Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ANIVERSĂRI » 18 Mai – Cruciada pentru Muzee

18 Mai – Cruciada pentru Muzee

    18 mai – Cruciada pentru Muzee

– Muzeul este moștenirea istorică de la străbuni, în care este conservată identitatea și originea valorilor neamului. – Maria Filipoiu

    „Cea mai frumoasă definiție a muzeului este aceea că, în acest așezământ cultural se face «respirație artificială» ființei nației.” – Nicolae Iorga

  În anul 1951, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a organizat o reuniune numită  „Cruciada pentru Muzee”, care a avut ca subiect muzeele, cultura şi educația, unde a fost dezbătută ideea unei zile internaționale a muzeelor.
Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), creat în 1946, este o asociaţie şi o organizaţie non-guvernamentală a muzeelor şi a specialiştilor din acest domeniu, care stabileşte standarde profesionale şi etice pentru activităţile muzeului. ICOM reuneşte 40.000 de specialişti din peste 141 de ţări şi acţionează prin intermediul a 119 comisii naţionale şi 30 de comisii internaţionale, potrivit https://icom.museum/.
În 1977, ICOM a stabilit data de 18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor.
Organizate la 18 mai sau în jurul acestei date, evenimentele şi activităţile planificate pentru a sărbători Ziua Internațională a Muzeelor pot dura o zi, un weekend sau o săptămână întreagă, la care participă tot mai multe muzee întreaga lume, având ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii, potrivit http://imd.icom.museum/.
Această zi este, totodată, un eveniment menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, specialiştii acestora şi public. Muzeele au un potenţial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înţelegerea lor aprofundată, într-o manieră interdisciplinară, dar şi în ceea ce priveşte sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume.
    Începând din 2011, Consiliul Internaţional al Muzeelor susţine evenimentul „Noaptea Europeană a Muzeelor”, care este sărbătorit în fiecare an, în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai. Creat în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronat de Consiliul Europei, UNESCO şi ICOM, evenimentul a impulsionat muzeele să îşi deschidă porţile publicului larg până după miezul-nopţii fără a percepe vreo taxă, organizând o serie de activităţi culturale.
    În 2020, din cauza crizei sanitare, evenimentul programat pentru data de 16 mai a fost amânat pentru 14 noiembrie. În 2021, în condiţiile în care multe dintre statele europene abia încep să îşi relaxeze restricţiile împotriva pandemiei COVID-19, acestea şi-au stabilit calendare proprii de organizare a evenimentului. Criza COVID-19 a afectat fiecare aspect al vieţii noastre. Unele probleme deja presante au fost agravate, punând sub semnul întrebării structura societăţilor noastre: apelul la egalitate este mai puternic ca niciodată.
  Muzeele nu fac excepţie de la aceste schimbări, iar sectorul cultural este printre cele mai afectate, cu grave repercusiuni economice, sociale şi psihologice atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Dar această criză a servit şi drept catalizator al unor inovaţii cruciale aflate în curs, cu un accent sporit pe digitalizare şi crearea de noi forme de experienţă şi diseminare culturală.
Acesta este un moment esenţial pentru societatea noastră, apelul către muzee fiind acela de a-l îmbrăţişa şi de a determina schimbarea. Este timpul ca relaţia comunităţi-muzee să fie regândită, de a experimenta cu noi şi hibride modele de realizare culturală şi să se reafirme valoarea esenţială a muzeelor pentru construirea unui viitor drept şi durabil. Trebuie susţinut fără rezerve potenţialul creativ al culturii ca motor pentru recuperare şi inovaţie în era post-COVID.
  Pandemia COVID-19 din 2020 a determinat în majoritatea ţărilor impunerea unor decizii precum izolarea la domiciliu, distanţarea socială şi închiderea tuturor instituţiilor culturale, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a decis să adapteze formatul şi să se concentreze asupra activităţilor digitale, pentru a promova valorile Zilei internaţionale a muzeelor, asigurând în acelaşi timp siguranţa publicului şi a personalului. Tema zilei de anul trecut a fost  „Museums for Equality: Diversity and Inclusion” şi în ciuda limitărilor impuse de un format digital, activităţile #IMD2020 au fost accesate de peste 83.000.000 de utilizatori pe reţelele de socializare, doar în data de 18 mai, arată https://icom.museum/.
    Forum al experţilor, ICOM face recomandări cu privire la aspecte legate de patrimoniul cultural, susţine consolidarea competenţelor şi cunoştinţele avansate, ca voce a profesioniștilor din acest domeniu la nivel internaţional şi cu ajutorul reţelelor globale şi al programelor de cooperare și conştientizare a culturii publice. ICOM are sediul la Paris, se află într-o relaţie formală de asociere cu UNESCO şi are un statut special pe lângă Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite (ECOSOC). 
    Acesta este un moment esenţial pentru societatea noastră, apelul către muzee fiind acela de a-l îmbrăţişa şi de a determina schimbarea. Este timpul ca relaţia comunităţi-muzee să fie regândită, de a experimenta cu noi şi hibride modele de realizare culturală şi să se reafirme valoarea esenţială a muzeelor pentru construirea unui viitor drept şi durabil. Trebuie susţinut fără rezerve potenţialul creativ al culturii ca motor pentru recuperare şi inovaţie în era post-COVID.
  În 2021, tema zilei este „The Future of Museums: Recover and Reimagine”, prilej cu care, muzeele, specialiştii şi comunităţile lor sunt invitate să creeze, să conceapă şi să împărtăşească noi practici de (co-)creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituţiile culturale şi soluţii inovatoare pentru provocările sociale, economice şi de mediu din prezent, potrivit https://icom.museum/.

