Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ARTE » Vernisaje Expoziții » Al. Florin Ţene: Expoziție de pictură și grafică RODICA OLTEANU

Al. Florin Ţene: Expoziție de pictură și grafică RODICA OLTEANU

Luni 27 septembrie, orele 17, la Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca are loc vernisajul expoziției “Memoria culorii “ , cuprinz\nd tablouri și grafică semnate de cunoscuta pictoriță Rodica Olteanu din București, având origini mureșene.

 

Paricipanți de onoare fiind:Claudiu Pădurean, moderator, reporter România Actualități și Scriitorul Al.Florin Țene, președintele national al Ligii Scriitorilor Români.

 

Colaborator fiind prof. Ana Pandrea.

 

Pictorița Rodica Olteanu Absolventă a Institutului “Ion Andreescu“ din Cluj –Napoca, în anul 1973, pictorița s-a întors în capitala Ardealului după 47 de ani, cu un bogat palmares în domeniul picturii, expunând un evantai policrom de tablouri sub genericul “Memoria culorii “.Anul trecut, cu același titlu, am primit de la pictoriță un album cu dedicația: “Distinsului intelectual al Clujului domnul Al.Florin Țene, cu toată stima și considerația! Mulțumesc pentru prezența dumneavoastră în expoziția mea! ss Rodica Olteanu, 21 noiembrie, 2019. “

 

De-alungul anilor Rodica Olteanu a avut 30 de expoziții personale în țară și în Europa și a participat la 42 de expoziții colective și tabere de creații dîn diferite orașe din țară, Chișinău și București. Are lucrări de artă în Paris, Elveția, Israel, Maroc, Germania, Austria, Italia, Turcia, Anglia, Grecia, Spania și Republica Moldova.

 

Artista a abordat și pictura religioasă, pictând icoane și renovând iconostase la diferite biserici din București, Luduși, Mănăstirea Prislop etc.

 

În București, la Buftea a lucrat în cinematografie în perioada 1979-1990, realizând scenografia la filmele “Munți în flăcări” și “1848”, regizori Mircea Moldovan și Mircea Mureșan, ”Sfârșitul nopții “-regizor Mircea Veroiu, “Vară sentimentală “- regizor Francisc Munteanu, “ Cei care plătesc cu viața“-regizor Mircea Veroiu, “ Pădureanca”-regizor Nicolae Mărgineanu, “Flăcări pe comori “-regizor Dinu Cocea și “Maria Magdalena în Tranzistoria “- regizor Ion Popescu Gopo.

 

A contribuit și creat scenografia la serialele de televiziune ”Lumini și umbre “, cele 27 de episoade “- regizori Mircea Mureșan și Mircea Moldovan, “ Sighișoara, dialoguri medievale“ 7 episoade- regizor Dan Paul Ionescu “ și multe alte filme pe care nu le mai enumăr aici. A semnat scenografia la multe spectacole de circ, iar presa de specialitate din țară și străinătate a consemnat elogios expozițiile și scenografiile semnate de Rodica Olteanu.

 

Tablourile expuse la Cluj-Napoca sunt adevărate metafore de culoare, exprimând prin diapazonul nuanțelor sunetul inconfundabil al poeziei. Artista este un original poet al arpegiului culorilor pe pânză, culori întinse cu gingășie cu ajutorul pensulei, dar și cu vârful cuțitului.Însăși titlurile tablourilor sunt adevărate metafore:Memoria zborului, Energii divine, Metamorfoze, Pomul vieții, Constelații, Capcana iluziilor, Incertitudini, În căutarea infinitului, Sinfonia universului, Triptic planetar, etc. Vizionând tablourile expuse la Cluj-Napoca mi-am adus aminte de tablourile lui Ion Țuculescu. Aceleași viziuni, dar mai optimiste, sunt la Rodica Olteanu.

 

Vă invităm la vernisaj.

 

Al.Florin Țene / UZPR

Facebooktwitterby feather