Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » Fără categorie » Adrian SIMEANU: Cartea zilelor noastre – America-n pericol?

Adrian SIMEANU: Cartea zilelor noastre – America-n pericol?

Cartea zilelor noastre

 

                                                                           America-n pericol?

 

Așa s-ar părea dacă-i dăm crezare regretatului Paul Emil Erdman. American venit pe lume-n Canada. Finanțist cu vastă experiență-n domeniul bursier și bancar. Analist financiar și gazetar de specialitate de același nivel. În chip fericit, autor de literatură atractivă foarte, inspirată din acumulările profesionale de profil. Vădind o fantezie și-un condei lăudabile și azi fără rețineri. Concretizate-n volume ce merită încă toată atenția. Pentru că fantezia, echilibrată riguros, e meșter folosită și dă bune rezultate. Paul apelând, în scrierea sa, atât la istorie, cât și la economie. La extrase de presă ori din cărți anume, cât și la documente de arhivă. Spre a contura adecvat epoca și trama aleasă ca subiect. Redă și din trecut, da` și anticipează isteț, de nu-nchizi ochii toată noaptea foile cetind…

  Ca în cazu` meu, de pildă. Am recitit recent ce i s-a tradus la noi. Alegând ca subiect un op despre America în `89. Când forțe oculte rusești, elvețiene, mexicane, braziliene, venezuelene pus-au la cale ceva diabolic împotriva ei. Mai exact, un atentat economic care să îngenuncheze băncile (defel ușă de biserică), să prăbușească dolaru` și să creeze haos social. Ca ultimele trei mai sus enumerate să nu-și mai plătească datoriile. Chestie vindicativă și hoție deopotrivă. Ale unor indivizi venali și răi ca dracu`. Resentimentali și fără pic de scrupule. Care și-au meritat soarta până la urmă cu vârf și-ndesat…

Dar, ce găsim în astă carte* în afară de povestea propusă ingenios de autor? Politică și putere, în primu` rând. De ieri și de azi. Cu dedesubturi urâte, dezonorante și conexiuni mârșave cu economia. Explicații utile-n materie. Prinse cum se cuvine-n context. Dialoguri adecvate la temă și descrieri convingătoare ale unor locuri atractive enorm. Ale unor hoteluri și restaurante ce ascund între ziduri multe taine. Romanu` fiind și-un ghid turistic notabil. Psihologia nu lipsește nici ea, personajele înfățișându-se corespunzător în context. Totu` sub semnu` terorismului odios, în fond…

Adrenalina nu lipsește nici ea. Acțiunea curge fluent și susținut. Subtile dezvăluiri se combină și ele în țesătură, încât lectura-i palpitantă. Și instructivă pentru cei dornici să afle și să învețe din felurite evenimente de ici sau de colo cândva. Manual romanesc izbutit în domeniu, neîndoios. Cu-nvățături folositoare oricui, oricând și oriunde pe glob. Puneți mâna pe el numaidecât, câștigu` v-așteaptă. Cunoaștere sporită, zic eu, s-ar numi…

 

Adrian SIMEANU

 

*Paul Erdman, Panica din `89, Ed. RAO, 1997

Facebooktwitterby feather