Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » ADINA ROSENKRANZ HERȘCOVICI: AZI, 1 DECEMBRIE SE ÎMPLINESC 55 DE ANI DE LA TRECERE ÎN NEFIINȚĂ A AVOCATULUI DAVID ROSENKRANZ (DADU)

ADINA ROSENKRANZ HERȘCOVICI: AZI, 1 DECEMBRIE SE ÎMPLINESC 55 DE ANI DE LA TRECERE ÎN NEFIINȚĂ A AVOCATULUI DAVID ROSENKRANZ (DADU)

Astăzi, 1 decembrie, se împlinesc 55 de ani de la  plecarea de pe astă lume a tatălui meu, dragul meu Tonicuțu, avocatul David (Dadu) Rosenkranz. Pentru mine, un tată exemplar, un Om deosebit, un jurist de renume, de care am fost și sunt mândră. Pentru membrii familiei  Rosenkranz, un soț, un fiu, un frate iubitor și grijuliu, un sprijin la nevoie  dar si în viața de zi cu zi. Pentru prieteni, cunoștințe, colegi, clienți, pentru întreaga obște   evreiascĂ  din România ca și din Israel, un vajnic apărător al evreilor și al drepturilor acestora, de-a lungul întregii sale vieți active, din anii 30 până ce a închis ochii, în patul său din localitatea Ramat Yossef, Bat Yam, la 1 dec. 1965. Fie-i amintirea binecuvântată!

Precum știu mulți dintre corespondenții mei, i-am dedicat o carte acum câțiva ani, pe care am lansat-o în Israel și în România, la București. Mulțumesc celor care m-au susținut pentru ca să-mi public cartea, in 2 editii, in rom. si ebr. si celor care mi-au dat posibilitatea  s-o lansez, adică conducerii ICR Tel Aviv, filialei HOR Beer Sheva, conducerii  Federatiei  Evreilor din România, dlui E.Bittel, dlui George Roca, dlui Gheorghe A. Stroia, dlui A. Grauenfels  si dlui  av. Iosif Friedman Nicolescu.

Adina Rosenkranz Herscovici

 

Iosif  FRIEDMANN-NICOLESCU: O POSIBILĂ POSTFAȚĂLA EVOCAREA VIEȚII UNUI AVOCAT

 

Ediția în limba română a volumului „DADU” reprezintă un eveniment editorial și literar inedit în România anului centenar al Marii Uniri. Cartea este o treaptă în istoria profesiei de Avocat, fiind o evocare non-conformistă având în centrul povestirii un avocat din Bucureștiul interbelic și postbelic. „DADU” este evocarea vieții și activității profesionale a avocatului David Rosenkranz[1], atât în România cât și în Israel.

 

Volumul „DADU” este scris cu mult talent de către fiica avocatului, profesoara Adina Rosenkranz-Herscovici. Autoarea are o viziune literară originală, prezentând „în oglindă” biografia părintelui ei împreună cu amintirile personale, volumul încheindu-se cu poemele autoarei și fiind ilustrat cu fotografii din albumul familiei, care îmbogățesc spiritul cărții.

 

Cartea este un „document” ce prezintă viața și activitatea unui avocat din România între anii 30′ și 60′ ai secolului  XX,în România si apoi în Israel.

AVOCATUL are o profesie universală, aceeași la București ca și la Tel Aviv sau oriunde în lume. Avocatul  este un SACERDOT, fiind apărătorul omului, omul care a fost creat după chipul și înfățișarea divinității.

„DADU” este un luptător pentru OM și pentru OAMENI.

 

Am primit prima ediție a volumului, în formatul bilingv român-ebraic, prin bunăvoința autoarei, având privilegiul să citesc cartea înainte de lansarea oficială din Israel. Aparent  este vorba de o evocare de familie. În realitate este o evocare a unor epoci din istoria recentă a României și a Israelului, două state aflate geografic pe continente diferite, dar unite prin destinele unor oameni ,care s-au născut în România și care au revenit la rădăcinile originii Lumii, acolo de unde strămoșii lor plecaseră în lumea largă.

 

Avocatul David Rosenkranz a fost „acasă” în România natală, dar și în Israelul strămoșilor săi, limba română fiind limba în care se exprima și comunica cel mai mult.

 

Anul Centenarului face ca această carte să apară și într-o ediție românească, subliniind multiculturalitatea și multilingvismul culturii naționale din perimetrul românesc, perenitatea culturii naționale, oriunde în lume unde se regăsesc cei care s-au născut în România. Cartea subliniază în același timp legăturile indestructibile cu România ale celor născuți pe pământ românesc și care în Israel fiind, nu și- au uitat locurile copilăriei și ale tinereții, continuând sa gândească și să vorbească în limba maternă.

 

Am încercat să aflu aspecte inedite din activitatea profesională a avocatului David Rosenkranz[2] în România.

Am descoperit un valoros profesionist ,care a făcut parte, până la data emigrării în Israel, din Biroul Colectiv de Asistență Juridică nr. 3 al Colegiului de Avocați al orașului București.

 

Ca Avocat era apreciat de către colegi și în mod special de tinerii avocați aflați la început de carieră profesională, pe care îi sprijinea sub toate aspectele.

Înaltul său nivel profesional era apreciat de colegi și de justițiabili, el având o clientelă constantă cu procese importante pentru acele timpuri.

Surprinzător, am reușit să regăsesc printre camarazii săi din stagiul militar și printre colegii de facultate pe  cunoscutul poet Marcel Breslașu[3], el însuși avocat și om de cultură.

 

Avocatul David Rosenkranz, în perioada în care legile rasiale din timpul celui de-al doilea război mondial nu-i permiteau să-și exercite profesia aleasă, a îndeplinit funcții de conducere în școlile private evreiești din România și  a fost angajat în paralel în opere sociale dedicate coreligionarilor săi, fiind un apărător al drepturilor și al libertăților într-o perioadă istorică tulbure. A avut privilegiul de a fi fost și de a fi activat în preajma unui alt important membru al Baroului, anume avocatul Wilhelm Filderman[4], erou în Primul Război Mondial și lider al evreimii din România.

 

Biografia lui David (Dadu) Rosenkranz, acest important avocat[5] al Bucureștiului interbelic și postbelic, este împletită cu evenimentele secolului XX, evenimente  ale unei lumi apuse, dar care nu trebuie uitată.

Fiind scrisă cu multă sensibilitate, cartea merită a fi citită și trebuie înțeles nobilul mesaj al acestui volum: „LUPTA și  IUBIREA de  OAMENI”.

––––––––––––

[1] Născut la 10 februarie 1905, în București

[2] Înscris în Baroul Ilfov în 1929 ca stagiar, definitiv în 1932; radiat din Barou pe motive rasiale în 1940

[3] Născut în 1903 la București, decedat în 1966 la București; numele la naștere Marcel Bresliska

[4] Născut la 14 Noiembrie 1882 la București, decedat la 22 Aprilie 1963, la Paris

[5] Studii la Facultatea de Drept a Universității din București, 1924 – 1927

–––––––––––––

FRIEDMANN-NICOLESCU, Iosif, Avocat Dr., membru al Consiliului Baroului București; fost membru al Comitetului de Direcție al Biroului Colectiv de Asistență Juridică nr. 3 –

 

București, 1 martie 2018

Facebooktwitterby feather