Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » EVENIMENT » CENACLU » Cenaclul virtual 18 mai 2020 Ediție de 1 Mai, în pandemie Hectomeronul-Coronavirus

Cenaclul virtual 18 mai 2020 Ediție de 1 Mai, în pandemie Hectomeronul-Coronavirus

Similitudini, temeri, întrebări:

Perioadă istorică Cauză externă Consecință internă Preț intern imediat
1848 Revoluție europeană Formare România Holeră
1918 Primul război mondial Întregire România Tifos și gripă
1945 Al doilea razboi mondial Apariție comunism Foamete
1989 Înțelegeri globale, evitat războiul. Conspirații interne, dispariție comunism. Aliniere vestică, pierdere resurse.
2020 Neînțelegeri globale, este pandemia o formă de război? Neînțelegeri interne, pandemie  preluată din exterior. Pandemia este cauză nu rezultat. Care va fi rezultatul???

 

                                Nicolae VASILE

                      Mesaj la aniversarea de opt ani ai Revistei Bogdania

 

Acum vreo zece ani, când am părăsit de bună voie preocupările mele inginerești și manageriale, dedicându-mi viața pregătirii studenților, masteranzilor și doctoranzilor, pe de o parte, și literaturii, pe de altă parte, mi-am stabilit două ținte culturale, ambele pornite de la niște prejudecăți existente în societate pe care le sesizasem prin lumea literară, în care eu începusem să intru prin acea perioadă: prima, că inginerii nu au pregătire culturală, dar nu numai atât, ci că nici nu ar avea o înzestrare anume pentru așa ceva, iar a doua, că după revoluție, românii nu au produs nimic semnificativ în domeniul literaturii, doar o maculatură de mare volum. Deși nu aveam elementele necesare începerii unei ofensive de combatere a acestor două afirmații, șimțeam, cu gândirea mea bazată pe logica matematică, că acestea nu pot fi adevarate principial, ori unde este matematică, nu-i tocmeală. 

Inginerii din această perioadă provin din cei mai deștepți absolvenți ai liceelor din perioada ceaușistă, fapt dovedit de toate statisticile vremii, având și o explicatie materialist-dialectică, dacă tot ne referim la acele vremuri, aceștia având cele mai mari șanse să fie repartizați în marile orașe, la absolvirea facultățiilor, că doar acolo se construiau intreprinderile semnificative ale țării. 

Literatură valoroasă nu avea cum să nu fi fost scrisă în acea perioadă de libertate a cuvântului, imediat următoare a cincizeci de ani de cenzură, și în condițiile socio-politice în care trăim, care și ultimul om educat realizează că sunt identice cu cele de pe vremea lui Eminescu, Caragiale, Maiorescu, Slavici, Macedonski etc. 

Ionel MARIN, inginer geodez militar pensionar, este partenerul meu cel mai de nădejde în acestă initiativă de a căuta aur acolo unde toți spun ca nu e, cu propriile forțe și resurse, când cei plătiți de stat pentru aceasta au cedat, concluzionând comod că nu există, după ce l-au căutat doar pe Calea Victoriei din București. 

 

Având convingerile formate, am plecat la lucru, am construit structuri noi, m-am raliat la unele existente, am inițiat proiecte menite să instituie adevărurile pe care le intuiam că există. Am înființat, la AGIR, Cercul scriitorilor ingineri, care se manifestă prin Cenaclul literar și o publicație, ambele cu numele de Literar ing. Am început să frecventez grupări literare similare, deja existente, precum, în ordine cronologică: Cronopedia, condusă de Lenuș LUNGU de la Constanța și administrată de Ioan MUNTEAN de la Brașov, având site, revistele CRONOS și Taifas literar, Gruparea literară Bogdania, condusă și administrată de Ionel MARIN de la Focșani, având revistă, concurs literar și editură, Fundația literar-istorică Stoika, condusă de Florian Laurențiu STOICA, promovată foarte vizibil de Doina BÂRCĂ, având revistă și editură, gruparea Convorbiri literar-artistice, condusă de Antoaneta RĂDOI, având revistă, cenaclu și site, gruparea Lucefărul de vest, revistă condusă de mai bine de treizeci de ani de către neobositul scriitor și jurnalist Dumitru BUȚOI etc.

 

În toată acestă structură, rolul grupării Bogdania a fost constant semnificativ, Ionel MARIN construindu-și o influență națională și internatională mereu crescândă, reușind să aducă în revistă valori incontestabile din țară (Geo CĂLUGĂRU, Vasile GROZA, Ion C. ȘTEFAN și alții), din Republica Moldova (Nicolae MĂTCAȘ și alții), SUA (Criastian Petru BĂLAN, Florentin SMARANDACHE și alții), Canada (Melania RUSU CARAGIOIU și alții), Australia (Ben TODICĂ și alții), Italia etc., reușind să păstreze o ritmicitate de invidiat, comparativ cu altele care au mai pierdut ritmul, uneori. Concursul de literatură pentru copii și tineri, organizat de Asociația Bogdania reușește să adune valori autentice ale tinerei generații, unele dintre ele reușind să debuteze editorial destul de repede după obținerea unor premii.

Împreună cu Bogdania și Convorbiri literar-artistice, am initiat recent, prin gruparea Literar ing, proiectul de mare amploare SCRIITORI din GENERAȚIA 2000, susținut și de Revista Cronica Timpului a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, găzduit de site-ul Wprdpress: revistedecultura.com, care urmează să aibă și o formă tiparită în anii viitori. Acesta are menirea să fie un răspuns la cele două idei preconcepute ale societății expuse mai sus.

La opt ani de la înființare, urez grupării Bogdania noi succese, iar domnului Ionel MARIN, sufletul acesteia, sănătate lui și familiei sale

Geni DUȚĂ

Meditație

 

Vin sărbătorile
de Paște, de Crăciun,
românii mei se-nchină
cu evlavie
în fața meselor încărcate.
Ce poate fi mai bun
decât un miel sacrificat,
cu ochii albi, pierduți,
cu lăbuțele care au uitat
să alerge prin iarba verde
(el nu era în carantină)
sau Nea Ghiță,
cu dragoste botezat
de gospodarul care
a-nfipt apoi cuțitul
în gâtul lui gras…

…………………..
Mamaia Roza, catolica,
murmura în șoaptă o rugăciune
la mesele noastre ortodoxe.
noi nu mai rostim decât
„la mulți ani”
urarea înlocuiește
pioasa rugăciune.

După sfintele sărbători
ne grăbim să ținem cura de slăbire
și dezintoxicare

Înger trist

 

Îngere, ți-ai frânt aripile
Îngreunate de suferințele celorlalți
Și nu ai mai reușit să pleci
Undeva,
Către albastre zări,
Ireale zări,
Acolo, unde, îngeri, asemenea ție,
Plasmodiau versete pline de slavă…
Dumnezeul tău, asemenea cu
Dumnezeul meu,
Asculta melancolic și tăcut
Fiecare imn ce urca până în slăvi
Și le mirosea aburul de jertfă,
Cântărind care merită
Izbăvirea.
Eu priveam
Crucea
Pe care încă se mai prelingeau
Picături de sânge cald,
În care striga El
„Eli, Eli, lama sabahtani”…

Facebooktwitterby feather