Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » 2 Evenimente marca „Cele mai frumoase cărţi din România” la Paris

2 Evenimente marca „Cele mai frumoase cărţi din România” la Paris

  • Cărțile selectate în concursul national de design de carte în standul României la Salon du Livre Paris
  • Expoziția Ţică! A căzut Ceauşescu! la ICR Paris

 

Proiectul Cele mai frumoase cărţi din România va participa la evenimentele Salon du Livre Paris, în perioada 20-23 martie 2015 prin două activitaţi – prezentarea cărţilor finaliste în 2014 în cadrul standului României din târgul internaţional de carte şi expoziţia Ţică ! A căzut Ceauşescu! realizată de Andreea Dobrin. Evenimente sunt realizate de Asociația pentru Performanță și Cultură în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizatorul standului naţional la Salon du Livre. Tema programului românesc de la această ediție a Salonului Cărții este La litérature féminine, le féminin de la littérature.

Expoziţia de design de carte Cele mai frumoase cărţi din România cuprinde peste 30 de cărţi-obiect concepute de designeri români şi editate în România în cursul anului trecut. Selecţia poate fi admirată la Paris la doar o saptămâna după expunerea de la târgul de carte de la Leipzig. Printre cărţile expuse se regăsește şi “Cartea de vizită” realizată de Fabrik-72+87, recenta câştigătoare a Menţiunii de Onoare în concursul internaţional de design de carte. Cele mai frumoase cărţi din România continuă astfel seria aducerii cărţilor româneşti în atenţia publicului internaţional, dupa prezentarea lor laFrankfurt, Leipzig şi Paris urmând târgurile internaţionale de carte de la Bologna,Londra, Budapesta, Torino, Praga, în standurile României organizate de Ministerul Culturii din România și de Institutul Cultural Român.

Al doilea eveniment generat de proiectul cultural Cele mai frumoase cărti în cadrul Salon du Livre Paris este expoziţia individuală Ţică! A căzut Ceauşescu! realizată de Andreea Dobrin, câştigătoarea Premiului Tânăr Designer în concursul naţional de design de carte, pentru cartea cu acelaşi nume. Expoziţia are loc la Galeriile ICR Paris și va fi vernisată pe 21 martie la ora 20.00. La deschidere vor participa Andreea Dobrin, Adina Pașca coordonatorul proiectului Cele mai frumoase cărți din România şi Chloé Becqueriaux responsabil cu misiunea pentru carte şi cultură scrisă al Institutului Francez din Bucuresti, unul dintre partenerii principali ai proiectului cultural Cele mai frumoase cărți din România.

Proiectul artistic Ţică! A căzut Ceauşescu! reproduce prin desene din sârmă atmosfera cărţii, care porneşte de la povestea bunicii artistei, descoperită de folclorişti în 1954. Ciobăniței i se fac înregistrări, constant, la radio și la Televiziunea Română unde cântă și compune despre văile-i dragi, oi, dor sau fluierul ciobanilor. Asupra ciobăniţei impactul revoluției televizate este mare și imediat îi apar în versuri teroriștii, studenții omorâți și Ceaușescu care cade. Andreea Dobrin recreează impresia Revoluției Române din 1989 trăită de bunicii ei, Voichița și Țică Stoian, prin transferarea în animație a ultimului discurs al lui Ceaușescu. “Căderea lui Ceaușescu, un eveniment extraordinar, se profilează și zguduie normalitatea vieții soților Stoian. 25 de ani mai târziu, analiza vizuală a Andreei Dobrin este grafic-afectivă, nu documentară.“ Ioana Ciocan, curator. Proiectul este realizat prin amabilitatea artistei şi a Asociaţiei Ephemair- expoziţie produsă şi prezentată în 2014 la NAG Pop Up Gallery în cadrul programului “După 25 de ani”, curator Ioana Ciocan, arhitect Attila Kim.

 

Andreea Dobrin este graphic designer, ilustrator, artist din Bucureşti, implicată în proiecte de graphic design din 2004 şi în proiecte expoziţionale din 2013, detalii pot fi găsite pe siteul andreeadobrin.com. A studiat Arte Grafice la Universitatea Naţională de Arte (2011 – 2014) Bucureşti şi Ilustraţie / Typography la Hochschule für Grafik und Buchkunst (2013-2014) Leipzig, Germania.

Mai multe informaţii despre proiectul cultural Cele mai frumoase cărţi:www.celemaifrumoasecarti.ro.

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură

Proiect cultural finanţat in 2014 de: Administraţia Fondului Cultural Naţional

Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Francez din Bucureşti, UNARTE, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, Global Mindscape.

Proiect realizat cu spijinul: Imprimeriile Arta Grafică, Agressione, Sappi, Vincon România, Asociaţia Da’ De Ce, Deco si Eco.

Parteneri media Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Dilema Veche, 24 FUN, Modernism, Hyperliteratura, Igloo, Agenţia de carte, Bookaholic, Librăria Kyralina, B24kids, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro.

 Mai multe informaţii: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură

Adina Pașca – 0726-181.341, acasa@celemaifrumoasecarti.ro Facebooktwitterby feather


Etichete: