Your message has been sent, you will be contacted soon
Revista Armonii Culturale

Call Me Now!

Închide
Prima pagină » ESEU » Alexandra Ungureanu. Melodii numai şoapte şi levitaţie 

Alexandra Ungureanu. Melodii numai şoapte şi levitaţie 

Dac-ar fi să li se atribuie o denominaţie pe cât de nimerită, pe-atât de adunată din cât mai multe cunoaşteri ale pieselor muzicale glăsuite de interpreta Alexandra Ungureanu, acestora li s-ar putea spune şoapte! Particularitatea melodică a lor e că sunetele glasului ce le emite se ating de ureche uşor ca sărutul de obraz şi emoţionează ca aşezarea tâmplei la sălașul inimii, ca apropierea buzelor de ochi! Din aceste emoţii se zămislesc şoapte ce cutreieră într-o milionime de clipă corpul pe care îmbrăţişarea bruscă nu-l poate înfiora într-un million de veacuri.

Spiritul artistei Alexandra Ungureanu e o catifea plisată pe sunete muzicale, privirile ei albastre sunt valuri lucioase de cer, gestica scenică a artistei e jocul luminii în vitrină cu frontoane albe, unduioasă, prelinsă pe cristal cu incizii argintate.

Alexandra Ungureanu e o frumoasă moldoveancă oneşteancă, ce i-a luat Trotuşului undele şi le-a prins la şold, a luat pădurii Oituzului verdele şi l-a întins crud pe arterele inimii, a şters genunchii munţilor cu mătasea părului şi a ruginit-o, a scăldat privirea în câmpii de cicoare şi le-a luat albastrul, a spălat genele în zăpada visului şi le-a curăţit ca pe geamuri de uşi! A ascultat, murmurând, privighetorile, iar azi murmură privighetorile după ea şi ascultă. De aceea, ea, frumoasa interpretă de cântece învelite în surâsuri tandre și noi, voi, ei, frumoșii auzitori ai lor, trecem, visând frumos, granițele propriului univers, într-o iubire în care înfloresc bucuria, curajul, plăcerea, alinarea…!

Alexandra Ungureanu este artista ce ne îmbarcă în galioanele spirituale ale cuceririi libertății noastre de a asculta muzică splendidă, de a cânta și a iubi ori, mai bine, ale convertirii destinului de libertate să ne minuneze cu dreptul de a trăi  frumos prin muzică, fiecare din propria viață în care primim cu noi ce și pe cine vrem…! Melodiile ei sunt duioase, line și catifelate de parcă vin din fluviile misterului și se revarsă în mările tăcerilor, parcă se mistuie într-o durere și împăturește sufletul în alinare, ca și cum ar coborî dintr-un zbor și s-ar așeza pe așternutul pleoapelor, de parcă ar fi luate în brațe de îngerul din noi și s-ar îngîna cu dragostea din șoapte…!

Melodiile Alexandrei Ungureanu sunt mărgelele, mierea și catifeaua vinului din cupele splendorilor sufletești, aripile înfiorate în rutul de iubire, florile de ursită din buchet de busuioc și iasomie, voioșia și focul sărutului, cireșile la ureche, soarele în inimă, văzduhul și cerul, pământul și adâncul, marea, largul și țărmurile, câmpia și umbra muntelei, flăcările verzi ale pădurii, lavele de cobalt ale apelor, dansurile norilor afânați, tăcerea din noi și fierberea vulcanilor dincolo de tăcere, pacea împăcării de dincoace de vulcani…! Melodiile Alexandrei Ungureanu sunt viață și vis în sine, trăire ce fără oameni nu ar putea și nu ar trebui să existe, precum oamenii sunt universuri ce fără sunet s-ar dezintegra…!

Tac uimiţi de şoaptă, spectatorii, şi-o ascultă fermecaţi de melodiile dominate de linişte, vis, iubire, frumuseţe… Farmec se-nalţă din glasul ei, ca zorii din orizont! Nu e noapte, nici când e noapte, ci numai vis şi pulberi stelare, dacă şoptesc la streaşina timpului melodiile interpretei Alexandra Ungureanu, nu ţiuie niciun zgomot nici când tună cerul, dacă se-aud clopoţeii de-argint ai melodiilor Alexandrei Ungureanu, ce-mprăştie văzute şi nevăzute neguri. Nu se-aşterne huma umbrei pe gânduri nici când cad obloane pe gândul speranţei, căci melodiile Alexandrei Ungureanu sparg cremenea pustiului şi redeşteaptă aspiraţia!

Moldoveanca oneşteancă, frumoasă ca boarea luminii, ca taina, ca iubirea, ca visul zăpezii, Alexandra Ungureanu, e o interpretă de muzică pop-house-dance, talentată şi originală, nesemănând cu altcineva, şoptind melodii doar cu naturaleţea vocii sale deosebite. Toate cântecele-i sunt şoapte şi levitaţie!

