„Iubiți și buni prieteni, bun găsit!”
Prin amabilitatea poetului Corneliu Șerban, am ajuns în posesia unei cărți semnate de Cristian Petru Bălan, nume pe care nu-l cunoșteam. Curios din fire, am căutat și, spre marea mea surprindere, am aflat că autorul este sibian. Și nu unul oarecare…
S-a născut în orașul de pe Cibin, la 27 iunie 1936, fiu al lui Tănase Bălan, profesor, și al Margaretei, născută Vasilescu, învățătoare. Studiile liceale le-a urmat la Liceul „I.L. Caragiale” din Ploiești. Prin ce împrejurări a ajuns acolo? – fiind coleg cu viitori scriitori importanți (Bujor Nedelcovici, Corneliu Șerban, Mihai Negulescu. Tot acolo, Nichita Stănescu era într-o clasă mai mare.) Sibianul nostru și-a continuat apoi studiile la Facultatea de Zootehnie din București și ulterior la Universitatea bucureșteană, urmând Facultatea de română-istorie. Timp de 26 de ani a fost profesor gradul I la diferite școli prahovene. În 1985 a plecat din țară ilegal și după cca un an de ședere în Austria, în 1986, a ajuns în Statele Unite. La vârsta de 50 de ani, a avut tăria să ia viața în piept într-un mediu total străin, înscriindu-se la Colegiul „Harry S.Truman”din Chicago, rămânând mai departe asistent la același colegiu unde a lucrat cu studenții străini în special. Concomitent, a fost profesor de limba română la Institutul de limbi străine „Berlitz” și apoi ca traducător la Compania „Floral Transworld Delivery” din Downers Grove, Illinois, iar ulterior la Societatea Americană de Telefoane Internaționale „FoneTel” din Chicago și editor la Societatea Misionară Română din Wheaton, Illinois.
După ce a locuit, succesiv, în Sibiu, Râu de Mori (Hunedoara), Ceptura de Jos-Prahova, București, Ploiești, Boldești-Scăieni, Prahova, Gloggnitz (Austria), Chicago, Wheaton, după pensionare, s-a stabilit în Glen Ellyn , Illinois. Este căsătorit cu Dorina (n. Chivulescu), cosmetician-estetician, și au două fiice șef de promoție universitară, Codrina și Ozana, precum și doi nepoței româno-americani.
Cristian Petru Bălan este poet, prozator, dramaturg, editor și artist plastic (sculptor și pictor), membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, al Academiei Americano-române de Științe și Arte și al Academiei Româno-australiene. A publicat numeroase cărți de proză și poezie, din care menționăm romanul de succes „Dincolo de curcubeu” (roman politic și religios), „Amplificările tăcerii” (poeme), „Viața lui Iisus” (secvențe istorice și cronologice), „Dicționarul partidelor politice din România ”, „Dicționarul criminalilor politici comuniști din România ”, „Un dicționar al eroilor căzuți victime ale comunismului din România”, „Stropi de rouă (poezii pentru copii)”, „Visuri cosmice” (versuri), „Cioburi de cristal (maxime și cugetări)”, „Vagabond pe mapamond (jurnal de călătorii”, Teatru (Ispită și virtute, Neprihănitul Iov), Scenarii de film („Geniu sublim/ Viața lui Mihai Eminescu” și „Disperați la bord„ scenariu în engleză), „Zborul destinului” (roman), „Oaspeții din Elizeu” (roman), „Stindarde transparente” (poeme), plus o absolut originală „Enciclopedie a tuturor imnurilor de stat ale țărilor lumii”), un studiu-premieră mondială, însoțit de un CD) și multe, multe altele cărți.
În țară, a colaborat la ziarele ”România literară”, „Flacăra”, „Magazin”, „Magazin istoric”, „Telegraful Român”, iar în SUA la „Datoria românească” (ziar înființat cu N. I. Manolescu, la Chicago, care a apărut până la decesul ziaristului Manolescu; la „Meridianul românesc” din California (unde era și în redacția ziarului), la „Romanian Tribune” din Chicago.
Cristian Petru Bălan a înființat prima emisiune de televiziune pentru românii din Chicago, numită „Suflet românesc”, contribuind la emisiunea literară radiofonică „Mândră Românie”…
Personalitate polivalentă, C.P. Bălan a realizat sculpturi și picturi laice ori religioase, precum prima copie a „Statuii Libertății” din America, busturile lui Mihai Eminescu și Veronica Micle în bronz, bustul lui Teodor Diamant, la Scăieni, bustul președintelui Truman, pentru Colegiul „Truman”, portretele lui Eminescu și ale lui Karl Renner, în Austria, icoane pentru biserici ș.a.
La puțin timp de la împlinirea vârstei de 70 de ani (acum are 85 de ani, n.n.), acest sibian de vază cu care Sibiul se mândrește, dar descoperit de noi atât de târziu, își continuă activitatea și am considerat bine venită această scurtă prezentare utilă și necesară celor care cândva vor îndrăzni să alcătuiască un dicționar exhaustiv al personalităților locale (adevărate. nu….inventate! Dicționarul Wikipedia vine și el cu multe alte completări în plus).
Pentru încheiere, mi se par potrivite cuvintele marelui Will, pe care le-ar putea rosti acum Cristian Petru Bălan: „Iubiți și buni prieteni, bun găsit!” / Răbdarea n-o să vă răpesc cu baliverne (…). Oricum, din altă lume vin – din țara/ În care înflorește veșnic primăvara…”
- I. Dobra
(„Tribuna”, Rubrica „Actualitate”, pg. 11, joi 7 nov. ’16)
FOTOGRAFIA DE MAI JOS: „Maternitatea din Sibiu” unde s-a născut scriitorul Cristian Petru Bălan
by