pe Alteța Sa Regală Principesa Sofia, nu putem fi la zi cu știrile despre ultima realizare expozițională și evenimențială în același timp. De aceea, fixând totul până în momentul alcătuirii textului de față, spunem că până azi a vernisat 26 de expoziții în Europa și nu numai. În 2016, pe seama unei expoziții din Dubai, i s-a conferit titulara Premiului Internaţional Kotinos pentru Excelenţă în Arta Fotografică, acordat în colaborare cu Philanthropy International Organisation și Saned International.
În România, primele expoziții conținând o colecție de fotografii cu peisajele și coasta bretonă s-au organizat în 2017, la București. În deschidere, Principesa a prezentat o serie de cărți poștale, pe aceeași temă, sub genericul „Ultramarine”, încredințată pentru publicare Editurii Curtea Veche Publishing.
Stabilindu-se din 2018 în România, Alteța Sa Regală Principesa instituie un portofoliu de creații fotografice oglindind viața românească în diverse etape istorice, cotidianul, ramuri, zone, mediul înconjurător, culturi, tradiții, spiritualitate religioasă etc…
„De peste 150 de ani, membrii familiei mele, cu precădere femeile, au adus contribuții semnificative atât în patronajul și susținerea artelor, cât și ca artiști. În prezent, continui să duc mai departe această tradiție de familie, punându-mi arta fotografică în slujba țării mele și devenind parte din comunitatea artiștilor români care glorifică frumusețea României, istoria și cultura sa, precum și abilitățile sale nenumărate și potențialul enorm de dezvoltare.” (citatul, preluat din interviul susnumit este și edificator și exponent de certitudini, reprezentând însăși cuvântul Principesei).
Un proiect-umbrelă creat în 2017 de către Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României, cu genericul „Celebration”, vizează și argumentează exact precizările desprinse din citatul de mai sus. El îmbuchetează teme diverse și complexe în albume și expoziții oglinditoare a României larg cunoscute ori mai puțin sau deloc, până acum.
Toate aceste prețioase realizări profesionist artistice și nedezis, putem spune, patriotice, se adresează tuturor iubitorilor de emoții vizuale, din țară și de pretutindeni. Polonia, de exemplu, este ungherul de Europă beneficiar al acestei oferte de suflet din partea Alteței Sale Regale. Expoziția organizată în această țară a însuflețit atenția unui public vizitator numeros, constituit în primul rând din studenți care nu cunosc încă România, o țară considerată de către ei, până acum, o simplă coordonată geografică într-o lume vastă, complexă și interesantă – totul se însuflețește cognitiv și afectiv, pentru oricine, din momentul vizitării expozițiilor fotografice ale Principesei…!
Un album fotografic, al Principesei, primul și de referință, este cel denumit „Mănăstirea română”, un adevărat ceremonial vizual fotografic înscris în notă elogiacă pentru comunitățile spirituale ale României / The Romanian Monastery. Celebrating Romania’s Spiritual Communities, un izvor document privind viața întru totul deosebită din așezămintele de spiritualitate creștină ale mânăstirilor din România. Splendidul eveniment livresc a fost organizat în octombrie 2021, an însumat lugubrului timp ce-a zguduit lumea din cauza pandemiei de Covid-19.
Urmează, în vara anului 2022, când orizonturile planetei erau încă și mai roșii din pricina pericolului de la răsărit suprapus cu pandemia, o expoziție fotografică, la București, înfățișând superbitatea în toate coordonatele de identitate istorică, artistică, socială, culturală, tradițională, cotidiană, religioasă, laică, socială, peisagistică…, între ele tradițiile maramureșene de Paști reprezentând un orizont tematic desăvârșit prin interesul suscitat pentru cunoașterea extinsă a propriilor miraje ale vieții sufletești a societății românești tradiționale.
De asemenea, în 2022, Principesa este solicitată să fotografieze Domeniul Regal Săvârșin pentru Calendarul Regal 2023, douăsprezece astfel de fotografii fiind integrate în acest calendar destinat românilor din țară și de pretutindeni.
Ultima expoziție fotografică a Alteței Sale Regale Principesa Sofia a României, fixând ca moment terminus nu o biografie, ci data la care punem final acestui text, a fost organizată în octombrie 2023, la București. În fapt, este vorba despre vernisajul, alături de colaboratorii Principesei, al unei expoziții „multimedia cu tematică istorică, culturală și industrială, centrată pe explorarea urbană și rurală” – preluăm în citat, pentru exactitate, informația redată în interviul de la publicația „Matca”. În deschiderea evenimentului, Principesa a lansat și albumul fotografic „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex”, un periplu, cum titlul o spune, în universul Urbex, apărut la Editura Curtea Veche Publishing.
Neuitând să prezint încă o dată prețuire și mulțumire publicistei de la „Matca”, Bianca Vlad, căreia îi datorez știrea în detaliu din care decurge baza documentară a eseului de față dedicat Alteței Sale Regale Principesei Sofia a României, îl închid cu reafirmarea neclintitei iubiri în valorile Familiei Regale a României și a încrederii în importanța restauratoare a formei de guvernământ a Monarhiei Constituționale.
Aurel V. Zgheran