Născută la Oneşti, (pe atunci municipiul Gheorghe Gheorghiu Dej), în judeţul Bacău, Alexandra Ungureanu ia încă de la vârsta de şase ani lecții de canto și de pian, iar mai târziu, de chitară. Afirmându-se uimitor de prematur ca o interpretă cu un glas de o superioară timbralitate, liric şi original, participă la diverse concursuri de muzică pentru copii, şi obţine rezultate notabile. Foarte curând îşi structurează un repertoriu cu piese compuse pentru ea de compozitorii Dinu Giurgiu, Ionel Tudor, Cornel Ilie, Marius Ţeicu, Adrian Despot… Cu ele se lansează şi cucereşte admiraţie la diverse emisiuni televizate.

Începând din anul 2001 colaborează cu formația „Sistem” şi înregistrează vocea principală a unor melodii precum „Emoţii”, „Senzaţii” sau „Departe de tine”. În 2003 cucereşte premiul al treilea la selecţia naţională pentru concursul muzical Eurovision, cu piesa „Make this love come true” și reprezintă România la festivalul „Cerbul de Aur”, iar în 2004 concertează în douăsprezece orașe mari ale României, alături de formațiile „Holograf”, „Viţa de Vie” sau „Taxi”. În toamna aceluiași an semnează un contract împreună cu grupul de muzică house şi dance „Crush”, devenind vocea principală a formației. În această formulă se imprimă două albume de studio: „Crush + Alexandra Ungureanu” (2005) și „Hello” (2007). În anul 2021 a cucerit titlul de cea mai stilată femeie din România, anterior fiind desemnată câștigătoare a concursului „Bravo, ai stil! Celebrities”.

Atât de tânără şi deja celebră, artista Alexandra Ungureanu, moldoveancă oneşteană este mândria meleagurilor trotuşene şi una din porta-vocile vieţii sufleteşti a locuitorilor aşezămintelor de pe Trotuş, râu ce scaldă în soarele din unde  şi-n crepuscule de conştiinţă ochii fetelor lui, prinţese: Nadia Comăneci, Alexandra Ungureanu, Loredana Groza, Carmen Rădulescu, Mihaela Gurău, Cristina Spătar…! Sunt mândrele Moldovei, aurul vistieriei splendidului oraş sărutat de gura harului!

Cel mai aproape de purul adevăr în vrerea de a o cunoaște mai bine pe artista Alexandra Ungureanu nu sunt biografiile, eseurile despre ea, părerile nesfârșite din necuprinsa forfotă a zicerilor cu sau fără noimă, ci propriile cântece…, numai și numai ele, de fapt, sunt vitraliul în care realitatea este dublată magnific de frumos în ceea ce o privește…! Pe lângă oglindirea aceasta transfigurată din miracolul muzicii într-un portret de artist frumos și iubit, își găsește locul în citatul de mai jos și o confesiune în citat, datând de pe 29 decembrie 2020 și postată în deplina libertate și infinitatea virtuală:

„Sunt Alexandra Ungureanu, am 39 de ani si iubesc sa fiu femeie la vârsta mea, așa cum nu am știut sa o fac nici la 20, nici la 30. Este atât de important cum îți trăiești vârsta si viața, nu ce ai bifat si ce nu. Tot ce trebuie să-mi demonstrez mie e că fac orice-mi stă in putere pentru a fi cea mai bună variantă a mea, din punct de vedere fizic, dar mai ales psihic si emoțional. Am hotărât sa fiu curajoasă, să accept cine și cum sunt, sa vorbesc despre cine sunt si prin ce trec. Încrederea în sine a fost lecția cel mai greu de învățat, în timp, iar contribuția voastră e majoră, prin lecția de iubire pe care mi-ați oferit-o.”

Frumosul nu poate fi învins decât de mai frumosul…! Prin urmare, un alt chip din cuvinte al Alexandrei Ungureanu, deopotrivă ori poate încă și mai frumos, nu mai poate fi oglindit decât de însăși protagonista prezentului eseu dedicat cu prețuire și iubire admirabilei artiste, poate, cândva, într-un interviu cu noroc pentru realizator și cititorii melomani, iubitori, la rându-le, ai melodiilor Alexandrei Ungureanu și ai ei…!

Nimic nu estetizează mai liber și deplin sufletul, decât aceea muzică pe care fiecare dintre noi o ascultă și o place. Cu toții respirăm, dar aerul curat și înmiresmat pentru fiecare cu parfumul florii pe care o divinizează îi sfințește viața și îi binecuvântează iubirea…!

(Aurel V. ZGHERAN)

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterby feather