„Astăzi, în zi de sărbătoare a tuturor muzeelor din lume, ne în­cearcă sentimente contra­dictorii… de bucurie, că a fost posibil ca după două luni de izolare să redeschidem porțile pentru public, dar și de tristețe, deoarece nu a fost posibilă organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor – mult așteptat de public și a activităților diverse pe care le desfășuram în această perioadă. Sperăm că vor veni vremuri mai bune și vom putea relua toate activitățile pregătite pentru cei care ne îndrăgesc și ne apre­ciază munca.” Până atunci, însă, așteptăm vizitatorii la o plimbare pe ulițele din #satuldepedeal, iar pentru activități, ținem aproape în mediul on-line, așa cum v-am obișnuit în ultima perioadă.” – Manager Monica Mare

„O lume fără suferinţe – Muzeul figurilor de ceară.” – Torsti Lehtinen

18 mai – Ziua Internațională a Muzeelor
La mulți ani tuturor muzeelor și muzeografilor!

Maria Filipoiu

Facebooktwitterby feather

Despre Maria FILIPOIU

Biografie de autor - MARIA FILIPOIU (Liga Scriitorilor Români) Născută cu numele de POPA MARIA la 8 Septembrie 1954, în Satul Văvăluci, Comuna Bozioru, Județul Buzău. Studii:Colegiu Național „Dimitrie Cantemir" București; Șc.Tehnică Sanitară Fundeni. * Cărți de poezie publicate sub numele de MARIA FILIPOIU: ●,,Tradiții creștine și ritualuri populare românești"(2008); ●,,Expresii populare și trăiri proverbiale”(2008); ●,,Cinstire înaintașilor-coordonator”(2014); ●,,Ecouri străbune"2015; ●,,În zodia poeziei"(2015) - „La Poarta Divinității” (2017) - „Recurs la Unire - Centenarul Marii Uniri” (2018) - „Pelerin pe Calea Luminii - 101 sonete creștine” 2019 *Peste 35 premii obținute la competiții literare: ●Premiul-I- Concursul Național de Poezie „STEAUA SEVERINULUI”(2015) ●Premiul-III- Concursul Național de Poezie „Dor de Dor-DROPIA DE AUR"(2015) ●„Premiul de Excelență", Asociația Culturală Bogdania(2015), pentru promovarea tradițiilor populare românești. ●Concurs literar „Limba Română este Patria Mea"(2013)/Guvernul României și Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova ●Premiul-Cenaclul „Grai Matern" la Festivalul Internațional de Poezie Renata Verejanu și Academia Europeană, Secțiunea / Ediția a-II-a (2015) ●Premiul Editurii Dandes-Press, pentru vol.