Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Vlad și Sara Pascu neînvinși azi, deși nu au primit premiile cele mari, se vor întoarce mâine și vor fi victorioși

Vlad și Sara Pascu neînvinși azi, deși nu au primit premiile cele mari, se vor întoarce mâine și vor fi victorioși

Vlad, de șaptesprezece ani și Sara, de zece, sunt două flori, una de bujor și cealaltă de garofiță, înflorite pe tulpinile fragedelor vârste la care se despică mugurii pădurii spre-a izbucni în flăcări verzi frunzele și-n miliarde de miliarde de culori buchetele-nmiresmate ale primăverii…!

Frați din părinți, interpreți aspiranți de melos popular din har și destin, Vlad și Sara Pascu sunt doi copii frumoși între frumoșii vlăstari ai Buzăului celui în care legenda cântecului fermecător de frumos e zidită la temelia spirituală de peste jumătate de veac în urmă și până în veacul veacurilor, de către zeul de la fereastra veșniciei, Benone Sinulescu.

Deși nu au cucerit laurii podiumului la cea de a cincea ediție a Festivalului Național Concurs de Folclor „Benone Sinulescu” (Buzău, 17-18 iunie 2023) ei au cucerit soarele de pe cer și l-au coborât în lavă de aur asupra inimilor celor ce i-au audiat și privit la spectacolele de preselecție și concurs. Nu puteau primi toți candidații premii supreme, un festival concurs nu trafichează acte de bunăvoință unitară, ci trece prin sită fiecare moment de prestație artistică, al fiecărui concurent, iar chiar și o infimă diferență de notă instituie un clasament.

Că valențele artistice ale fiecărui copil au fost în unele cazuri determinate de unele cauze ce nu țin exclusiv și definitoriu de valoarea vocală, ci mai degrabă de puterea emoției, de intimidare, de o anume stare tensionată, o neșansă de moment, un gest necontrolat, o notă falsă, o alegere neadecvată a piesei interpretate și în consecință o interpretare mediocră vocal, un vers de cântec uitat, o dicție fără acuratețe din numeroase motive și așa mai departe, e un fapt cât se poate de posibil.

Nimeni nu poate contesta și nu poate să nu fie de acord că acestea toate pot fi niște tare de moment, ce se pot înlătura la un concurs următor, astfel încât premiile de mâine să le surâdă pierzătorilor de azi, iar câștigătorii de azi să alunece la rându-le, din nefericire, în cursa întinsă de amintitele slăbiciuni omenești ce pot surclasa și starurile, nu o dată-n viață.

Cine îi cunoaște pe frumoșii frați artiști Vlad și Sara Pascu, elevi pregătiți competent, cum știm, cu dragoste, implicare emoțională, totală dăruire și asumare a profesoarei Flori Popescu, nu încape nicio îndoială că tot în seama vreunora dintre motivele enumerate anterior atribuie neșansa de a fi fost victorioșii, scontați de altminteri, ai festivalului „Benone Sinulescu”, din anul acesta (2023).

Dar nu-i nimic, veți vedea că la următoarea ediție talentul lor, pregătirea încă și mai stăruitoare, energia, ardoarea de învingător, șansa, gramul de providență necesar oricui, își vor spune cuvântul în ce-i privește pe Vlad și Sara.

Acești copii au calități interpretative muzicale, deasupra unor momente nefaste ale vieții și în deplină convergență cu acelea în care plăcerea de a cânta se armonizează cu știința, munca și talentul, încât să se mistuie într-un nimb al artei mai presus de căderi omenești.

În ce îi privește pe copiii artiști născuți să își fructifice harul, sufletul, ochii, inima, gândul lor trăiesc deplin bucuria, dreptul și libertatea de a iubi ce este frumos și a reda prin glas muzical frumosul acesta încolțit ca florile, din puritate, minune, farmec și inocență…!

(Aurel V. ZGHERAN)

Facebooktwitterby feather