„În zodia poeziei” și vol.colective, 2015 ●Premiul pentru originalitate „Tradiții de Sărbători Pascale", TVR2(Ioana Drăgan) și altele * Coautor în peste peste 100 de antologii și volume colective de poezie: ●„Poezia, prietena mea”(2014); ●„Poezii, poezii”(2014); ●„Călătorie în regatul cuvintelor Vol.IV; Vol.V; Vol.VI; Vol.VII”(2014-2015); ●„Iluzii de vară”(2014); ●„Iubirea, un colț de rai”(2014); ●„Nostalgii de toamnă”(2014); ●„Cinstire înaintașilor"(2014); ●„Nostalgii de vară"(2015); ●„Privește visând, iubito”(2014);●„Scrieri pentru istoria literaturii române” (2015); ●„Versuri pentru istoria literară... de mâine”(2015); ●„Zborul frunzelor în ceruri”(2015); ●„Magia sărbătorilor de iarnă”(2015); ●„Cuvinte pe aripi de gând”(2015); ●„Ieri, ca prin vis”(2015); ●„Anotimpuri românești -Toamna”(2014); „Iarna”(2015); „Primăvara”(2015)●„În așteptarea sărutului promis”(2015); ●„Cu tine în gând”(2015); ●Antologia „Scrisul de azi: Poezie și Epigramă"(2015); ●„Să nu-l uităm...”(2014); ●,,Cauciucuri de sezon”(2014); ●,,Voci feminine”(2015); ●,,Călător prin anotimpuri” (2015); ●„Gânduri pentru mai târziu”(2015) ●„Lumina din noi-religioasă"; ●„Inefabilul iubirii"(2015); ●„Simbioze lirice, Vol.IX”(2014); „Vol.X”(2014); „Vol.XI”(2015); ●„Terapie prin poezie(2014); ●„Limba noastră eminească”(2014); ●,,Din livada înflorită a iubirii”(2014)●„Ochi de lumină-religioasă”(2015); ●„Surâsuri înlăcrimate"(2015); ●„Limba noastră cea română"(2015) ●„Pod de dor către bunici”(2015); ●„Lumina sufletului-religioasă"(2016); ●„Sub curcubeul prieteniei"(2016); ●„Perlele Domnului-religioasă”(2015);●„Colecția Olănești- Iarna”(2015); „Primăvara”(2015); „Vara”(2015); „Toamna”(2015); ●„Fiori de taină”(2015); ●„Satule, izvor de dor"(2015); ●„Căpușa"(2015); ●„Cuplul, în căutarea paradisului pierdut”(2016); ●„Ninsori albastre cerne cerul”(2015); ●„Cu tine în gând…”(2015) ●„Dor românesc”(2016; ●„Colindele zăpezilor târzii"(2016); ●„Mugurii primăverii”(2016); ●„Femeile cu trandafiri roșii în păr”(2015); ●„Renaștere"(2016) ●„ Actori printre Astre" - Armonii Culturale și altele * Colaborator și publicist peste 50 de reviste literare scrise și online: ●„Bogdania”; ●„Singur”; ●„Cervantes”; ●„Literatura de azi”; ●„Confluențe Literare”; ●„Creștin Ortodox”; ●„Grai Românesc”; ●„Prodiaspora și Rexlibris”; ●„Dor de Dor", ●„Amprentele sufletului"; ●„Starpress Internațional"; „●eCreator"; ●„Sfera Eonică”; ●„Destine Literare”;●„Steaua Severinului”; ●„Popasuri culturale românești”; ●„Cetatea lui Bucur"; ●„Rădăcinile iubirii"; ●„Nomen Artis-Dincolo de tăcere"; ●„Melidonium" și altele * Organizații din care face parte: - LSR / Liga Scriitorilor Români - USLR / Uniunea Scriitorilor de Limbă Romană - UIOC / Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație - Cenaclul Literar „Cetatea lui Bucur” - București